Підтримати нас

Тож пневмонія чи коронавірус? Лікар спростовує чутки та підозри

Автор статті
13 квітня 2020 12:00
717
Поширити:

У родині Дєдових троє дітей: Яні — 13, Рината та Назар — двійнята, їм 6 років. На початку року менші діти перехворіли на пневмонію. Мама малечі Маргарита розповідає — так важко вони ще ніколи не хворіли:

"Разом з Яною 23 лютого ми захворіли з різницею, мабуть, у 8 годин. Почалося з кашлю, який посилювався. Потім ще й температура підстрибнула. Я зателефонувала сімейному лікарю та отримала телефоном інструкції щодо лікування. Але через кілька днів захворіли й менші. У поліклініці Тропіних дітям зробили знімки легень, лікар сказав, що в нас бронхопневмонія", - розповідає херсонка.

Маргарита припускає, запалення легень, яким перехворіли її діти, було насправді коронавірусом, але у лютому ні карантину, ні тестів на COVID-19 в Україні не було.

Діти з родини Дєдових не єдині херсонці, кому діагностували пневмонію. Згідно з даними Департаменту здоров'я Херсонської обласної держадміністрації, з січня по березень 2020 року на Херсонщині виявлено 2405 випадків запалення легень, з яких 58 – летальних. Якщо цьогорічні показники порівнювати із минулим роком, випадків справді побільшало, оскільки від початку 2019-го за три місяці зафіксували 1409 випадків пневмонії, а от смертність майже не змінилася — торік від цієї недуги померло 59 жителів Херсонщини. Всеукраїнська статистика навпаки показує у січні цього року пневмонія забрала життя 621 людини, у січні минулого року в Україні зареєстровано 908 смертей.

Ми поспілкувалися з головним лікарем Херсонського обласного центру громадського здоров'я Юрієм Ромаскевичем і запитали, чи можливо хоча б теоретично, що випадки пневмонії пов'язані з коронавірусом. Лікар відповів однозначно:

"Запалення легень буває бактеріальним, вірусним, також є так звана атипова пневмонія. Починаючи з грудня минулого року і до сьогодні, є підйом захворюваності на запалення легенів. Той характер пневмонії, її клінічні прояви та рентгенологічна картина свідчать, що це було бактеріальне запалення легень. Причому в Новій Каховці ми зафіксували найбільше випадків, повторюся пневмонії саме бактеріального генезу", - пояснює фахівець.

За словами Юрія Ромаскевича, спочатку в області робили тести на SARS-CoV-2 тільки тим хворим, які повернулися з-за кордону. Але потім вирішили обстежити й пацієнтів із запаленням легень по всіх лікарнях області.

"Цього тижня 140 пацієнтів із пневмонією на різних стадіях хвороби пройшли ПЛР-тести (тест-системи на полімеразну ланцюжкову реакцію). І з цих хворих коронавірус виявили лише у чотирьох. У цьому випадку це захворювання на бактеріальну пневмонію, яка збігається із зараженням коронавірусом", - повідомив медик.

Що таке ж таке бактеріальна пневмонія і як вберегтися від неї?

"Людина в собі має масу мікроорганізмів, і вони спричиняють захворювання тільки тоді, коли слабне наш імунітет,- пояснює Юрій Ромаскевич. – Як люди кажуть: "Я перемерз та захворів". Насправді людина захворіла не від самого перехолодження, а через те, що знизилися захисні сили організму — знизився імунітет. І та бактеріальна інфекція, яка у ньому і так є, почала атакувати. Від запалення легень помирали завжди — і зараз, і 200 років тому. Смертність від пневмонії доволі висока — це ні для кого не секрет. Але зараз маємо широкий спектр антибактеріальних засобів. І якщо людина вчасно звернулася до свого лікаря, це дає можливість уникнути летального випадку. На жаль, і у 21 столітті, коли доступне і лікування, і медикаменти, деякі пацієнти звертаються до лікаря занадто пізно", - додає фахівець.

Далі медик нагадав прописні істини. Аби не захворіти на пневмонію, потрібно не допускати переохолоджень, збалансовано харчуватися та достатньо рухатися. Тобто, як це не банально, вести здоровий спосіб життя. "Не відмовлятися від цибулі та часнику до борщу, пити чай з лимоном", - радить лікар.

Якщо ж занедужали — у жодному разі не треба сидіти вдома. Запалення легень самотужки не лікується. Чи то вірусна, чи бактеріальна пневмонія повинна лікуватися в стаціонарі, оскільки будь-якої миті, за лічені хвилини, стан пацієнта може погіршитися аж до вентиляційної недостатності, коли самостійно він вже не може дихати. Треба певні засоби обстеження та лікування. Отже, читач повинен зрозуміти просте алгоритм-правило — висока температура та сильний кашель - телефонуйте своєму сімейному лікарю! 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ