Підтримати нас

«Тепла оселя» для ОСББ

Автор статті
31 жовтня 2019 10:00
1,228
Поширити:

Жителі десятиповерхівки на вулиці 49-ої Гвардійської Дивізії, 5 (ОСББ «Віта») зекономили за минулий опалювальний сезон майже 600 тисяч гривень.

До того ж, навіть взимку, вони не мерзнуть у під’їздах, попри те, що ті не опалюються, і майже на кожному поверсі тут стоять горщики з квітами.

Це стало можливо завдяки впровадженим заходам з енергозбереження, які ОСББ «Віта» проводить упродовж останніх 3х років.

 «Наш будинок здали в експлуатацію майже 30 років тому, за цей час дерев’яні вікна у під’їздах вже порозсихалися і через це температура на сходах була така, як і на вулиці. Тому, коли запропонували взяти «теплий кредит» на заміну вікон, я погодилася не вагаючись, бо розуміла, що це необхідно» - каже мешканка будинку Олена Петрівна.

З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє Урядова програма «теплих кредитів» розроблена Державним агенством з енергоефективності та енергозбереження України,.

Програмою передбачено відшкодування з держбюджету у таких обсягах:

  • 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;
  • 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб - власників приватних будинків;
  • 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Уповноваженими на видачу «теплих» кредитів у форматі програми є 3 державні банки: ПриватБанк, Ощадбанк та Укргазбанк.

До того в 2019 р. продовжують діяти обласні, районні та місцеві програми здешевлення «теплих» кредитів, за якими надається додаткова компенсація (з місцевих бюджетів) по тілу або відсотках за «теплими» кредитами. З детальною інформацією про ці програми можна ознайомитися на Інтерактивній карті регіональних/міських програм відшкодування частини відсотків/суми за кредитами для населення та ОСББ (ЖБК) на утеплення, яка зараз працює у тестовому режимі.

На жаль, Херсонська область, не дуже проявляє активність у підтримці цієї програми. На мапі видно, що в нашій області відсутні обласна та районні програми «теплих кредитів», які б підтримувалися із місцевого бюджету. Депутати обласної ради ухвалили програму, але бюджет так і не виділили. Прийняті програми з фінансуванням є лише в Херсоні та в Олешках.

«Щороку ми робимо якісь заходи в напрямку енергозбереження. Як тільки почала працювати програма «тепла оселя», ми вивчили це питання і вирішили спробувати взяти кредит. Ми розуміли, що будь-які наші кроки з утеплення не допоможуть, якщо тепло просто буде вивітрюватися через старі вікна, тож вирішили замінити дерево на металопластик. На це, у 2016 році, взяли перший кредит, обсягом 147 тисяч гривень», - розповідає голова ОСББ «Віта» Лариса Оленковська.

У 2016 році у будинку всі  вікна в підїздах замінили на металопластикові.

Найскладнішим, за словами пані Лариси, було домовитися з мешканцями:

«Для отримання кредиту необхідна згода 75% мешканців і ми протягом 2 місяців збирали підписи, бо люди бояться слова «кредит» і переконати їх, що в цьому немає небезпеки було важко. Ще одна складність полягає у тому, що банківські установи мають дуже жорсткі вимоги. Це насправді непогано, але вони не мають культури взаємодії з такими клієнтами як ОСББ, немає сформованого пакета необхідних документів для того, щоб їх можна було покроково і ефективно збирати».

Голова ОСББ «Віта» Лариса Оленковська (справа) розмовляє з мешканцями будинку про подальші дії у сфері енергозбереження.

Найбільше побоювалися мешканці, що кредит доведеться виплачувати «зі своєї кишені» і протягом довгого періоду, але його повернули менше, ніж за рік. Мешканцям сподобалося, що будинок став виглядати привабливішим і що у під’їзді можна ходити в легкому одязі і почуватися комфортно.

«Навіть скептики, які не розуміли, як заміна вікон у під’їзді може якимось чином впливати на температуру в квартирах, доволі швидко це втямили, тому що платіжка є найкращим підтвердженням, що це насправді впливає», - додала пані Лариса.

Є ОСББ, які збирають кошти з мешканців і погашають кредит, але в ОСББ «Віта» пішли іншим шляхом. Вони заклали у тариф за обслуговування житла «витрати на енергоефективність». Наприклад, розмір внеску складає 3,5 грн за кв. м із них 1 грн використовується на енергозбереження, і цієї суми вистачило на погашення кредиту.

«У  нас 12000 кв м житлової площі, тобто ми можемо зібрати 12 000 грн для погашення кредиту. Коли  брали кредит, то просили мешканців заплатити кошти наперед,   щоб максимально швидко погасити кредит і не платити банкові відсотків. Це дозволяється, і всі, хто міг, вносили платежі на рік, на пів року наперед. Так ми акумулювали значну суму, нічого не збирали додатково і досить швидко виплачували гроші. І зараз, знаючи, що ми будемо брати ще один кредит, вже акумулювали значну суму, яку готові сплатити банку», - розповіла Лариса Оленковська.

Існує помилкова думка, що утеплення стін, даху, заміни вікон та дверей вже достатньо для   зменшення витрат тепла на обігрів будинку. Однак для істотної економії потрібна можливість регулювати постачання та розподіл тепла всередині самої будівлі. Таку можливість надає встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП). Адже у більшості будівель працює застаріла система теплопостачання, що не дозволяє регулювати кількість теплової енергії. Досвід експлуатації ІТП показує: в багатоповерхових будинках, де регулювання було відсутнє, після встановлення ІТП загальне зниження споживання тепла становить від 15% до 73%.

Тому, через деякий час після виплати першого кредиту, ОСББ вирішило спробувати взяти вже досить великий кредит,  350 тисяч гривень, на придбання індивідуального теплового пункту.  Це вже зробити було легше, бо мешканці вже не боялися за свої гроші, а коли в підвалі встановили обладнання, схоже на космічний корабель, навіть скептики по іншому почали ставитися до цього.

Так виглядає індивідуальний тепловий пункт, який встановлено в підвалі будинку.

«Індивідуальний тепловий пункт допоміг збалансувати подачу тепла в нашому будинку, де 5 під’їздів, бо тепло не завжди подавалося рівномірно. ІТП в автоматичному режимі керує компанія, яка обслуговує це обладнання. Ми встановили оптимальний для нас режим: вдень, коли більшість мешканців не вдома, робимо більш прохолодну температуру, ввечері, коли люди повертаються додому, температура підвищується, вночі знову зменшується і вранці, знову, підвищується для того, щоб всі почували себе комфортно і ми при цьому зекономили максимум коштів. Для тих, хто говорить, що перебуває вдень дома, або має маленьких дітей, ми розрахували, що економія, яка виникає в родини в результаті такого управління теплом. настільки значна, що за потреби можна вмикати електричні прилади та допоміжного обігріву квартири до необхідного комфортного стану. І все одно це буде дешевше, ніж якби родина жила в звичайному температурному режимі», - розповіла пані Лариса.

Це був другий проєкт для ОСББ, і з цим кредитом вони розплатилися фактично за пів року. За підрахунками, мешканці будинку зекономили за опалювальний сезон близько 600 тисяч гривень.

«Припустимо, якщо в Херсоні мешканці будинків платили 32 гривні за кв. м, то ми платили 16-17. Вигода очевидна, тому вже цього року  вирішили ще замінити металеві частини трубопроводу. Ми рухаємося так, щоб зекономити максимум тепла», - каже голова ОСББ.

Єдиним «недоліком» даної програми, на який вказала Лариса, - це перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, які можна замінити та придбати за допомогою програми. Наприклад, не можна поміняти шатрову покрівлю, хоча це доволі серйозна проблема, яку все одно мешканцям будинку доведеться якось вирішувати.

«Я вважаю, що ця програма або будь-яка інша, що діятиме в Україні, повинна враховувати якісь реальні потреби громадян, що допоможе їм бути ще ефективнішими», - додала пані Лариса.

Попри це, Лариса каже, що програма «тепла оселя» прекрасно спрацювала, і громади дійсно отримали серйозну фінансову допомогу для енергозбереження.

 «Порада для ОСББ, які хочуть скористатися програмою, але бояться – користуйтеся! Не бійтеся розмовляти з людьми, приводити їх в ті будинки, де вже ця програма використовується, нехай люди розмовляють з мешканцями, а не з головами ОСББ. Треба обдумувати та спланувати кожен крок, щоб не платити зайвого - це надзвичайно важливо. Перш, ніж щось робити, треба 100 разів порахувати: яку програму обрати, як розпланувати видатки і тоді починати це робити» - додала на завершення Лариса Оленковська.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ