Підтримати нас

Святити пасочки онлайн чи наживо?

Автор статті
06 квітня 2020 13:00
658
Поширити:

Квітень багатий на церковні свята, однак під час епідемії коронавірусу  відвідувати храми небезпечно, - наголошують лікарі.

Тим більше, що з 12 березня в країні почався карантин, а з 6 квітня список обмежень для громадян тільки розширився. Наразі відвідування служби відбувається за принципом "як в аптеці", тобто не більше 10 осіб у приміщенні. І парафіяни повинні стояти   не ближче,  ніж 1,5 м один від одного та бути в медичних масках.

Та незабаром великі церковні свята, під час яких людей у храмі буває значно більше, ніж зазвичай. Парафіяни переймаються, чи відбудуться звичні урочистості та обряди у Благовіщення, Вербну неділю та у Великдень.

У постанові Кабінету Міністрів  №255 від 2 квітня окремо про припинення богослужінь не сказано, однак йдеться про заборону "проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних та інших) заходів, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади...". На думку протоієрея, настоятеля Свято-Покровського Храму (вул. Патона 8-а, р-н Острів) отця Сергія Чудиновича, достатньо просто контролювати кількість парафіян у церкві та дотримуватися санітарних заходів. Священнослужитель додає:

"Ми чекаємо офіційної відповіді від Синоду, поки що він  ніяких коментарів не давав з приводу особливостей проведення богослужінь на час карантину. Від себе скажу, якщо буде потрібно, ми навіть готові по 1-2 людини запрошувати в храм, а решта парафіян  чекатимуть своєї черги за межами церкви, не створюючи натовпу. Якщо нам повністю заборонять проводити службу і освячувати вербу та паски з писанками, я вважаю, що це буде неправильно, все ж таки для християнина це своєрідна розрада. Але ми з повагою поставимося до такого рішення. І якщо парафіян не допустять у храми — обмежимося онлайн трансляцією богослужінь", – запевняє настоятель храму.

Також Сергій Чудинович поділився попереднім розпорядком богослужінь у Свято-Покровському Храмі:

Вербна неділя

Вербна неділя припадає на шостий тиждень Великого посту, цьогоріч це 12 квітня.

- 09.00 - Літургія; (відповідно до установлених урядом правил карантину. У Храмі по 10 або менше осіб. Решта парафіян чекають на вулиці. До храму люди заходять по черзі, дотримуючись безпечної відстані між собою. Причастя святих Таїнств (у вигляді дарів хліба та вина) відбуватиметься за допомогою одноразового посуду (пластикових ложок або на вибір звичайними ложками, які щоразу мінятимуть).

- 11.00. - освячення символів свята — вербового гілля; (так само 10 або менше осіб, заходять до храму, дотримуючись безпечного інтервалу у 1,5 метри — решта парафіян чекають на свіжому повітрі своєї черги).

Під час цього заходу порядок та дотримання правил карантину контролюватиме поліція.

Великдень

Освятити   паски та писанки й завершити   Великий піст парафіяни зможуть починаючи з суботи 18 квітня з 10.00 до 22.00  кожної години. Дотримання усіх вищезазначених заходів безпеки залишається в силі. Почути фрагмент пасхальної  заутрені та Божественної літургії віряни зможуть з опівночі до другої години ночі.

Далі священнослужителі будуть знову освячувати паски та інші великодні принесення щогодини з другої ночі та до дев'ятої ранку неділі.

До та після богослужінь у храмах працівники херсонського аеропорту зроблять дезінфекцію. Таку ідею запропонував Вадим Чабан, керівник Єдиного антикризового штабу при обласній держадміністрації. 

Настоятель Стрітенського собору Іоанн Замараєв (вул.Василя Стуса, 60-а) та секретар Херсонської єпархії ПЦУ також чекають офіційної відповіді Синоду  щодо того, як будуть відбуватися богослужіння в наступні два тижні. Але було наголошено, що теле- та онлайнтрансляції  відбуватимуться обов'язково.  Іоанн Замараєв коментує:

"У Вербну неділю та у Великдень люди справді можуть іти потоком. Зазвичай ми освячуємо кожні 20-30 кошиків за раз, але в умовах карантину ми просто можемо робити це частіше, наприклад, освячувати кожні 5-10 великодніх принесень, щоб якомога менше людей юрмилося у церкві. Хоча наш храм досить просторий – десь 500 кв.м. Аби всіх заспокоїти, я скажу, що зараз багато людей суворо дотримуються карантину і щодня до нас приходить дуже мало парафіян",– підсумував настоятель Стрітенського собору. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ