Підтримати нас

Старій Збур’ївці та Голій Пристані, нарешті, «дали добро»

Автор статті
02 липня 2019 10:28
1,234
Поширити:

Херсонська обласна державна адміністрація після довгої тяганини погодила приєднання села Стара Збур’ївка до міста Гола Пристань та створення Голопристанської об’єднаної територіальної громади.

Відповідне розпорядження підписав перший заступник голови ХОДА Дмитро Бутрій.

Мешканцям цих населених пунктів довелося два роки боротися за об’єднання, домагатися реалізації свого права всупереч наміру обласної влади «загнати» Стару Збур’ївку в Новозбур’ївську ОТГ.

Нагадаємо, Стара Збур’ївка та Гола Пристань вирішили об’єднатися ще влітку 2017 року. До Нового року пройшли всі відповідні процедури, але все загальмувалося на рівні обласної влади. У травні 2018 року законодавство змінилося, стало можливим приєднуватися до міст обласного значення (а Гола Пристань - місто обласного значення), і ця процедура - значно спростилася. Керівництво села та міста офіційно повідомили керівництво області, що мають намір пройти процедуру приєднання. Але і приєднання не сталося, хоча громади знову пройшли всі процедури.  

Бо в рішення громад вкотре втрутилася обласна влада, а саме - тодішній голова ХОДА Андрій Гордєєв. Адже він «мріяв» створити Новозбур’ївську ОТГ під свого кума, очільника Голопристанської райради Віталія Соловйова. Але скласти таку громаду без Старої Збур’ївки вже було неможливо, всі інші кандидати (Рибальче, Геройське) - «втекли» до сусідніх ОТГ.

Як відомо, головні в процесі об’єднання/приєднання три речі: добровільність; спроможність майбутньої ОТГ; та відповідність проекту рішень органів місцевого самоврядування про об’єднання/приєднання нормам законодавства.

Керівництво області може втручатися в цей процес лише на останньому кроці, тобто має надати так званий позитивний експертний висновок про відповідність проекту рішення про об’єднання/приєднання законодавству. Якщо ж позитивний висновок не надає, то й об’єднанню - не бути. Але одночасно з відмовою облдержадміністрація повинна пояснити, чому ж сказали «ні», що не так.

Листи з відмовою у позитивному висновку підписували: заступники очільника області Євген Рищук і Дмитро Бутрій, а також сам Гордєєв.

І чого тільки не вигадували підручні очільника облдержадміністрації і сам Андрій Гордєєв: й те, що між селом та містом «непереборна водна перешкода», тож старозбур’ївчани не зможуть отримувати послуги в центрі громади; що начебто в документах не вказано назву майбутньої ОТГ, або - не врахували інтереси мешканців острова Білогрудового (хоча все це було); проводили таємно засідання депутатських комісій з питань формування громад; фальсифікували рішення сесії; та навіть вигадали додаткову до громадських слухань умову, не передбачену законодавством - зробити подворовий обхід з опитуванням кожного мешканця села до кого він/вона хочуть приєднатися. Остання відмова була підписана безпосередньо тодішнім очільником області Андрієм Гордєєвим. Він вже нічого не вигадував, але чому проект рішення про приєднання начебто «не відповідає критеріям»  - ніяк не пояснив.

За інформацією керівниці Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування Оксани Сілюкової, ситуація навколо бажання Старої Збур’ївки бути у складі Голопристанської ОТГ стала «притчею во язицех» і в Міністерстві регіонального розвитку, і в кабінетах Кабміну та Адміністрації Президента. Жодної перешкоди для приєднання Старої Збур’ївки до Голопристанської ОТГ - не існує. Але офіційних важелів впливу керівництво країни на керівника області стосовно рішень погодити/не погодити  проект рішення - не має. Втім, - телефонували, намагалися вирішити це питання.

Та попри все Андрій Гордєєв «вперся на своєму». Можливо, тому, що відмовляв «за звичкою», можливо - «з принципу», можливо, тому, що голова Голопристанської громади Олександр Бабич - з «Батьківщини», а можливо - саме через особисті причини, через інтереси свого кума.

Крім «офіційного спілкування» з боку обласної влади та їх поплічників на керівництво Старої Збур’ївки та Голої Пристані увесь цей час здійснювався шалений неофіційний тиск. Дійшло до того, що на черговій робочій зустрічі в ХОДА з проблемних питань формування громад області старозбур’ївський голова Віктор Маруняк не витримав й заявив: «Я не свої інтереси тут відстоюю. Так вирішила наша громада. І хоч ріжте мене, хоч стріляйте, я від цього не відступлюся»…

Перший «прорив» у блокаді об’єднання/приєднання  Старої Збур’ївки до Голої Пристані стався лише 30 грудня 2018 року. Тоді «права рука» очільника області, перший заступник голови ХОДА, він же - голова профільної депутатської комісії Дмитро Бутрій офіційно фактично підтвердив, що перепони для приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані - штучні. Від імені постійної (мандатної) депутатської комісії обласної ради він рекомендував керівництву ХОДА врахувати рішення Старозбур’ївської сільради приєднатися до Голопристанської громади.

Але після цієї рекомендації нічого не змінилося, і майже на півроку «запанувала повна тиша». Щоправда, у квітні цього року «незручне питання» знову нагадало про себе під час круглого столу  «Обговорення перспективного плану формування територіальних громад», який проводив Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування.  

На той час Президент Петро Порошенко програв вибори, голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв добровільно пішов у відставку, очільник обласної ради Владислав Мангер перебував під слідством у кримінальній справі щодо вбивства Катерини Гандзюк, тож Дмитро Бутрій на тому круглому столі вимушений був «віддуватися» за все керівництво області.

Тоді, відповідаючи на зауваження щодо гальмування процесу децентралізації, Дмитро Бутрій порекомендував головам громад звернутися до своїх депутатів і вимагати від них виконати волю людей, а не диктувати свою. Адже 2019 рік - останній рік добровільного об’єднання. А для громад Херсонщини, що не об’єдналися і через те вже втратили для свого бюджету десятки мільйонів гривень, - це шанс «заскочити в останній вагон».

У цієї рекомендації є суто практичний підтекст. Як пояснював «Вгору» Ігор Баб’юк — експерт з виборчого права і децентралізації, питання об’єднання/не об’єднання на 90% залежить від місцевих впливових осіб - чи то голови сільради, який не хоче втратити своє крісло, чи місцевих бізнесменів, які звикли працювати «у тіні», чи то депутатів, чи голів адміністрацій.

Отже, рекомендація Дмитра Бутрія у випадку Старої Збур’ївки не мала сенсу.

По-перше,  від Голопристанського району до обласної ради пройшов  Олександр Синенко, фермер з Чулаківки. Під час виборів мешканці Старої Збур’ївки його кандидатуру «провалили», а ось у Новій Збур’ївки він став переможцем. Тож чиї інтереси він  відстоюватиме?

А по-друге, за всіма відмовами стояла зовсім інша впливова особа -  очільник облдержадміністрації, чиї вказівки, підписуючи документи з вигаданими перепонами, власне кажучи, виконував Дмитро Бутрій.

Але - «вода камінь точить».

Буквально днями керівництво Старої Збур'ївки та Голої Пристані отримали з ХОДА офіційні листи про те, що їх рішення про приєднання отримало позитивний експертний висновок. Відповідне рішення 13 червня підписав директор Департаменту економічного та регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Суворов, а Дмитро Бутрій, як перша посадова особа ХОДА, затвердив його своїм розпорядженням.

Отже, до створення Голопристанської ОТГ залишилося лише два кроки. Перший - затвердження міськрадою Голої Пристані рішення про приєднання Старозбур'ївської сільської ради. Проект рішення вже подано до порядку денного найближчої сесії, яка відбудеться 30 червня. Після цього проект рішення мають затвердити на сесії Старої Збур’ївки (планують зробити це в першій декаді серпня). І як тільки депутати проголосують «за», - Голопристанська ОТГ почне своє існування.

До речі, в Україні це буде одна з перших громад, створена шляхом приєднання села до міста обласного значення.

${gallery:d68afa73065ae3990078756ff401be01}

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ