Підтримати нас

Стара Збур’ївка на роздоріжжі

Автор статті
06 вересня 2018 11:31
1,250
Поширити:

Голопристанські депутати погодили приєднання села Стара Збур'ївка до територіальної громади міста. Таке рішення прийнято на сесії міськради 31 серпня.

Нагадаємо, Гола Пристань та Стара Збур’ївка намагалися «з нуля» створити об’єднану територіальну громаду ще з минулого року. Пройшли всі процедури, залишилося тільки отримати погодження експертів Херсонської облдержадміністрації (що все відповідає вимогам Закону), та щоб Центральна виборча комісія призначила вибори. Але ХОДА майже півроку під різними надуманими приводами проект об’єднання не погоджувала. То вигадувала, що між містом та селом існує нездоланна водна перешкода, через яку мешканці Старої Збур’ївки не зможуть отримувати послуги в центрі громади, тобто в Голій Пристані. Хоча між цими населеними пунктами здавен пролягає автомобільна дорога. То відмовляли тому, що начебто в документах не вказано назви майбутньої ОТГ. То - начебто не врахували інтересів мешканців селища Білогрудове, то… А в очі казали, що Стара Збур’ївка має об’єднатися з Новою Збур’ївкою, іншого варіанту - немає. Адже Новозбур’ївську ОТГ заплановано під кума губернатора, тобто під  нинішнього очільника Голопристанського району Віталія Соловйова. Однак без Старої Збур’ївки її створити вже неможливо - решта «кандидатів» до цієї громади встигли об’єднатися з іншими селами.

Але у травні цього року містам обласного значення, у тому числі й Голій Пристані, було надано статус об’єднаних територіальних громад. Це дуже змінило і значно спростило ситуацію. Адже Голопристанську ОТГ робити «з нуля» вже не потрібно, - вона вже є. І селу Стара Збур’ївка стало можливим приєднатися до цієї громади. А в разі приєднання вибори голів ОТГ не проводяться, а головою вважається мер міста, до якого село приєднується. Тобто, ще й не треба чекати рішення ЦВК.

Отже, попри перешкоджання з боку обласної влади, старозбур’ївчани розпочали нову процедуру - приєднання до Голопристанської ОТГ.

Як пояснює сільський голова Віктор Маруняк, за процедурою вони мають пройти наступні кроки: спочатку затвердити у себе на сесії сільради бажання приєднатися до міста; потім місто у себе на сесії - погодитися з бажанням села; потім підготувати проект рішення про приєднання та затвердити його на сесіях і в Старій Збур’ївці, і в Голій Пристані; після цього отримати погодження проекту рішення в ХОДА; й останній крок - прийняти це рішення на своїх сесіях. 

Таким чином, «півдороги» вже пройдено: 13 липня старозбур’ївськи депутати «посваталися» до Голопристанської ОТГ, а голопристанські депутати 31 серпня погодилися. Тепер, десь через місяць, планують вже прийняти проект рішення  про пртєднання. І, якщо з боку обласної влади не буде перепон, то до Нового року Стара Збур’ївка стане частиною міської громади.

Але чи погодить ХОДА такий «кульбіт», чи знову буде наполягати на «нездоланній водній перешкоді»?

Те, що обласна держадміністрація та обласна рада не залишили наміри «нахилити Стару Збур’ївку під Нову Збур’ївку, свідчать декілька факторів.

По перше, пам’ятаєте, як наполегливо облдержадміністрація через рішення сесії облради намагалася «протягнути» новий Перспективний план формування територій громад, щоб постановою Кабміну «закріпити» Новозбур’ївську ОТГ? Депутати тричі поверталися до цього питання, відхилили та проголосували за оновлений план станом на 1 червня. Проте якимось дивом на сайті Херсонської обласної ради оприлюднено геть інше рішення. До речі, цей факт став одним з питань, котрий обговорювали 14 серпня в Херсонському Центрі розвитку місцевого самоврядування на зустрічі з журналістами за участю голів ОТГ Херсонщини. Адже постраждали інтереси не тільки Старої Збур’ївки, яка, як ми вже писали, начебто, визначилася в своєму виборі і буде - у складі Новозбур’ївської ОТГ!

Ось цитата з прес-релізу, розповсюдженого Херсонським Центром розвитку місцевого самоврядування:

«Окрему увагу було приділено інциденту, який відбувся в Херсонській обласній раді з приводу затвердження перспективного плану формування спроможних територіальних громад. 1 червня відбулося чергове засідання сесії ХОР, до порядку денного якого, обласною державною адміністрацією, було внесено питання щодо оновлення перспективного плану. Основною метою розгляду цього питання було забезпечення 100% покриття території області діючими та потенційними ОТГ. Головними принципами, якими керувалися ОДА та Херсонський ЦРМС — врахування добровільності в прийнятті рішень місцевими радами щодо об’єднання, надання можливості зміцнення існуючих об’єднаних територіальних громад шляхом приєднання самостійних місцевих рад. На територіях, де не було прийнято рішення сільських/селищних рад щодо створення ОТГ, було залишено варіанти об’єднання, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2015 року № 832-р.

Проект рішення, поданий обласною державною адміністрацією, було проголосовано більшістю голосів депутатів обласної ради. Проте оприлюднене рішення обласної ради від 01 червня 2018 року №922 та додаток №1 до відповідного рішення не відповідають тому проекту рішення,  яке було проголосовано депутатами Херсонської обласної ради.

Зокрема, в оприлюдненому додатку окремими рядками було визначено такими, що «не визначилися» місцеві ради, які на даний час не об’єдналися або не приєдналися до існуючих ОТГ. Крім того, у зазначеному додатку відсутні Долматівська ОТГ (яка, згідно з прийнятими рішеннями, вже існує більше року) та Каїрська сільська рада Горностаївського району, що увійшла до складу Любимівської ОТГ. Такі дії повністю перекреслили основну мету підготовки та внесення на розгляд сесії обласної ради проекту рішення «Щодо внесення змін до перспективного плану формування територіальних громад Херсонської області», який дозволяв би забезпечити 100% покриття території області об’єднаними територіальними громадами».

А редакція «Вгору» з цього приводу звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням надати правову оцінку діям обласної влади. Відповіді від уряду поки що немає, але, як нам стало відомо, до Голої Пристані прийшов запит з Мінфіну з проханням надати розрахунок спроможності ОТГ за умови приєднання до міста села Старої Збур’ївки.

І Херсонська облдержадміністрація «відреагувала». Нам надіслали листа (від 09.07.2018 р.), в якому знову йдеться про «нездоланну водну перешкоду» між Старою Збур’ївкою та Голою Пристанню. Крім того, ХОДА посилається на численні прохання депутатів Нової Збур’ївки та деяких мешканців села Старої Збур’ївки сприяти об’єднанню цих двох сіл у Новозбур’ївську ОТГ. Також ХОДА повідомила, що з метою з’ясування думки населення прийнято рішення про подворовий обхід мешканців обох сіл. Та ні слова про те, чому так сталося, що на сайті обласної ради не те рішення, за яке голосували депутати і хто в цьому винен.

Але ця відповідь цікавіша іншим. Цим листом обласна влада сама себе викрила - офіційно підтвердила нам незаконні вимоги очільника Херсонщини. До речі, це - єдиний документ, який стосується розпорядження Андрія Гордєєва про подворовий обхід мешканців обох сіл. Адже, як повідомив нам голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк, станом на 05.09.2018 року такого обіцяного розпорядження від ХОДА - не надходило. Мабуть, депутати сільради мали рацію, коли запідозрили, що обласна влада не тільки вимагає виконати «додаткові умови», а й свідомо тягне час. Тому, не чекаючи офіційного листа, напередодні сесії 13 липня пройшли по селу та опитали людей, які (більш ніж 80%) підтримали приєднання до Голої Пристані.

Отже, у ХОДА в наявності вже не залишилося «старих» контраргументів. Що вигадає тепер?

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ