Підтримати нас

США дали Росії два місяці — інакше вийдуть з ракетного договору

Автор статті
05 грудня 2018 10:25
590
Поширити:

Держсекретар Майк Помпео оголосив про намір США ініціювати вихід із Договору про обмеження ракет малої та середньої дальності (ДРМСД), оскільки Росія тривалий час його порушувала.

Про це він заявив у вівторок, 4 грудня, під час прес-конференції у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"З огляду на факти США сьогодні оголосили, що у зв’язку із порушенням Росією цієї угоди (ДРМСД) призупиняють власні зобов’язання у цьому зв’язку на термін 60 днів, якщо Росія не повернеться до повної відповідності договору шляхом, який піддається перевірці", - заявив державний секретар США.

На практиці це означає, що США надали Росії 60 діб з тим, щоб повернутися до виконання ДРМСД. Якщо Росія цього не зробить, через 60 діб США розпочнуть офіційний процес нотифікації (повідомлення) про вихід з ракетної угоди, який, за її умовами, триватиме 6 місяців. Відповідно, десь у серпні 2019 року, якщо Росія не змінить власну поведінку, цей договір, який був підписаний 8 грудня 1987 року генеральним секретарем ЦК КПРС Михаїлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом та відіграв роль у зниженні ядерної загрози для усього людства, може припинити своє існування.

За словами Помпео, приводом для такого рішення США стало тривале порушення Росією умов Договору та її спроби ввести в оману американців та їхніх європейських союзників.

"Російське порушення Договору не з’явилося протягом однієї ночі. Льотні випробування SSС-8 – крилатої ракети продовжувалися з середини 2000-х років, щоб визначити дальність, якої вона може сягати. Всі випробування були проведені з тим, щоб у радіус дії потрапила Європа. Об’єднаний комітет штабів у 2017 році доповів Конгресу, що Росія ввела в дію цю ракету, я цитую, "з метою чинити загрозу НАТО". Зараз Росія продовжує цю роботу і в 2018 році може оснастити кілька підрозділів SSС-8", - зауважив Помпео.

За його словами, на занепокоєння, яке США висловлювали на найвищому рівні, Росія відповідала "змістовно" у притаманній їй манері – спочатку заперечувала факт існування такої ракети, просила надати більше інформації, висувала зустрічні звинувачення.

"Протягом чотирьох років Росія випробовувала цю ракету і робила вигляд, що не знає, про що йде мова. Це продовжувалося навіть тоді, коли ми надали вичерпну інформацію щодо характеристик цієї ракети, поки Росія не оприлюднила назву цієї ракети у грудні 2017 року і остаточно визнала її існування. В цей момент Росія знову змінила свою історію, - з ракети, яка не існує, до ракети, яка не підпадає під дію угоди", - повідомив Помпео.

За його словами, таке "шахрайство" неможливо розглядати окремо від інших порушень Росії на міжнародній арені. Перелік таких дій Росіє є довгим. Грузія, Україна, Сирія, і зараз – Керченська протока – це лише кілька прикладів.

Помпео відкинув припущення, що такий крок США матиме негативний вплив на ядерну безпеку Європи. За його словами, США залишаються вірними власним зобов’язанням перед союзниками і зроблять все можливе, щоб захистити Європу, де "розміщені тисячі американських військових і де ще мільйони американців живуть і працюють". США тому й приймають таке рішення, тому що одноосібне дотримання Договору надає можливість Росії та іншим країнам, які не є учасницями ДРМСД, розробляти новітні системи озброєння на власний розсуд. На думку урядовця США, такі порушення мають свою ціну, і Росія повинна про це дізнатися.

"Америка є країною верховенства права. І ми виконуємо наші зобов’язання. Але якщо ми дозволимо іншим країнам шахрайство у виконанні цих угод, ми поставимо Америку під ризик і підірвемо нашу надійність. Якщо Росія повернеться до виконання власних обов’язків за угодою – ми будемо вітати такий її крок. 60 днів ми не будемо виробляти або застосувати будь-яких подібних систем, і подивимося, що трапиться. Ми сподіваємося, що вони (Росія) змінять курс, але поки немає жодних ознак, що вони це зроблять", - зауважив Помпео.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ