Підтримати нас

«Слуги народу» не хочуть призначати голову АМКУ конституційним шляхом

Автор статті
07 лютого 2020 13:30
717
Поширити:

Три групи народних депутатів з «Слуги народу» зареєстрували три законопроекти щодо реформи антимонопольного законодавства.

У жодному з них процедура призначення голови Антимонопольного Комітету не приводиться у відповідність до Конституції України. Про це повідомляє платформа «Ліга антитрасту».

У всіх трьох законопроектах пропонується залишити нині діючу процедуру призначення, за якою голова АМКУ призначається та звільняється з посади президентом України за згодою Верховної Ради. Хоча зазначене не відповідає Конституції, відповідно до норм якої голова АМКУ призначається на посаду Верховною Радою за поданням прем’єр-міністра, а не президента.

Щодо вибору кандидата у голови АМКУ є варіанти. Законопроект №2730-2 (автори Підласа Р.А., Фролов П.В.) пропонує надати повноваження Кабінету міністрів затверджувати порядок відбору кандидатів на посаду голови Антимонопольного комітету.

Законопроект №2730 (Буймістер Л.А., Підласа Р.А., Наталуха Д.А., Єфімов М.В., Копитін І.В., Мезенцева М.С., Безугла М.В., Завітневич О.М., Мотовиловець А.В.) в свою чергу пропонує здійснювати призначення за результатами відкритого конкурсного відбору. Президенту пропонують давати дві кандидатури на посаду, одну з яких він вноситиме на призначення до Верховної Ради.

Організацію та проведення конкурсного відбору пропонується здійснювати конкурсній комісії,  до складу якої будуть входити 3 особи від президента України, 3 – від Верховної Ради, та 3 – від Кабінету міністрів.

Законопроект №2730-1 (Павлюк М.В.), в свою чергу, пропонує додати вільне володіння українською та англійською мовами до вимог до держуповноважених.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ