Підтримати нас

Рік без Каті: в Херсоні пройшла акція пам’яті вбитої активістки Катерини Гандзюк

Автор статті
04 листопада 2019 17:15
826
Поширити:

Понад сто містян вийшли на площу Свободи у роковини смерті жінки.

На херсонську акцію «Рік без Каті» вийшли її друзі та громадські активісти. Вони розгорнули банери від ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» та питанням до президента України Володимира Зеленського.

До них доєднався мер міста Володимир Миколаєнко, його перший заступник Ігор Козаков, депутати міської ради, працівники виконкому.

Після невеликих промов відбувся показ документальної стрічки від філії Суспільного телебачення у Херсоні про життя та діяльність Катерини. Сьогодні, о 21:20 цей фільм будуть транслювати всі філії Суспільного у кожній області України. 

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на активістку та виконуючу обов’язки ???? справами Херсонського міськвиконкому вилили літр концентрованої сірчаної кислоти. Напад стався біля під’їзду її будинку. 33-річна жінка отримала опіки майже 40% відсотків тіла. Через три місяці лікування та чотирнадцяти складних операцій Катерина померла в лікарні.

Одразу після нападу активісти та друзі Катерини згуртувалися навколо громадської ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?». Вони пов’язували напад з її енергійною громадською позицією. На початку розслідування поліція кваліфікувала злочин як «хуліганство». Потім статтю замінили на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, учинені з метою залякування потерпілого". За декілька днів після нападу був затриманий перший підозрюваний, Микола Новіков. Попри алібі та показання свідків, чоловіка взяли під варту за рішенням суду. Проте журналісти змогли довести, що Новіков не винен. Після суспільного резонансу чоловіка випустили з СІЗО. Зараз службову недбалість поліції розслідує СБУ. Майже за два тижні після нападу були затримані реальні виконавці та організатор злочину. Ними виявились колишні учасники війни на Донбасі.

Паралельно з пошуком виконавців, активісти вимагали знайти та покарати замовників. Уже після смерті Гандзюк, 6 листопада, у Верховній Раді України була створена Тимчасова слідча комісія. Остання мала розслідувати напад на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів по Україні. Саме на одному з засідань ТСК в січні 2019 року батько Катерини Віктор Гандзюк назвав імена можливих замовників. Це колишній голова Херсонської облдержадміністрації, член партії «Блок Петра Порошенко» Андрій Гордеєв, його перший заступник Євген Рищук та голова Херсонської облради, партієць «Батьківщини» Владислав Мангер. Мотив замовників — громадська діяльність Катерини та її боротьба зі знищенням місцевих лісів. У середині лютого 2019 року Мангеру оголосили підозру в організації вбивства активістки та арештували з правом внесення застави. Перед цим його виключили з лав партії, а згодом відсторонили від головування облрадою. Через деякий час повноваження з себе склали Рищук та Гордєєв.

6 червня 2019 року виконавців нападу на Гандзюк засудили від трьох до шести років в’язниці. Водночас справа можливого замовника, Владислава Мангера, на сьогодні призупинена. Для відновлення розслідування правоохоронці шукають підозрюваного організатора, кримінального авторитета Олексія Левіна. Останній, вірогідно, переховується за кордоном.

Першого листопада 2019 року Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка пообіцяв найближчими днями оприлюднити важливу інформацію стосовно розслідування вбивства Катерини Гандзюк.

4 листопада 2019 року у багатьох містах України та за кордоном відбулась акція «Рік без Каті». Учасники хочуть привернути увагу до пошуку та справедливого покарання замовників убивства Катерини.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ