Підтримати нас

Реформа освіти у 2020: як зміняться зарплати вчителів та фінансування вишів

Автор статті
12 січня 2020 10:30
837
Поширити:

Міністерство освіти України продовжить реформувати школу, а також має намір серйозно взятися за вищі навчальні заклади.

Міністерство освіти України продовжить реформувати школу, а також має намір серйозно взятися за вищі навчальні заклади. У 2020 році очікуються суттєві зміни та нововведення в українській освіті, повідомляє Знай уа.

У 2020 році на освіту і науку з державного бюджету буде направлено 131,5 млрд грн, 1,4 млрд з яких піде на Нову українську школу. На програму "Здатна школа", яка займатиметься ремонтами та закупівлею обладнання для опорних шкіл, виділять 3,5 млрд грн. Також 200 млн грн буде спрямовано на підготовку фахівців державного значення в профтехах.

Очікується, що у 2020 році збільшиться фінансування університетів на наукові дослідження і розробки – вони отримають 400 млн грн замість 100 млн грн в 2019-му. Крім того, у Міністерстві освіти готуються змінити систему фінансування вишів. Однак, нововведення запускатимуться поступово.

У 2020 році університети отримають лише 80% від фінансування, яке вони отримали у 2019-му, а решту 20% доведеться заслужити, оскільки гроші будуть нараховуватися за критеріями якості. Наприклад, враховуватимуть наявність університету в міжнародних рейтингах, цитованість або кількість наукових робіт, а також отримання замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій.

Повідомляється, що міністерство буде відстежувати працевлаштування молодих фахівців за допомогою автоматизованої системи. Також планується стимулювати виші укрупнюватися. Новий законопроект №2170, який вже зареєстровано у ВР, передбачає відхід від держзамовлення на підготовку фахівців.

Міносвіти буде укладати з ректорами університетів контракти з прописаними у них показниками, яких має досягти керівник вишу, та відповідні терміни. Невиконання умов грозить звільненням ректора. Надалі університети не будуть видавати дипломи державного зразка, оскільки такого поняття більше не буде. Виші будуть самостійно затверджувати зразок власною вченою радою.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ