Підтримати нас

Рецепти хліба. Як обійтись без дріжджів

Vgoru
Автор статті
04 березня 2022 15:30
13,214
Поширити:

За останній тиждень життя українців дуже змінилося. Війна змушує сидіти нас вдома, у бомбосховищах або інших укриттях. Магазинні продуктові полиці спустошуються, а хліб можуть не завозити по декілька днів. Тож постає питання, як його спекти вдома з найменшою кількістю інгредієнтів або без дріжджів.

Хліб без дріжджів у духовці. Його можна назвати содовим. Один із найпростіших і популярних видів хліба, який готують у різних країнах. Відрізняється він тільки кисломолочним інгредієнтом та додаванням різних видів спецій.

Для  такого хліба нам потрібно: 350 мл кефіру, 400 грамів борошна, по одній чайній ложці солі та соди, цукор та спеції на смак.

Як готуємо? Перемішуємо борошно, сіль та соду і заливаємо кефір. Спочатку вимішуємо всі інгредієнти лопаткою, а потім швидко замішуємо тісто руками та формуємо кулю. Готове тісто переносимо у форму, зверху робимо навхрест надріз ножем. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45 хвилин. Готовий хліб при постукуванні видає глухий пустий звук.

Аналог хліба - українська “підпалка”. Для цього потрібно дві з половиною склянки борошна, склянка води, 0,5 столових ложки солі та дві ложки олії, теж столових.

Борошно слід перемішати з сіллю, а потім додати води. Замішуємо все разом і даємо постояти пів години. Після цього робимо одне обминання тіста олією і залишаємо ще на 30 - 40 хвилин. Від основної маси тіста відрізаємо шматок і тонко розкочуємо його, як на лаваш. Обсмажуємо на сковороді без олії з обох боків на середньому вогні. В таку “підпалку” можна загортати будь-які продукти, або їсти замість хліба.

Якщо обмаль часу, але є розпушувач та хоча б одне яйце, то можна приготувати хліб хвилин за сорок. Для тіста знадобиться: 300 грамів борошна, одна чайна ложка розпушувача, куряче яйце, склянка води, одна столова ложка олії та сіль. У глибоку миску розбиваємо яйце, висипаємо борошно та розпушувач поступово перемішуючи. Додаємо соняшникову олію, можна замінити іншою. В отриману масу заливаємо воду і замішуємо тісто і формуємо булку. Викладаємо її на вже змащену олією форму і посипаємо тісто борошном, зверху робимо кілька надрізів у формі решітки. Випікаємо 30 хвилин при температурі 200 градусів. Коли домашній хліб приготується, вийміть його і накрийте рушником, щоб він охолов. Смачного.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ