Підтримати нас

Природа зможе відновитись від завданої людьми шкоди за 3 млн років

Vgoru
Автор статті
18 жовтня 2018 15:30
676
Поширити:

Вчені підрахували, що природі потрібно 3-5 млн років для відновлення біорізноманітності великих ссавців, які зникнуть найближчими десятиліттями.

Те, що відбувається сьогодні з біосферою Землі, вчені вже сміливо називають "шостим масовим вимиранням", - пише naked-science.

Під впливом людської діяльності зміни навколишнього середовища відбуваються настільки стрімко, що природні механізми еволюції за ними не встигають. І якщо людство не вживе найрадикальніших заходів, за півстоліття зміни стануть критичними, а на відновлення природі буде потрібно не менше 3-5 млн років: не занадто великий строк для планети, але для нас – тривожно великий. Такі цифри називають вчені зі Швеції та Данії.

Метт Девіс (Matt Davis) із Орхуського університету та його колеги використовували інформацію з баз даних про сучасних і вимерлих за час існування нашого виду ссавців. Автори відзначають, що зникнення різних видів може мати різні наслідки з точки зору біорізноманіття: наприклад, загибель одного виду собачих не сильно позначиться навіть на цьому сімействі, проте загибель південноамериканських макраухеній - екзотичних копитних - закриває ціле вікно можливостей для подальшої еволюції та цілу потенційну гілку на "дереві" ссавців.

Вимерлі представники палеолітичної мегафауни – мамонти, гігантські лінивці тощо – аж до нещодавнього часу грали величезну роль у різних біоценозах. Сьогодні вони зникли, їхні родичі зовсім нечисленні, а в доступному для дослідження майбутньому зайняти їхнє місце просто нікому.

"Існують сотні видів креветок, і ще одне вимирання вони переживуть. А ось шаблезубих тигрів було всього 4 види, і всі вони зникли", – додає Метт Девіс.

Положення сучасних великих ссавців особливо небезпечне. Багато видів ризикують зникнути найближчими 50 роками. Імовірність вимирання азіатських слонів (одного з всього лише 2 видів, що дожили до наших днів) до кінця XXI ст. оцінюється в 33%. Судячи з результатів розрахунків Девіса та його співавторів, для відновлення всіх гілок ссавців, які зникнуть найближчими 50 роками, буде потрібно не менше 3 млн років, а вже 5 млн знадобиться для відновлення мегафауни льодовикового періоду.

"Набагато легше захистити біорізноманіття сьогодні, ніж відновлювати його згодом", – додає Метт Девіс.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ