Підтримати нас

Прилаштували. Як "перевалку Курченка" віддали компанії з "манікюрного салону"

Автор статті
09 вересня 2019 07:20
803
Поширити:

Агентство з розшуку та менеджменту активів передало Херсонський нафтоперевалочний комплекс, якій раніше належав Сергію Курченку, в управління невідомій компанії. Чому стратегічний об'єкт кулуарно змінив управителя і хто за цим стоїть.

Херсонський нафтоперевалочний комплекс – перший великий актив, який держава забрала у младоолігарха Сергія Курченка після його втечі до Росії. З того часу об'єктом управляло державне підприємство, яке напряму підпорядковується Міністерству енергетики.

Так тривало до останнього часу, поки в країні не змінилася влада, а разом з нею і кон'юнктура на ринку. Після запровадження мита на постачання дизпалива трубопровідним транспортом і відмови частини гравців від послуг "труби", привабливість морських поставок суттєво зросла, а отже, збільшилась кількість інтересантів в нафтоперевалочних потужностях.

Діяти треба було швидко. Рішенням суду Херсонську нафтоперевалку поспіхом віддали Агентству з розшуку та менеджменту активів, яке в свою чергу передало її в управління невідомій компанії, створеній менше року тому. Увесь процес тривав менше місяця та був максимально непрозорим.

Чому об'єкт, який має стратегічне значення для постачання нафтопродуктів Південному регіону країни віддали невідомій компанії, якими були критерії відбору, хто брав участь у конкурсі, чому про нього не було оголошено публічно – усі ці питання досі залишаються без відповідей.

Пролити світло на ситуацію могла б АРМА, яка створювалася для ефективного управління майном, одержаним корупційним шляхом. Однак робити цього агентство чомусь не поспішає.

Від Курченка – державі

Херсонський нафтоперевалочний комплекс складається з нафтогавані і нафтобази. На першому об'єкті обробляються вантажі, які постачаються морським транспортом, на другому – залізничним. Звідти паливо відвантажують на автомобільний транспорт і відправляють клієнтам.

Потужності комплексу дозволяють здійснювати перевалку близько 1 млн тонн пального на рік і приймати танкери дедвейтом до 10 тисяч тонн.

 

Останні 5 років перевалка перебувала під контролем державного "Підприємства із забезпечення нафтопродуктами", створеного влітку 2014 року на базі "Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами". Воно напряму підпорядковується Міністерству енергетики.

До цього комплекс належав групі "СЄПЕК" біглого олігарха Сергія Курченка, який в свою чергу придбав її у групи "Інфокс" скандального екс-міністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського.

Офіційно сума угоди, яка була завершена в 2013 році, не розголошувалася, однак аналітики оцінювали її в 120-150 млн доларів.

Після втечі з країни команди Віктора Януковича активи нафтоперевалки були арештовані в рамках кримінальної справи: службовців підприємства підозрювали в махінаціях з імпортом пального. Слідчі дії тривали до кінця вересня 2014 року.

Після цього контроль над підприємством отримала державна компанія, на це їй знадобилися лічені дні.

30 вересня року Приморський районний суд Одеси ухвалив рішення про фактичну націоналізацію підприємства, а вже через два дні – 2 жовтня – слідчі МВС у супроводі співробітників спецпідрозділу "Титан" зайшли на термінал і взяли під фізичний контроль усі об'єкти перевалки.

Такий розвиток подій став повною несподіваністю для менеджерів Курченка, які назвали дії поліції рейдерством. Приблизно таку ж реакцію, але вже у представників державного підприємства, викликали дії АРМА, які відбулися напередодні Дня Незалежності.

Зметикувати на двох

Процес зміни управителя був запущений 26 липня рішенням Київського районного суду Одеси, який без участі державного підприємства-управителя дозволив змінити зберігача Херсонської нафтоперевалки на користь АРМА.

Менше ніж через місяць, а саме ввечері п’ятниці, 23 серпня, АРМА укладає на 5 років договір управління комплексом з раніше невідомим підприємством – ТОВ "Вествайт Трейд". У цей же день через півтори години приватний нотаріус реєструє у Державному реєстрі право управління за згаданою компанією.

Жодних публічних повідомлень про проведення конкурсу на сайті АРМА не було, хоча зазвичай агентство такі події анонсує заздалегідь.

Так, наприклад, сталося з куди менш привабливими об'єктами: будь-яка зацікавлена особа могла позмагатися за управління квартирою у Вінниці площею 54,2 кв м, елеватором у смт Новоайдар або базою мисливства та спортивно-любительської ловлі риби під Києвом.

На запит ЕП в АРМА не пояснили, чому конкурс на підприємство, яке за рік обробило понад 135 тисяч тонн нафтопродуктів, не був анонсований публічно. Замість цього в Агентстві заявили, що потенційні управителі "мали змогу дізнатися про конкурс із рішення Одеського суду, який був доступний в Єдиному реєстрі".

В АРМА також наполягають, що був проведений "повноцінний і законний конкурс", в якому начебто взяли участь 8 компаній. Назви цих компаній агентство публікувати відмовляється.

При цьому на сайті АРМА в розділі "особи, які можуть здійснювати управління активами" є тільки дві компанії, які потенційно могли б впоратися з управлінням об’єктів зберігання, перевалки та реалізації нафти і нафтопродуктів. Більше того, вони були додані до переліку за тиждень до зміни управителя.

Мова йде про вже згадану "Вествайт Трейд" та "Карпат-Еко". Основним видом діяльності останньої зазначена оптова торгівля пальним в спеціалізованих магазинах. Її директором є Таценко Вадим Михайлович, який до цього не відзначався успіхами на ринку нафтопродуктів.

Інших компаній, які б могли управляти нафтоперевалочними комплексами на сайті АРМА немає, що може свідчити про те, що агентство обирало переможця саме з цих двох фірм.

А переможець хто?

Компанія "Вествайт трейд" була створена менше року тому – у жовтні 2018 року. Єдиним її засновником і директором значиться житель міста Остер Чернігівської області Авершин В'ячеслав Яковлевич – також маловідома на паливному ринку особа.

Щоб поспілкуватися з директором компанії ЕП завітала в її офіс на вулиці Великій Васильківській у Києві. Вхід в офіс виглядає так:

 

Схоже, приміщення користується попитом в орендарів. Тут можна зробити манікюр, випити кави, роздрукувати документи та полагодити все, що вмикається в розетку. Фото автора

Компанія, що управлятиме нафтоперевалочним активом, який щороку генерує десятки мільйонів гривень, ділить офісне приміщення з інтернет магазином "Все для манікюру та краси", кав'ярнею, копіцентром, хімчисткою та сервісом, який ремонтує "все, що вмикається в розетку".

Невибагливість менеджерів "Вествайт трейду" можна було б пояснити їхньою скромністю, однак все виявилося набагато простіше: вони просто не з'являються в офісі.

"Це фіктивна фірма, вони тут бувають дуже рідко. Ці двері майже не відкриваються. Директора звати Віталій", - каже чоловік років 50-ти, якого журналіст зустрів на вході в офісні приміщення. "Може, В'ячеслав?", - перепитує журналіст. "Ні, сюди приходить Віталій", - стверджує чоловік.

 

Під самими дверима офісу – магазин косметики, кав'ярня та копіцентр. Фото автора

Єдиний дозвільний документ, який є у підприємства – це ліцензія на здійснення оптової торгівлі пальним без місць торгівлі.

"Тобто підприємство немає жодного відношення до зберігання пального", - каже радник юридичної компанії "Фінкорд Інтелідженс" Андрій Гевко, який представляє інтереси ПЗНП.

"Нікому нічого невідомо ні про досвід, ні про матеріальну базу цих підприємств, ні про їхнє бачення щодо управління підприємством", - додає він.

Ці питання у телефонній розмові ми намагалися поставити Авершину, однак він відмовився спілкуватися з журналістами і попросив відправити письмовий запит. На момент публікації тексту відповіді редакція не отримала.

З ким може бути пов’язана ця компанія? "Юридичного зв’язку ми не бачимо. Вона не пов’язана із жодним успішним гравцем ринку, який довгий час працює в нафтоперевалці або на нафтобазах. Можливо, хтось за ними і стоїть, але цього ми не знаємо. Це компанія, яка створена рік тому. Про що тут можна говорити?", - заявив Гевко.

З цим та рядом інших питань ЕП звернулася до АРМА, але конкретних відповідей не отримала. Надати сам договір управління майном агентство також відмовляється.

Повна версію відповіді АРМА на запит:

Фактично агентство продублювало прес-реліз, який був опублікований 28 серпня, після перших повідомлень про передачу комплексу невідомій компанії.

Без відповідей досі залишаються ключові питання: за якими критеріями АРМА обирала управителя, чи досліджувалася компанія-переможець на предмет здійснення будь-якої господарської діяльності, чим її пропозиція краща за решту 7 компаній, які начебто брали участь у конкурсі, чому не публікується повний список учасників і чому публічно не оголосили про проведення конкурсу?

Останнє питання непокоїть і представників державного підприємства, яке до цього управляло перевалкою.

"Можливо, якісь 8 компаній і брали участь, але ніхто на ринку не знав. Жоден гравець, який має досвід управління такими комплексами, не знав і не брав участі в конкурсі. Більше того, ми розраховували, що ДП зможе позмагатися, але жодних оголошень не було", - каже Гевко.

"Ми не прийшли поскаржитися і давати правову оцінку, це повинні робити правоохоронні органи. Ми хочемо, щоб АРМА провела публічний конкурс, запросила компанії, які є учасниками ринку нафтопродуктів. Зробіть відкритий конкурс, дайте можливість взяти участь в ньому відомим компаніям і "Підприємству із забезпечення нафтопродуктами". Ми закликаємо АРМА повернутися на шлях закону і провести публічний конкурс ", - підсумував він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ