Підтримати нас

Про візовий режим з Великою Британією та чим Херсонщина цікавить Королівство

Автор статті
10 листопада 2020 13:00
1,111
Поширити:

Після місцевих виборів в органи самоуправління на Херсонщині побувала Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

 Її цікавило, зокрема, незалежність та розвиток медіасередовища в регіоні, який межує з окупованим Кримом. Пані Посол зустрічалася з керівництвом області, з громадськими активістами, експертами  та завітала до редакції онлайн газети “Вгору”

Журналісти видання скористалися нагодою й взяли ексклюзивне інтерв'ю у поважної гості. 

 

- Чому Велика Британія продовжує фінансувати євроінтеграційні процеси в Україні, хоча Королівство вже полишило ЄС?

- По-перше, хочу зазначити: хоча Велика Британія вийшла зі складу ЄС, проте  залишається європейською країною.  Наша країна є партнером і союзником України, ми підтримуємо прагнення українців  до європейського шляху розвитку, до європейських цінностей. Ці цінності, що насамперед стосуються розвитку демократії, поділяємо й ми. Тож цілком резонно, що й підтримуємо їх розвиток в Україні.

- Велика Британія – правова держава. Чого більше нам не вистачає, щоб теж стати правовою країною? Покращити законодавство чи процедури, механізми його реалізації?

- Насправді Україна є правовою державою. Але вона є молодою державою,  тому їй складніше протидіяти тим елементам, які намагаються послабити в суспільстві цю правову основу. У нас теж бувають випадки, коли певні елементи намагаються послабити верховенство права, верховенство Закону. Але маючи довгу історію інституцій у рамках британської системи, вони мають також елементи протидії таким спробам. Україна, як молода держава, може не мати таких ефективних важелів протидії. І все, що треба Україні, це набути цей досвід.

- Які подальші перспективи співпраці між нашими країнами в межах  Меморандуму про посилення співпраці між Україною та Великою Британією у військовій і військово-технічній сферах?

- Ми роками допомагаємо Україні. Але останнім часом  змінили кут нашої уваги саме на розбудову військово-морських спроможностей України. Таким чином відбувається дуже природне партнерство. Україна має потребу в розбудові військово-морських сил, а Велика Британія має засоби для цього. І тут йдеться не тільки про те, що ми будемо щось виробляти в Україні або для України. Але й про те, що  навчатимемо українців  роботі з цими засобами.

- А чим Україна може бути корисною для Великої Британії?

- Мені навіть прикро це казати, але ми вже багато чому навчаємося в України. У тому числі – як протистояти агресії, як воювати у сучасній війні. Але Україна має дещо ще, вона має дуже розвинені сфери промисловості, які є цікавими для Великої Британії після виходу з ЄС. І підписана між нашими країнами угода про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство  відкриває нові можливості. Ми тепер можемо вести двосторонні перемовини між нашими країнами щодо тих питань, які нас цікавлять і шукати способи розвитку тих взаємин.

- Наприклад?

- Наведу  кілька прикладів: зелена енергетика, ядерна безпека, ІТ – це ті сфери, в яких Велика Британія може бути корисною для України, де може розвиватися співпраця. Агропромисловість й агровиробництво – та сфера, де Україна може бути цікавою для нас. 

 

- Чи буде спрощений візовий режим між Україною та Великою Британією, які перспективи?

- Питання віз для Великої Британії в першу чергу є питанням безпеки кордонів. Тобто це не стільки політичне питання, а питання саме безпеки. Позитивні зрушення вже відбуваються в цій сфері. Наприклад,  міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков мав детальну розмову щодо питань безпеки кордонів з міністром внутрішніх справ Великої Британії Пріті Пател. І це вперше, коли така розмова мала місце.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ