Підтримати нас

Про «Красу без обмежень» і руйнування стереотипів

Автор статті
26 листопада 2019 15:15
705
Поширити:

У театрі ім. Куліша 25 листопада презентували Благодійний фотопроект «Краса без обмежень», який поєднав дітей і військових. Розглядаючи світлини, навіть не помічаєш, що діти ці не звичайні, а з особливими потребами - такі вони красиві, щирі та щасливі!

Про проект, як і заради чого він створювався, розповіли на прес-конференції люди, причетні до нього: керівник Громадської організації людей з інвалідністю ВЕЛІД Віктор Булка, керівниця колективу «Янголи добра» Марина Колокот, фотографиня Марина Бурак і генеральний директор театру Олександр Книга.

Отже, з чого все почалося? Віктор Булка розповів, що, переглядаючи матеріали в Інтернеті, звернув увагу на те, як працюють з людьми, що мають особливі потреби в інших країнах, як ці люди стають частинкою соціуму — чому б не зробити це у нас? Як випускник інтернатської системи, він на власному досвіді відчув тогочасну політику держави щодо дітей з інвалідністю: зібрати в одне місце, закрити і виключити з суспільного життя.

«Це настільки обурювало мене як людину, яка багато має мрій! І так само інші наші випускники мають багато мрій, і ці мрії мають здійснюватися. Я щасливий, що вперше в історії херсонської громади відбувається дійсно душевне, щире відкриття, і саме в стінах нашого театру. Я ніколи б не міг подумати, що це здійсниться».

Фотопроект зібрав дітей з інвалідністю Олешківського дитячого будинку, творчого дитячого колективу «Янголи Добра», ГО «Аутизм. Зачаровані діти – Херсон» та військовослужбовців, які дислокуються  в Чорнобаївці. Так вирішили поєднати дітей і тих, хто їх захищає. Головна мета проекту — формувати толерантність до дітей з інвалідністю, показати, що вони талановиті, творчі й дуже натхненні.

Автор фото Марина Бурак

Загалом, організатори розповіли багато цікавого.

Як усе почало складатися десь у середині травня, коли люди самі, як намистинка до намистинки, пропонували чимось допомогти, щось зробити.

«Ми навіть мріяти не могли, що це буде саме так: стільки людей — неймовірних, чарівних і творчих, які полишили свої справи і сказали: так, ми доєднуємося», - зізнається Марина Колокот.

Як дуже довго обговорювали, як це зробити, бо з особливими дітками працювати непросто — вони йдуть лише до тих, хто щирий та справжній.

Як вдячні мамам, які виховують особливих діток у родинах і мають сміливість не ховати їх від суспільства.

Як підстрибували від щастя, коли Міноборони дало дозвіл на участь у проекті військових.

Автор фото Марина Бурак

Як студія Анни Іщенко зробила дітям гарні зачіски, а фотографиня Марина Бурак залюбки надала для зйомок свою фотостудію і декорації, та ще й, не маючи досвіду спілкування з особливими дітками, швидко знайшла з ними контакт, і в студії весь час вирували позитивні емоції.

Як ці фото брали участь у міжнародному фотоконкурсі «Долаючи кордони» і в номінації «Соціальна інклюзія в обличчях» отримали дипломи.

Як пишаються випускниками Олешківського дитячого будинку Віталієм Пронько і Олександром Гмиріним, які сьогодні є акторами херсонського театру.

Автор фото Марина Бурак

«Це стало можливо завдяки тому, що ми об’єднуємося, а об’єднавшись, ми можемо більше», — в один голос стверджують організатори проекту.

Виставка в театрі — не перший вихід світлин до людей. Їх уже презентували і в День відкритих дверей у військових у Чорнобаївці, і на фестивалі ХерсON ФЕСТ, і в обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки. До Нового року вони прикрашатимуть коридор другого поверху театру ім. М.Куліша, потім - інші локації, щоб люди не відверталися від тих, хто чимось не схожий на них, щоб ламали стереотипи, які заважають вільно спілкуватися.

«Це точно не останній проект і не останній етап», - упевнений Віктор Булка. Тим більше, що фінальним етапом має стати випуск інклюзивного календаря «2020» - бо у проєкті задіяні 20 діток і 20 військових. Проблема лише у фінансах. Панове, хто готовий допомогти?

А ще херсонців запрошують на інклюзивний захід «Творчість без кордонів» до Міжнародного дня людей з інвалідністю - він відбудеться у театрі-кафе 3 грудня о 12.00, до речі, теж у рамках проєкту «Краса без обмежень». Разом з акторами і вокалістами театру виступатимуть діти з особливими потребами - надзвичайно талановиті, неодноразові переможці різноманітних творчих конкурсів. Варто лише повірити в них — і вони зможуть усе!

На фото учасниця проекту Тоня Лихолєтова та її мама Юлія.

Мама Тоні Лихолєтової була вражена не стільки тим, що її донька вміє позувати, скільки тим, що вона йде на контакт із людьми.

А ще Віктор Булка впевнений, що нам потрібно не робити якісь одноразові акції до якихось дат - просто потрібно звернути увагу на людей з особливими потребами, підтримати, створити умови, щоб вони змогли реалізувати себе.

«Я не хочу, щоб мені сьогодні давали матеріальну допомогу — я працюю тому, що мені дали цю можливість. Коли ми подолаємо ці бар’єри, не потрібно буде робити якісь зусилля. Давайте робити все, щоб ці діти відчували себе повноцінними членами суспільства».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ