Підтримати нас

Премія New Level Ray Prize виходить на фінішну пряму!

Автор статті
19 травня 2020 15:00
957
Поширити:

Зовсім скоро ми почуємо ім'я переможця мистецького конкурсу New Level Ray Prize, який отримає 1000 доларів на розвиток своєї творчості.

Нагадаємо, премія New Level RAY PRIZE,  засновником якої є фотохудожник Михайло Рай, не має жодних обмежень щодо жанрів та технік візуального мистецтва. На конкурс можна подаватися з графікою, живописом, діджитал-артом, скульптурою, керамікою, мозаїкою, авторською анімацією, відеоартом, змішаною технікою та іншим. Жодних обмежень, окрім географічних,   учасники мають бути херсонцями.

Прийом заявок на участь у конкурсі припиниться вже 20-го травня. За словами Михайла Рая, сьогодні вже близько 50-ти митців надіслали заповнені анкети на здобуття премії. Серед них є вже досить відомі імена, наприклад, художниця Яна Голубятникова та живописець Олександр Жуковський, за плечима яких вже багато як персональних, так і колективних виставок. Але чимало конкурсантів — початківці, для яких мистецтво - це хобі або спосіб відпочинку. . 

Тренер з паверліфтингу Надія Петровська виготовляє сувеніри у вигляді скляних кульок.

Оскільки Михайло Рай багато подорожує, на допомогу собі він покликав подружжя Афанасьєвих, відомих у Херсоні й поза ним культурних діячів. "Утрьох відбирати конкурсантів і легше, і цікавіше", — жартує меценат. Журналістам газети "Вгору" Михайло розповів, як зазвичай проходила/завершується "селекція" здобувачів премії:

— Алгоритм дуже простий: спочатку Олена продивляється анкети учасників і далі надсилає мені та Максу Афанасьєву. Я впевнений, що всі художники — неординарні особистості. Але якщо людина якось дуже креативно відповіла на питання анкети та додала фото своїх найкращих робіт — ми знайомилися з нею ближче. Зазвичай ходили втрьох у гості до художників у майстерню (якщо у людини вона є) або додому. Спілкувалися, дивилися наживо роботи, фото яких надіслав митець. Дивилися й інші твори. Найбільше було цікаво спілкуватися з митцями, у яких є вже своя життєва філософія, особлива історія життя, — розповідає меценат.

Оскільки Михайло Рай фотохудожник зі стажем, оцінюючи світлини конкурсантів-фотографів, він покладається на свій смак, а от, коли потрібно проаналізувати картину, колаж або скульптуру, тоді він дослухається до думки своєї команди, оскільки за плечима в Олени та Максима Афанасьєвих багато проєктів, пов'язаних з візуальним мистецтвом. Але останнє слово все ж за Михайлом Раєм. Він зізнається: інколи, під час обговорень тієї чи іншої роботи, буває "гаряче" - досі не існує чітких критеріїв оцінки творів мистецтва, у кожної людини свій смак і уподобання, а вибір є суб'єктивним.

Олександр Юдін вже кілька років поспіль виготовляє аксесуари у стилі стімпанк.

Останнім пунктом анкети є питання "на що б ви витратили призові кошти?". Єдина умова: витрати мають бути пов'язані з мистецтвом.

Михайло Рай коментує:

— Це - найбільш болюче питання. Премія недаремно називається New Level Ray Prize, тобто йдеться про новий рівень, на який повинен піднятися художник завдяки фінансовій підтримці його таланту. Цією нагородою я хочу дати людині "вудку", а судячи з того, що ми читаємо в анкеті, люди хочуть "рибу". Зазвичай конкурсанти пишуть, що витратять премію на матеріали, фарби та оренду майстерні. Усе це вони й зараз мають, просто хочуть забезпечити себе цим наперед. Але є й цікаві ідеї — хтось написав, що хоче відкрити художню школу для дітей, хтось хоче зробити кілька муралів у Херсоні. Ось ці ідеї мені дуже імпонують, бо це благо не тільки для однієї людини, а й для інших херсонців. Але втілити, наприклад, проєкт з муралами, дуже складно з ряду причин: для цього потрібен дозвіл міської влади, зображення повинні бути привабливими та універсальними, аби милувати око. Зрештою, раптом мешканці квартир захочуть утеплити оселю і закриють частину стінопису пінопластом? Тоді картинку буде зіпсовано... У мене є вже свої фаворити, але до дедлайну я не буду розкривати карти. Можливо, в останній момент хтось надішле свою анкету і вразить нашу команду, шанс ще є, — заохочує засновник премії.

В гостях у тату-майстра Андрія Бейка. Його хобі — виготовлення масок.

Про результати конкурсу Михайло пообіцяв повідомити учасників онлайн на фейсбук сторінці New Level Ray Prize. Також заплановано у вересні зробити виставку робіт конкурсантів, чиї роботи сподобалися журі.

Художник Костянтин Терещенко теж став учасником мистецького конкурсу.

Організатор конкурсу нагадує: ще можна встигнути теж подати свої анкети, показати свої роботи та поділитися креативними ідеями. Але часу залишилося небагато. Прийом заявок завершиться о  00.00. 20 травня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ