Підтримати нас

Повторне голосування на Херсонщині

Автор статті
23 квітня 2019 07:46
1,457
Поширити:

Повторне голосування з виборів Президента України проходило у достатньо безконфліктній атмосфері з дотриманням основних вимог законодавства. Виборчі дільниці Херсонщини відкрилися вчасно і в штатному режимі розпочали свою роботу. Впродовж дня спостерігачі Опори фіксували різноманітні процедурні порушення, або випадки неналежного забезпечення дільничних виборчих комісій та хибного трактування норм закону.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА в Херсонській області.

Оскільки день голосування співпав з Вербною неділею, то й люди ці дві події поєднали. Так, на одній з дільниць документацію ДВК окропили святою водою, на іншій - спостерігача «побили» вербою, з якою виборці часто приходили голосувати після церкви. А літні люди в сільській місцевості перед тим, як вкинути бюлетень у скриньку, хрестили його. На території дільниці № 650683, що в Морехідному  училищі   (вул. Грецька 55) кабінки взагалі були встановлені на зоні каплички в головному фойє навчального закладу.

Протягом доби районні підрозділи поліції отримали 51 звернення про події, пов’язані з виборчим процесом. На кожне повідомлення  виїжджала слідчо-оперативна група. За 28 повідомленнями вже прийняті законні рішення, 22 звернення ще перевіряються. Також відкрите  кримінальне провадження за фактом неправдивого повідомлення про замінування Каховської гідроелектростанції.

У день виборів поліція зареєструвала 10 повідомлень про незаконну агітацію,  9 – про конфліктні ситуації на дільницях, 8 – про відсутність громадян у списках виборців. Також надійшли 6 скарг на неприбуття членів комісій до виборців для голосування на дому, 4 інформації про фотографування бюлетенів, 1 факт пошкодження бюлетеня та інші.

Під час підготовчого засідання на деяких дільницях були присутні представники поліції, що є порушенням. Після зауваження  здебільшого поліцейські покидали засідання, але, наприклад, у поліцейських на ВД №650573 (185-ий округ) було своє бачення Закону “Про вибори” й вони були переконані, що мають право перебувати на засіданні, ігноруючи роз'яснення спостерігача.

Херсон, 23 квітня 2019 року

На деяких дільницях голосування розпочалося з неприємностей.

На №650728 (182-ий ТВО) зранку члени ДВК виявили, що вночі з 20 на 21 квітня невідомі  вкрали камеру спостереження, розташовану при вході на одну з  дільниць. Це вже другий випадок за місяць. Охоронець гімназії №6, в якій розташована дільниця повідомив:  для того, щоб зняти ці камери, людині необхідно мати неабияку фізичну підготовку.

На  дільниці №650660 (183-ій ТВО) голова  виборчої комісії випадково вкинула у виборчу скриньку № 1 контрольний лист для скриньки №3. Члени ДВК намагались дістати його, перевернувши скриньку та за допомогою лінійки, але, зрештою, вирішили залишити як є, вкинувши відповідно в скриньку №3 контрольний лист для скриньки №1.

Розповсюдженим  порушенням стало неправильне заповнення витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування. Декілька дільниць у формі витягу поставили замість номера зі списку виборців порядковий номер.

Також під час другого туру виборів Президента спостерігачі фіксували масову невідповідність кількості виборчих скриньок розміру дільниці. Крім того, в районах області продовжують порушувати процедуру видачі бюлетенів - замість 2 членів комісії це робить 1.

У більшості випадків на  процедурні порушення закону чи неналежне забезпечення, підготовку дільниць комісії реагували позитивно, намагаючись виправити недоліки. Так, на  дільниці №650328 в селі Новопавлівка (186-ий округ)  скриньки для голосування були не в полі зору членів виборчої комісії. Після роз’яснень спостерігача  порушення усунули. Також на багатьох дільницях члени комісій «забували» повісити інформаційні плакати про кандидатів, але після зауважень  виправляли це порушення, хоча на деяких ВД стверджували, що їх не видали   в ОВК.

Водночас, на жаль, спостерігачі ОПОРИ знову були змушені роз’яснювати членам ДВК свої права.  На  дільниці №650072 в школі селища Музиківки члени комісії чинили тиск на спостерігача та заважали вести відео зйомку. Спостерігач помітила, що жінка намагається проголосувати за закордонним паспортом й почала фіксувати це на відео. Члени комісії стали поводитися агресивно, звинуватили спостерігача в провокації та змові з жінкою, перешкоджали зйомці, просили видалити відео. Зрештою, члени комісії зважили на роз’яснення представника ОПОРИ та припинили перешкоджати  спостереженню. Голова ДВК №650615 (184-ий округ) сумнівалася, що спостерігача можна реєструвати, якщо він прийшов посеред дня, а не на початку, й  консультувалася з цього приводу в ОВК.  Також з'ясувалося, що член ОВК №182 Ігор Гореліков  інструктує дільничні комісії аби ті  не впускали спостерігачів на засідання після 20 години. При цьому він посилався на Закон України «Про вибори Президента» та називаючи процес підрахунку голосів «таїнством». Проте член ОВК так і не зміг навести чи процитувати норму Закону на підтвердження своїх інструкцій.

Прихована агітація за допомогою засобів масової інформації та білбордів навіть у дні тиші стала  традицією штабів та кандидатів. Під час другого туру виборів, зона застосування даного інструменту суттєво розширилася на тих, кому прямо заборонено вести будь-яку агітацію - членів ДВК та офіційних спостерігачів від кандидатів. Дуже частим порушенням з боку членів ДВК стала масова прихована агітація - наліпки з символікою кампанії кандидата Володимира Зеленського, які спостерігачі помічали у членів комісій на телефонах. Після зауважень телефони ховали, але наліпки   не прибирали.

Порушували закон не тільки члени комісій, але й виборці. Спостерігачі знову фіксували спроби фото та відео зйомки бюлетенів. На  дільниці №650767 у  Херсоні виборець сфотографував свій бюлетень, а на  дільниці № 650737 – знімав на відео. Також  зафіксовано декілька випадків голосування поза кабінками (ВД №650737). Зауваження виборці здебільшого ігнорували.

 Знову низка проблем виникла зі списками виборців. Багато виборців, які отримали запрошення та вже голосували в першому турі, або які зверталися в держреєстр виборців, 21 квітня не знайшли себе в списках. Але, наприклад, ДВК №650693  самостійно вирішила цю проблему, прийнявши рішення, що жінки, які вийшли заміж і чиї прізвища не поміняли в списку виборців, мають право голосувати з іншим прізвищем в паспорті, що суперечить закону «Про вибори».

На ВД №650737 (183-ій округ) жінка навмисне поставила позначку навпроти своєї дочки в списку виборців. На тому ж окрузі на ВД №650049 чоловік стверджував, що хтось розписався в списку виборців замість його сина. На ВД №650446 у Генічеську позначку «голосує на дому» помилково поставили навпроти сина, і він розписався за свою матір, яка насправді голосує на дому, але замість неї відповідну позначку в списку виборців поставили навпроти нього.

Під час вечірніх засідань на деяких дільницях традиційно були незадоволені тим, що спостерігачі прийшли тільки на підрахунок голосів, а не були присутні з самого початку роботи дільниці. Здебільшого після роз’яснень норм Закону члени ДВК усвідомлюють, що спостерігач має на це право. На деяких дільницях члени комісії демонструють некомпетентність та незнання процедур. Так, спостерігач ОПОРИ запобіг  таким діям комісії дільниці №650488, наголосивши, що, за Законом, спочатку потрібно погасити недійсні бюлетені, а потім зрізати пломби зі скриньок й діставати бюлетені. Результатом некомпетентності членів ДВК є те, що протоколи укладаються з помилками й окружні виборчі комісії відправляють їх на уточнення. Такі уточнення члени ДВК намагаються всупереч  закону провести в приміщенні ОВК, не повертаючись до своїх дільниць і не проводячи засідань. Так, у ОВК 183 та 185 спостерігачі ОПОРИ були вимушені викликати  поліцію для фіксації та припинення протиправних дій.

Під час передачі протоколів про підсумки голосування виборча комісія дільниці № 650588 (184-ий ТВО) виявила пропажу 1  бюлетеня, замість якого до скриньки   вкинули зігнутий чистий аркуш паперу, що може бути фальсифікацією. Члени ДВК №650691 (183-ій округ) уточнювали протоколи в приміщенні ОВК, хоча повинні це робити у себе на дільниці.

Чимало херсонців, які через поважний вік або стан здоров’я не мали можливості проголосувати на дільницях, не змогли проголосувати і за місцем перебування. Через те, що не були проінформовані про необхідність перед голосуванням у другому турі повторно подавати заяви і довідки медустанов. А ще - не змогли знайти людей, які б зробили і передали у виборчі комісії заяви і довідки. Ми отримали чимало скарг щодо  доступності дільниць для людей поважного віку і людей з обмеженими фізичними можливостями. Був здійснений моніторинговий візит у СШ № 57. Там, щоб потрапити до  дільниць № 650672, 650673, 650674 (округ № 183), розташованих у школі № 57 Херсона, літнім людям і людям з обмеженими фізичними можливостями доводилося долати круті сходи на ганку, а потім ще йти на другий поверх, якщо вони голосували на дільниці № № 650672, або на третій, якщо були потрібні дільниці № 650673 або 650674.

Дільничні виборчі комісії 185-го округу не отримали фінансування на пальне і змушені були везти  бюлетені в окружну  комісію за власний кошт або в борг. Члени ОВК пообіцяли, що комісії, які приїхали за власний кошт, будуть приймати поза чергою, в результаті чого утворилась конфліктна ситуація, адже в  ОВК з'їхалися всі 212 ДВК округу, яких обурила така заява.

Важливо зазначити і  непристосованість приміщень ОВК для прийому виборчої документації та перебування великої кількості людей.

Важливо зазначити позитивний ефект від заходів з інформування виборців про можливість тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, проведені ЦВК, центральними та місцевими органами влади, органами ведення Державного реєстру виборців, громадськими зусиллями. Ці заходи мали важливе значення для внутрішньо переміщених осіб, мешканців тимчасово окупованих територій та внутрішніх трудових мігрантів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ