Підтримати нас

Поліцейські офіцери громади є, а відомчої нормативної бази – немає

Автор статті
28 лютого 2020 17:00
789
Поширити:

У нашій державі в 2019 році започатковано проєкт «Поліцейський офіцер громади».

Як зазначено на офіційному сайті Національної поліції України, «Поліцейський офіцер громади – це наступний крок у реформі Національної поліції. Його основна мета – забезпечити кожну територіальну громаду окремим офіцером, який не тільки працюватиме на території цієї громади, але й житиме там».

Про це повідомляє Шерифи для нових громад.

Маючи бажання більше дізнатися про географію задіяння поліцейських офіцерів громади та нормативне забезпечення їхньої роботи, я звернувся із запитами на інформацію до Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції.

У запитах я просив надати наступну інформацію:

1. В яких областях України запрацював проєкт «Поліцейський офіцер громади» в 2019 році?

2. На які регіони України планується поширити даний проєкт у 2020 році?

3. Якими нормативними документами МВС та Національної поліції України регламентується робота поліцейських офіцерів громади? В разі прийняття такого/таких нормативних документів, надати його/їх копію/копії.

Міністерство внутрішніх справ, «ураховуючи те, що розпорядником запитуваної інформації є Національна поліція України», запит переслало своїй підпорядкованій структурі.

З Нацполіції ж надійшла наступна відповідь:

«Відповідно до порушених у запиті питань повідомляємо, що на сьогодні проєкт запроваджено у Волинській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Рівненькій, Харківській, Хмельницькій та Черкаській областях.

У 2020 році проєкт планується запровадити в усіх регіонах України.

Поліцейські, які приймають участь у проєкті, пройшли навчання за програмою спеціалізації дільничних офіцерів поліції, закріплених за поліцейськими дільницями в об’єднаних територіальних громадах, та згідно із штатним розписом перебувають на посадах дільничного офіцера поліції або старшого дільничного офіцера поліції у відповідних територіальних (відокремлених) підрозділах поліції.

Поліцейські, які приймають участь у проекті, здійснюють свою службову діяльність відповідно до Конституції України, Законів України «Про Національну поліцію», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», наказу Міністерства внутрішніх справ України від 28.07.2017 №650 «Про затвердження Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції», відповідно інших актів законодавства України, нормативно-правових актів Міністерства внутрішніх справ України».

Отже, як бачимо, незважаючи на те, що роль поліцейських офіцерів громади суттєво відрізнятиметься від функцій колишніх дільничних інспекторів міліції та нинішніх дільничних офіцерів поліції, спеціальної відомчої нормативної бази, яка б регулювала діяльність новостворюваної правоохоронної інституції, наразі немає.

Залишаються відкритими питання, як саме поліцейські офіцери громади працюватимуть в ОТГ, на яких засадах вони співпрацюватимуть з органами місцевого самоврядування, як забезпечуватимуться житлом та службовими приміщеннями тощо. З огляду на необхідність узгоджувати цілу низку нюансів з територіальними громадами, вочевидь, самими лише відомчими документами МВС та Національної поліції регламентувати роботу ПОГів не вдасться. Можливо, потрібно буде розробляти відповідне міжгалузеве нормативне регулювання.

А проєкт «Шерифи для нових громад» відслідковуватиме це питання і в подальшому.

Юрій Чумак, координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА».

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ