Підтримати нас

Податкові борги та маніпуляції кандидата у нардепи Юрія Одарченка

Автор статті
08 липня 2019 06:11
913
Поширити:

Кандидат у народні депутати Юрій Одарченко вже вп’яте балотується до Верховної Ради. До цього він був народним депутатом чотирьох останніх скликань від партій, що очолювала Юлія Тимошенко. Зараз Юрій Одарченко активно веде свою передвиборчу кампанію в населених пунктах 183 округу, в якому традиційно балотується від партії “Батьківщина”.

Одна із зустрічей з виборцями відбулася в селі Музиківка, після якої Юрій Одарченко написав на своїй фейсбук сторінці пост, де підняв проблему сплати податків до місцевого бюджету птахофабрикою агрохолдингу «Авангар»: «Один тільки агрохолдинг Авангард (власник - олігарх Бахматюк) на 5 мільйонів курей здатний утримувати місто калібру Скадовська. На жаль, кошти, які отримує громада (Музиківська ОТГ - прим. ред) мізерні. Ніколи не мав інформації від голови, що приховуються податки, і громада вимагає ревізій для збільшення надходжень...»

Наскількі наведені нардепом факти відповідають дійсності – перевіряли фактчекери.

Пост з фейсбук сторінки кандидата в народні депутати Юрія Одарченка про зустріч з мешканцями села Музиківка.

МЕСЕДЖ 1: Мізерні надходження до бюджету громади

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У своїй заяві Юрій Одарченко говорить про агрохолдинг «Авангард» на території Музиківської ОТГ. Важливо уточнити, що даний агрохолдинг включає 45 підприємств з різних областей України.

Мапа підприємств, що входять до агрохолдингу “Авангард”

На території Музиківської об’єднаної територіальної громади у селищі Східне розташована одна птахофабрика, яка входить до дочірнього підприємства «Птахогосподарство «Чорнобаївське» публічного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард». Бенефіціарним власником агрохолдингу насправді є Олег Бахматюк, як і зазначив Юрій Одарченко.

Дані про птахофабрику у селищі Східному взято з порталу відкритих даних clarity-project

На зустрічі з мешканцями Музиківської громади Юрій Одарченко зазначив, що кошти які отримує громада - мізерні. Та чи дійсно це так?

За даними департаменту фінансів Херсонської облдержадміністрації, бюджет громади, з розрахунку на кількість населення, один з найвищих у Херсонській області. Тобто, твердження народного депутата є неправдою.

Надходження до бюджетів громад Херсонщини з січня по квітень 2019 року за даними департаменту фінансів ХОДА

 

МЕСЕДЖ 2: Приховування податків агропідприємством

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Щодо приховування податків птахофабрикою, то за даними порталу відкритих даних clarity-project, дочірнє підприємство “Птахогосподарство “Чорнобаївське” агрохолдингу “Авангард” зареєстроване у Святошинському районі Києва на проспекті Перемоги 121-В та стоїть на обліку Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві у Святошинському районі.

Відомості про взяття на облік платника податків з порталу відкритих даних clarity-project

Це означає, що частину податків підприємство законно сплачує за місцем реєстрації підприємства, тобто, до Києва. Отже, не всі податки з птахофабрики у Східному йдуть до бюджету Музиківської ОТГ. Ця інформація міститься у відкритих реєстрах і жодним чином ні від кого не приховується. Тому дана частина тези нардепа є маніпулятивною.

МЕСЕДЖ 3: Податкові заборгованості птахофабрики в Східному

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Станом на 1 липня вищезгадане підприємство не має податкового боргу. Це засвідчують дані з порталу Державної фіскальної служби. 

Дані про податковий борг птахофабрики у селищі Східному взяті з порталу Державної фіскальної служби.

Історія податкового боргу показує, що дане підприємство регулярно сплачує податки до національного і до місцевих бюджетів. Принаймні, з 1 квітня 2018 року і до 1 липня цього року податкових боргів у підприємства не було.

Дані про історію податкового боргу птахофабрики у селищі Східному взяті з порталу відкритих даних clarity-project

Довідково:

Сам Юрій Одарченко має власний бізнес. Цікаво, що одне з його підприємств заборгувало 916 тисяч гривень до бюджету. Та про це більш детально.

У своїй декларації кандидат у нардепи Юрій Одарченко вказав, що є кінцевим власником двох черг вітрових електростанцій “Дніпро ВЕС-1” та “Дніпро ВЕС-2” 

Також він володіє товариствами з обмеженою відповідальністю “Екологічна енергія”, “Світ вітру” та “Степові вітри”, діяльністю яких є виробництво електроенергії.

Згідно з витягом з реєстру речових прав на нерухоме майно, вітряки електростанцій розміщуються на території Нововоронцовського району, що на Херсонщині.

Лише два з п’яти вищеперерахованих підприємств, а саме “Світ вітру” та “Степові вітри”, зареєстровані у Нововоронцовці на вулиці Суворова, 2А.

Підприємства електростанцій Дніпро ВЕС-1, Дніпро ВЕС-2 та ТОВ “Екологічна енергія” зареєстровані у Херсоні за адресою Миколаївське шосе, 5 кілометр. Останнє, станом на 2 липня, має непогашений податковий борг.

Дані про наявний податковий борг ТОВ “Екологічна енергія” взято з порталу Державної фіскальної служби.

Розмір боргу складає 916 тисяч гривень.

Дані про розмір податкового боргу ТОВ “Екологічна енергія” взято з порталу відкритих даних clarity-project.

P.S. Матеріал публікується за сприяння фактчек-проекту «БезБрехні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ