Підтримати нас

Піцерія на карантині: як ветерани АТО зберегли та розширили свій бізнес

Автор статті
30 липня 2020 12:26
2,786
Поширити:

У березні 2018 року ветерани АТО Віталій Лелюк, Віктор Алексеєнко та волонтер Сергій Зелінський відкрили в Херсоні піцерію "Sale e Pepe" (з італ. – Сіль та перець).

Сергій – волонтер, голова громадської організації учасників АТО Білозерського району. У 2015 році він організовував відпочинок біля моря для учасників бойових дій на Сході, так і познайомився з Віталієм. Коли з'ясувалося, що той має гарний досвід у ресторанному бізнесі, запропонував йому відкрити піцерію. А з Віктором Віталій був знайомий ще до служби у АТО. Тоді Віктор займався тандирною випічкою,  тому запросили його у якості партнера.

Піцерія заснована як соціальний бізнес, що має на меті полегшити адаптацію демобілізованим військовим та допомогти сім’ям постраждалих від війни на Cході. На початку в піцерії працювали лише ветерани АТО, тепер - переважно молоді хлопці та дівчата.

У піцерії проводять майстер-класи для дітей з інтернатів, сімей зі складними життєвими умовами та для абітурієнтів Аграрного університету. Також  у співпраці з Червоним Хрестом відвідують воїнів АТО, які  лікуються в Херсонському військовому шпиталі.

Майстер-клас для дітей.

З чого все почалося

“Натхненником для бізнесу стала київська “Veterano Pizza”, проєкт Леоніда Остальцева. Навіть думали придбати франшизу і відкритися під їх брендом, але це накладає певні обмеження,  тому вирішили зробити щось своє. Зупинилися саме на доставці, бо на повноцінний заклад не було коштів, ” - каже Сергій.

Талісман закладу - котик Сєня.

У лютому 2018 року Віталій отримав грант від благодійного фонду "Успішна жінка", який проводив навчання для ветеранів та внутрішньопереміщених осіб. Завдяки цьому придбали тістоміс  і, як кажуть хлопці, це була їх єдина нова річ. Додали свої власні заощадження та почали готуватися до відкриття.

“Тоді це була авантюра, ми були ідейні, мрійники. Відкриття свого бізнесу виявилося важкою працею. Спочатку  орендували  невелике приміщення, зараз його вже не використовуємо. На початку з дому приносили хто що міг: каструлі, блендер, потім поступово замінили все на професійне обладнання. Багато чого виготовили власноруч, наприклад, столи для замішування тіста. Ми самі були і сантехніками, і електриками, і ремонтниками. Оскільки я єдиний мав водійське посвідчення, тож  займався доставкою, а хлопці працювали на кухні, ” - розповідає Сергій.

"Дуже часто різні продавці сприяли нам. Наприклад, піч коштувала 19 тис. грн, а власниця, коли дізналася, що ми відкриваємо заклад ветеранів, зробила  знижку 2 тис. грн. Для печі також віддала стіл під неї і лопату для піци, — додав Віталій.

Умовою оренди приміщення для піцерії на території Аграрного університету було облаштувати місце, куди студенти могли б прийти і поїсти.

“Одразу у нас не було можливості це зробити, але через рік після відкриття запрацювала кав'ярня, яка є місцем видачі. Тут є барна стійка, де можна випити кави, забрати своє замовлення та, за бажання, поїсти. Але це не можна назвати повноцінним закладом, адже ми не надаємо тарілки та столові прилади. Трохи пізніше зробили відкриту кухню, це круто, коли можна подивитися, як роблять твоє замовлення”, - розповів Віталій.

З вулиці можна подивитися, як готується ваше замовлення.

Замовлення приймає диспетчер, на комп'ютері встановлено спеціальний софт, який зрідка зустрінеш у невеликих закладах. Комп’ютер чоловіки виграли в конкурсі, представницям української  діаспори з Люксембургу сподобався їх мотиваційний лист і, як окремий приз, їм надіслали техніку.

Торгову марку "Sale e Pepe" придумав Віталій:

—  "Сіль і перець" — так в Італії називають чоловіків, які вже не молоді, але ще і не старі, досвідчені. Сивина - сіль, чорнявий - перець. Це про нас. Крім того, сіль і перець — це обов'язкова складова будь-якої піци.

Логотип безкоштовно розробив також ветеран АТО, дизайнер - KRAMATAN, який служив разом з Віталієм. Меч засвідчує, що у хлопців було раніше АТО, а качалка - теперішню діяльність. 

Робота під час карантину

Сергій каже, їх врятувало те, що їх піцерія орієнтована на доставку:

- Більшість наших працівників - із області. На зібранні запропонували тим, хто переймається своїм здоров'ям, на час карантину поїхати додому. Зараз ми розвозимо працівників лише ввечері, а тоді й  на роботу привозили. Ми випереджали події на один день. Доволі непогано пережили перший бум, коли у вільному продажу вже не було антисептику, рукавичок, ми тривалий час обходилися запасами, зробленими заздалегідь.

Як розповіли чоловіки, важко було перші два-три тижні, коли люди скуповували гречку, туалетний папір, тоді про піцу ніхто не думав. Потім поступово ситуація покращилася, продажі були невисокі, але їм вистачило на сплату податків, оренду і на зарплату. 

“Важкувато, але витримали. Зараз говорити про докарантині продажі ще важко, можливо, це ще пов'язано з літом, але потроху налагоджується” - додав Сергій. 

Розширення бізнесу

У грудні минулого року Кабмін заборонив діяльність грального бізнесу  під виглядом державних лотерей, тоді в Херсоні звільнилося багато приміщень. Підприємці проаналізували свої продажі і виявили, що 30 % доставок припадає на мікрорайон Таврійський і Північний, тому і відкрили другий заклад на Таврійському (вул. Хетагурова, 91). Протягом травня зробили ремонт, а з червня почали приймати замовлення. Тут працює доставка та самовивіз, але є декілька столів, щоб поїсти в закладі.

“Взагалі ми намагаємося доставити піцу якомога швидше, у середньому виконуємо замовлення впродовж 40-60  хвилин. В асортименті 15 видів піци, найбільш популярною є “Херсонська” піца з ковбасою та беконом на вершковій основі. З початку року в меню з'явилася японська кухня,” - каже Віталій.

Плани на майбутнє

За словами Віталія, у планах - відкрити повноцінний заклад із посадковими місцями, але говорити про це поки рано:

- Відкривати в Херсоні ще один пункт доставки немає сенсу. Але, за статистикою, 40% прибутку приносить стаціонарний заклад і 60% - доставка, але витрати, як матеріальні, так і фізичні більші на утримання саме повноцінного закладу. До того ж, поки незрозуміла ситуація з економікою, з коронавірусом. Не хочеться загадувати наперед, але у планах тільки розвиток.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ