Підтримати нас

П’ятниця, 13. Чому не слід боятися

Автор статті
13 листопада 2020 07:00
1,523
Поширити:

Як бачимо, 13 листопада 2020 року припадає на п’ятницю. Що ж саме означає п’ятниця, 13-е, що відбувається в цей день, коли ще трапляються п’ятниці, 13 і чому не потрібно їх боятися?

П’ятницю 13-е прийнято вважати днем неприємностей, коли нібито потрібно бути готовим до різного роду невдач, а кращий спосіб до них підготуватися – це нічого не робити. Вчені, серед них психологи і медики, вважають забобони і повір'я, пов’язані з п’ятницею 13-м, фобією, окремим випадком боязні числа 13, який отримав власну назву – параскаведекатріафобія, в основі якого – грецькі слова παρασκευή (п'ятниця) і δεκατρία (тринадцять). За переконанням вченого на прізвище Доссей, що запропонував термін, якщо ви зможете вимовити назву цієї фобії кілька разів без зупинки, ваш страх перед п’ятницею 13-м зникне сам по собі.

Культурологи відзначають, що це марновірство відносно молоде: згадок п’ятниці 13-го не зустрічається аж до другої половини XIX століття. Як же тоді ставитися до «біблійних легенд», згідно з якими, «саме в п’ятницю, 13-го, Єва скуштувала заборонений плід і дала його Адаму. У цю ж дату Каїн убив свого брата Авеля. Ісуса Христа розіп'яли теж у п’ятницю»? Висновок напрошується сам: вони з’явилися не раніше XIX століття.

Цікаво, що одна з перших згадок п’ятниці 13-го зустрічається в англомовній біографії композитора Россіні: «До кінця своїх днів був оточений любов’ю і співчуттям друзів. І якщо правда те, що він, як багато італійців, вважав п’ятницю днем невдачі, а тринадцять – числом невдачі, примітно, що помер він у п’ятницю, 13 листопада». Сталося це у 1868 році.

Перш за все, у цей день очікують і бояться неприємностей. У зв’язку з цим з’явилися такі прикмети п’ятниці 13-го:

Небажано в п’ятницю 13-го кудись їхати, «адже можна і не повернутися». У цей день уникають серйозних угод і підписання документів, прийняття важливих рішень.

Медичні операції по можливості також рекомендують відкласти.

У п’ятницю 13-го стався ряд подій і катастроф, серед яких виділяються:

Кінець імперії ацтеків (13 серпня 1521 року); бомбардування Букінгемського палацу (13 вересня 1940 року); крах авіалайнера Douglas C-54, під час якого загинули всі 50 пасажирів, що були на борту (13 червня 1947 року); суперураган в Південній Азії, що забрав життя 300 тисяч осіб (13 листопада 1970 року); крах авіалайнера Іл-62 поблизу Москви, в результаті чого загинули 174 людини — на той час це була найбільша авіакатастрофа у світі. В цей же день сталася аварія FH-227 в Андах (13 жовтня 1972 року); комп’ютерний вірус Friday the 13th (13 січня 1989 року); крах лайнера Costa Concordia, на борту якого перебувало 4200 пасажирів і членів екіпажу (13 січня 2012 року); теракти в Парижі (13 листопада 2015 року).

Водночас дослідники стверджують, що в цей день імовірність інцидентів не підвищується. А деякі дослідження говорять про те, що кількість нещасних випадків навіть знижується, можливо, тому, що багато людей поводяться обережніше.

За матеріалами НВ

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ