Підтримати нас

Перспективний план: знову ті ж «граблі»

Автор статті
23 квітня 2019 11:20
1,076
Поширити:

На сесію обласної ради, яка відбудеться 25 квітня, знову винесено питання про затвердження Перспективного плану формування територій Херсонщини. Адже треба, нарешті, затвердити ті об’єднані територіальні громади, що утворилися за останні часи поза цим Планом, та затвердити нову конфігурацію тих ОТГ, що бажають утворитися.

Проект рішення  з’явився на сайті Херсонської обласної ради лише 10 квітня. Тільки після того, як Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування (або - Офіс реформ), організував круглий стіл  «Обговорення перспективного плану формування територіальних громад». Організатори запросили на захід громадських діячів, журналістів, представників громад (як об’єднаних, так і не об’єднаних), представників облдержадміністрації, голів райдержадміністрацій, райрад та персонально всіх депутатів облради.

Бо стільки інтриг та «гальм» навколо цієї наболілої теми, мабуть, у жодному іншому регіоні просто немає. Більш того, як нагадала директорка Херсонського офісу реформ Оксана Силюкова, торік облрада голосувала за оновлений перспективний план, проте на сайті  ради чомусь оприлюднили інший додаток до цього рішення: «Мала місце фальсифікація, і на місці ОДА я б просто подала в суд, але чомусь облдержадміністрація цього не робить».

А в результаті область «існує» за застарілим Перспективним планом, який вже не відповідає реаліям сьогоднішнього дня.

На початку децентралізації, у 2015 році, передбачалося, що на Херсонщині буде 41 об’єднана територіальна громада. З того часу вже створено 30, але лише одна з них пішла за перспективним планом – Виноградівська ОТГ Олешківського району. Усі інші об’єднувалися як хотіли. Але через те, що облрада вже більше року не може затвердити оновлений Перспективний план, 13% ОТГ досі залишаються «незаконнонародженими». Адже треба, щоб їх конфігурацію спочатку затвердили на сесії облради, а потім узаконили в Кабміні. А без такої процедури ОТГ не можуть отримувати додаткового фінансування з бюджету.

Про ці та інші «незручні» проблеми децентралізації учасники круглого столу не просто говорили, а майже кричали.  Проте чули їх переважно такі ж колеги, «безголосі». Бо з усієї когорти обласних обранців прийшло лише 3 депутати, причому один з них, Дмитро Бутрій, представляв одночасно й облдержадміністрацію, бо вже виконував обов’язки її очільника. Він же ж, Дмитро Бутрій, порекомендував головам сільрад та ОТГ звернутися до своїх обранців і вимагати від них виконати волю громад, а не диктувати свою. Адже 2019 рік - останній рік добровільного об’єднання. А для громад Херсонщини, що не об’єдналися і через те вже втратили для свого бюджету десятки мільйонів гривень - це шанс «заскочити в останній вагон».

Підсумовуючі «крик душі», учасники круглого столу підтримали звернення до депутатів обласної ради - затвердити Перспективний план зі 100% покриттям території області.

Отак після цього звернення в проекті рішень сесії і з’явилося питання про затвердження Перспективного плану формування територій Херсонщини.

Однак, як ще на круглому столі зауважила депутат облради та голова Голопристанської РДА Тетяна Гасаненко, навряд чи можливо вирішити проблеми з прийняттям Перспективного плану, поки  не врегульовані питання довкола двох міст обласного значення – Голої Пристані та Каховки.

Що малося на увазі. Каховські депутати проголосували проти приєднання до міста навколишніх сіл.  А Стара Збур’ївка та Гола Пристань вирішили об’єднатися поза Перспективним планом ще влітку 2017 року. Але цього досі не сталося, бо обласна влада, під різними вигаданими приводами вперто «заганяла» Стару Збур’ївку у Новозбур’ївську ОТГ, яку планували утворити «під очільника Голопристанської райради Віталія Соловйова», кума тодішнього губернатора  Андрія Гордєєва. Однак  на початку цього року, у січні 2019-го, голова мандатної депутатської комісії обласної ради Дмитро Бутрій  повідомив, що мандатна комісія рекомендувала Херсонській облдержадміністрації врахувати пропозиції Старозбур’ївської сільради при внесенні змін до перспективного плану формування територій громад. Тобто врахувати їх рішення приєднатися до Голопристанської громади.

І що ми бачимо? У додатку до проекту рішення сесії - досі ті ж «граблі», зокрема - Стару Збур’ївку знов «запхнули» до складу  Новозбур’ївської ОТГ!

І ще, щодо перемовин зі «своїми обранцями до облради», про які наголошував Дмитро Бутрій.

Як пояснив голова Старозбур’ївської сільради Віктор Маруняк, від Голопристанського району до обласної ради пройшов  Олександр Синенко, фермер з Чулаківки. Під час виборів мешканці Старої Збур’ївки його кандидатуру «провалили», а ось у Новій Збур’ївки він став переможцем. Тож чиї інтереси він  відстоюватиме?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ