Підтримати нас

Переселенці мають перепони, які унеможливлюють зміну реєстрації в паспорті, - експерт про виборчі права ВПО

Автор статті
29 липня 2018 17:06
629
Поширити:

Переселенці називають три додаткові перепони, які не дають їм можливості змінити реєстрацію в паспорті

Це підвищений ризик перетину лінії зіткнення зі зміненою пропискою; це ризик втрати майна на окупованих територіях і це необхідність формального та ментального зв’язку з покинутими територіями.

Про це розповіла виконавча директорка Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва, повідомляє сайт Рубрика

Тетяна Дурнєва додала, що переселенці не скористалися своїм виборчим правом на виборах у 2014 і 2015 роках, крім того, наразі регулярно відбувається вибори в об’єднаних територіальних громадах.

Виходом із ситуації, на думку експертки, може стати внесення змін до законодавства, згідно з якими внутрішньо переміщені особи можуть голосувати за місцем фактичного проживання. Саме такі зміни передбачені в законопроекті №6240, який розроблявся за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем, міжнародних фахівців, правозахисних організацій та депутатів Верховної Ради.

“Якщо законопроект буде прийнятий у міжвиборчий період, можна буде скористатися процедурою зміни виборчої адреси. Тобто переселенець або інша людина, яка проживає не за місцем реєстрації – це так звані трудові іммігранти, можуть звернутися до Державного реєстру виборців, написавши заяву про зміну виборчої адреси. При цьому ця людина має надати документ, який підтверджує місце фактичного проживання”, – пояснила Тетяна Дурнєва.

Документом, який підтверджує місце фактичного проживання, можуть слугувати: довідка про взяття на облік ВПО, свідоцтво про ведення підприємницької діяльності, договір оренди тощо. Змінити виборчу адресу можна раз на півроку.

На сьогодні законопроект №6240 внесений у порядок денний засідань Верховної Ради, однак наразі народні обранці на канікулах, і чи проголосують вони його у вересні, українці дізнаються вже за місяць. Щоб тримати питання на контролі Громадський холдинг “Група впливу” та переселенські організації у різних куточках України проводять акції, круглі столи, де роз’яснюют, чому важливо надати ВПО право голосу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ