Підтримати нас

Павло Ковтонюк: «Пакет медичних послуг почне працювати з 2020 року»

Автор статті
10 січня 2018 08:00
709
Поширити:

Зі стартом нового року стартувала, нарешті, і така довгоочікувана медична реформа.

Всі ми розуміємо, що медична галузь у старому вигляді вже існувати не може, адже прирікає українців на найвищу смертність у світі, але дуже боїмося нового. Бо вже давно вкоренився в пересічному українці сумнівний принцип «хоч би не було гірше». Та не тільки це заважає сприймати медичну реформу стримано і з розумінням, але й потужна інформаційна кампанія  в засобах масової інформації та соціальних мережах проти усіх нововведень, що пропонує нинішня команда Міністерства Охорони Здоров’я України. До того ж, міністерські реформатори не змогли адекватно відповісти на всі питання, які є у лікарів та їх пацієнтів, а також дати відсіч усім супротивникам  реформування. Тож певні роз’яснення основних положень медичної  реформи від заступника міністра Павла Ковтонюка херсонським журналістам, що у грудні побували у Києві на запрошення Українського кризового медіа-центру, дають можливість дещо зорієнтуватися та підготуватися до змін у поліклініках та лікарнях.

Мінздрав України нагадує лікарню. Все біле і майже стерильне. Поки йдемо на зустріч з заступником міністра, встигаємо розгледіти статую. Величенький такий Гіпократ, напевне, нагадує працівникам міністерства про їхні обов’язки перед людьми. У величезному залі, який схожий на операційну, бо все біле і дуже багато світла, на нас чекають. Трохи втомлений вже на початку робочого дня Павло Ковтонюк та його референт готові відповідати на наші питання. Однакнас відразу попередили, що часу обмаль, ми повинні вкластися в півгодини.

Перші кроки реформи

Перше, що сказав нам заступник міністра: «Пакет медичних послуг у повній мірі почне працювати лише з 2020 року. І в ньому буде все, що життєво потрібно людині. Якщо їй при її захворюванні потрібен якийсь аналіз чи процедура, це однозначно буде  оплачуватися державою. Два роки пакет гарантованих послуг буде уточнюватися та формуватися».

У лікарів є ще час навчитися працювати у нових умовах. У первинній медицині – це рік, у спеціалістів два - три роки. У цьому немає нічого складного.

Найбільш поширений міф щодо швидкої допомоги. У багатьох ЗМІ писали, що вона більше не приїздитиме на виклики, навіть якщо у людини інфаркт. Павло Ковтонюк спростував це, заявивши, що екстрена допомога буде  і вона завжди оплачуватиметься державою. Але проблема є. Вона у тому, що інколи,  «швидка» їде, щоб збити тиск чи температуру. Це треба міняти – бо ресурс не безмежний. Проблему можна зняти за допомогою грамотної диспетчеризації.

Щодо сироваток та вакцин заступник міністра запевнив, що у бюджеті 2018 гроші на них вже закладені, але покищо в нашу Херсонську область вони не дійшли. Але обов’язково і дуже скоро надійдуть.

Як працюватимуть госпітальні округи

Щодо госпітальних округів, про які запитували представники ЗМІ з Нової Каховки та Скадовська (бо саме там були конфліктні ситуації при створенні округів), то заступник міністра запевнив, що ситуаціюз ними вирішать. До того ж, вважає він, у цьому питанні немає медичного підґрунтя, натомість є політичне. Госпітальні округи  не пов’язані з адміністративною реформою. Людина повинна їхати туди, де її професійно полікують, а не туди, де їй ближче.  Ми даємо право визначити опорні лікарні, які будуть насичуватися медобладнанням,  громадам, сказав заступник міністра. Саме громади можуть вибрати будь-яку конфігурацію медичної допомоги. І вона визначатиметься виключно компетенцією лікарів. Павло Ковтонюк запевнив, що всі медичні заклади при створенні госпітального округу будуть збережені. А гроші підуть туди, де сильні професійні колективи. Наприклад, у Новій Каховці їх нададуть нейрохірургічному відділенню. А у Скадовську посилять відділення, де лікують від отруєнь, травматологію, бо дитячий курорт державного значення потребує саме цього.

Як лікуватимуть онкохворих?

Питання, про фінансування лікування онкологічних хворих неодноразово підіймалося у ЗМІ. Більше того, воно вже перейшло до рівня питань-страшилок та збагатилося міфами.Що ж насправді відбувається? Як запевнив херсонських журналістів Павло Ковтонюк, програма забезпечення ліками онкохворих працює, і кожен рік фінансування збільшується. Є дитяча програма, є  програма для дорослих – і хоч вони ніколи не фінансувалися стовідсотково, і, напевне, саме такого стовідсоткового фінансування в Україні ми дочекаємося ще не скоро,  але з кожним роком коштів стає все більше

Що ж стосується профілактики захворювань, то тут повинен працювати механізм, коли держава платить не за разове звернення людини до лікаря, як це робиться у приватних лікарнях, а платить за рік. Тобто спонукаємо лікаря працювати не з хворобами, а з людиною, яка звертається до лікаря за потребою. Така «абонплата за рік» підштовхує медиків до профілактики. У лікаря буде чіткий перелік, що, кому, в якому віці перевіряти. І оцей механізм фінансування повинен спрацювати, принаймні, у багатьох країнах він працює. Лікарі саме так там працюють  – грають на випередження. Гіпертонікам передзвонюють, запитують які ліки приймають, не чекають, щоб з пацієнт зліг з гіпертонічним кризом, батькам нагадують про вакцинацію… І це не тому, що лікарі там інші, наші лікарі, коли починають працювати в інших країнах, теж так себе ведуть. Це саме така модель фінансування примушує так себе вести.

Моделювання реформи

Щодо моделі, за якою буде реформуватися українська медицина, то Павло Ковтонюк сказав, що наші українські реформатори взяли британську модель (вона працює не тільки в Британії, але й в Іспанії, Італії, Канаді, Швеції, Австралії) і адаптували її під наші реалії. Для цієї моделі характерно те, що внески на медицину робляться в бюджет, з загальних податків, з ПДВ, з акцизу.

Щодо організації роботи первинної допомоги, то тут використаний досвід Польщі  та Іспанії. Брали чуже, але враховували наші реалії, не вигадували нову модель української медицини, а враховували світовий досвід.

Нащо вистачить грошей в українській медицині? На це питання  Павло Ковтонюк заявив, що цевизначатимуть аж у 2019 році. Саме на цей час планують серйозні дискусії на цю тему. А поки що медична реформа в Україні стартувала, тож дивимося, що відбуваєтьсяі робимо висновки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ