Підтримати нас

Пам'ятка про паспорт українцям-мешканцям окупованих територій (інфографіка)

Автор статті
16 листопада 2017 14:01
680
Поширити:

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини  (УГСПЛ) з питань Криму підготувала пам'ятку для громадян України, які проживають на окупованих територіях, для отримання, обміну, відновлення паспорта громадянина України.

У інфографіці вказані законодавчі норми, які регулюють отримання українського паспорта громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Розроблений алгоритм дій з оформлення документу. 

Автори пам'ятки також склали перелік неправомірних дій службових осіб міграційної служби, вказали законодавчі норми, які це підтверджують, та надали поради, як діяти у разі незаконної відмови в оформленні українського паспорта.

Так, наприклад, кримчанам часто відмовляють в оформленні українського паспорта через те, що вони вже мають російський, а двійне громадянство в Україні заборонене. Та, як вказується в пам'ятці, згідно з частиною 4 статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території», примусове автоматичне придбання громадянами України, які мешкають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною і не є підставою для втрати громадянства України.

Автори пам'ятки радять з’ясувати ім’я і посаду співробітника міграційної служби, який відмовив у оформленні українського паспорта у зв'язку з нібито двійним громадянством людини, і написати заяву на ім’я начальника органу міграційної служби з вимогою роз’яснення норм чинного законодавства. У заяві необхідно вказати, що відмова в прийнятті документів для розгляду буде оскаржена в суді.

"Але в переважній більшості випадків досить зачитати наведену вище норму закону «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території»", - йдеться у пам'ятці.

Пам'ятку у форматі PDF ви можете подивитися за посиланням. Також вона є для завантаження у прикріплених до матеріалу файлах. 

Лінк на інфографіку російською мовою.

Passporf_Inside_Ukr-page-001

Passporf_Inside_Ukr-page-002

Passporf_Inside_Ukr-page-003

Passporf_Inside_Ukr-page-004

Passporf_Inside_Ukr-page-005Passporf_Inside_Ukr-page-006

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ