Підтримати нас

Оксфорд vs Кембрідж: різні версії “слова року”

Автор статті
16 грудня 2021 17:00
1,224
Поширити:

Оксфордський та Кембриджський університети в Англії по праву вважаються одними із найстаріших вищих навчальних закладів світу. Так, у своїй книзі “Університети та коледжі Оксфорду” британський дослідник Джон Річард Текраг зазначає, що у першому із зазначених вишів заняття проводилися вже у 1096 році, хоча точна дата заснування його невідома. Не дуже відстає від свого “колеги” за давністю й Кембриджський університет.

Як і належить таким поважним закладам, здавна вони ведуть між собою відчайдушну (хоча, мабуть, цілком доброчесну) конкуренцію і змагаються досягненнями. Зокрема, обидва вищі навчальні заклади ще з середини XIX століття випускають власні версії словників англійської мови, і, природно, кожен з університетів саме свій словник вважає найкращим на цей момент історії.

Академічне змагання словників Оксфорда і Кембриджа знаходить свій відбиток й у визначенні “найчастіше вживаного слова року”. Щодо Оксфордського словника, то підсумки 2021 року виш оголосив ще на початку листопада. Згідно з інформацією укладачів, найпопулярнішим словом року було слово "vax" - тобто "вакцина", "вакцинація", "вакцинований" або "прихильник вакцинації". В університеті стверджують, що на вересень цього року це слово використовували у 72 рази частіше, ніж за аналогічний період минулого року.

У той самий час результати, з якими підійшов до кінця поточного року Кембриджський університет, відрізняються. Як повідомляє видання "Я і закон", у блозі відповідного словника інформують, що "словом року" стало слово "упертість" (англ. perseverance).

Це слово впродовж 2021 року на сайті словника переглянули понад 243 тисячі разів.

Укладачі вказують: “Наполегливість визначається як “постійні зусилля, щоб щось зробити чи досягти, навіть коли це тяжко чи триває багато часу”.

“У 2021 році людям у всьому світі довелося виявити завзятість перед викликами та руйнуванням нашого життя через COVID-19 та інші проблеми”, - додають укладачі.

Однак є й прозаїчніше пояснення такої популярності цього іменника. Річ у тому, що понад 30 тисяч звернень до цього слова сталося в період з 18 по 24 лютого - у час, коли марсохід NASA Perseverance Rover приземлився на “червону планету” і почав активно передавати на Землю знімки з марсіанської поверхні.

“Щоразу, коли люди чули про марсохід, вони шукали його назву на сторінках словника. Це хороший приклад того, як на мову, яку ми використовуємо, впливає наше життя”, - йдеться на сайті словника.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ