Підтримати нас

Нові умови платежів «за газ». Як та скільки платитимуть жителі Херсонщини

Автор статті
31 січня 2020 08:30
976
Поширити:

У січні мешканці Херсона та області, що користуються газом, мали отримати не одну, а дві платіжки за послуги акціонерного товариства «Херсонгаз». Але чи отримав їх хтось – не відомо.

Принаймні, серед знайомих та друзів працівників редакції «Вгору» не знайшлося жодної такої людини. А якщо споживач не сплатив до 20 січня за транспортування газу, то, за новими правилами, має нараховуватися пеня - за кожен день прострочення.

Нагадуємо, торік Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) встановила нові тарифи на постачання газу і кардинально змінила порядок оплати послуг. Раніше споживачам надходила  лише одна платіжка, а з 1 січня їх має надходити вже дві.

Одна - саме за спожите «блакитне паливо». Ця платіжка передбачатиме  сплату за вже отриману послугу. Тобто, за спожитий газ у січні (за показами лічильника) треба буде сплатити до 10 лютого, для Херсонщини вартість одного кубометра трохи більше за 6,9 гривень (6,913992 грн., з ПДВ).

Друга платіжка – за «транспортування» газу, тобто за перекачування його по трубах від сховищ аж до плити, котла або газової колонки абонента. Сюди ж входить також відшкодування інших видатків підприємства, наприклад, – перевірка та заміна лічильників, транспортні видатки, видатки на паливо-мастильні матеріали та інше. І платити за цю послугу треба «наперед», до 20 числа поточного місяця. Інакше за кожен день зволікання нараховуватиметься пеня.

Вартість послуги з транспортування  залежить від встановленого тарифу на доставку (розподіл) та кількості спожитого газу. Беруть середній обсяг газу, який абонент зазвичай споживає за рік, ділять на 12 місяців, а потім множать на тариф постачання кубометра газу у той чи інший місяць поточного року.

Тариф з урахуванням ПДВ для Херсонщини наразі встановлено на рівні 0, 98 грн. З  1 липня 2020 року він складатиме 1,26 грн. Отже, як нараховуватиметься сума в платіжці.

Приклад. Торік ви спожили 120 м3 газу. Тобто, у середньому - по 10 м3 щомісяця. Отже, з  1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року ви маєте сплачувати за транспортування 10х 0, 98 = 9,8 грн. (вже з ПДВ). А з 01 липня 2020 року - 12,60 грн. (10 м3 х 1,26 грн.). Споживаєте в рік більше газу – більше платитиме за транспортування. Тож не дивуйтеся, якщо у вашій платіжці вказана до сплати зовсім інша цифра, ніж у сусіда.

Але. Що робити, якщо платіжка не прийшла своєчасно? І чи має абонент платити пеню за прострочення, яке відбулося не з його вини?

Редакція намагалася з’ясувати в АТ «Херсонгаз», коли ж прийдуть платіжки, та в скільки обійдеться абонентам затримка. Прессекретарка товариства Наталія Пятниченко ні сама не змогла відповісти на ці питання, ні допомогла отримати роз’яснення від керівництва. Єдине, що порекомендувала – знайти потрібну інформацію на їх офіційному сайті або на сторінці у Фейсбук. Однак і там, крім офіційних постанов та запрошень зареєструвати на їх сайті особистий кабінет, - жодної інформації про реальну дату надходження нових платіжок. І запитання дописувачів у ФБ з приводу затримки та пені – теж вже декілька днів залишаються без відповіді.

І рекомендація абонентам для зручності  зареєструвати на сайті АТ «Херсонгаз» свій особистий кабінет та своєчасно отримувати необхідну інформацію, розрахунки,  теж виявилася недоречною - через технічні проблеми сервера.

Після цього, щоб не мати зайвий клопіт щодо «несвоєчасної сплати», журналісти «Вгору» вирішили особисто, у якості абонента, завітати до АТ «Херсонгаз» та або витребувати обіцяний у січні документ, чи отримати роз’яснення з приводу несвоєчасності.

У віконці, де абонентам надають консультаційні послуги, нас заспокоїли: штрафів за прострочення поки не буде. Виявляється, окрема платіжка за транспортування на Херсонщині «почне діяти» лише в лютому. Також запевнили, що як тільки налагодять сайт, то все «стане на свої місця». Більше інформації працівники товариства надати не змогли.

Отже, складається враження, що АТ «Херсонгаз» сам у розпачі від нововведень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ