Підтримати нас

На захист євреїв: в Україні прийняли закон про заборону антисемітизму

Автор статті
23 вересня 2021 15:00
1,235
Поширити:

За даними Федерації єврейських спільнот України, у нашій державі сьогодні проживає понад 500 тис. євреїв. З них 8 тисяч - на Херсонщині. Більшість з них керуються у своєму житті спільною метою, яка полягає у збереженні та відродженні своїх національних пам'яток і традицій, отриманні духовної освіти.

Аби захистити євреїв України, вчора, 22 вересня, депутати Верховної ради ухвалили Закон “Про запобігання і протидію антисемітизму в Україні”. Документ прийнято до 80-ї річниці масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру, яка відзначатиметься у жовтні поточного року. З набуттям чинності закону, в Україні заборонятиметься сіяти антисемітські настрої та матеріали, що їх містять. Сувору відповідальність нестимуть і особи, які руйнуватимуть синагоги чи інші споруди представників цієї нації. У подібних випадках євреї матимуть змогу звертатися до суду з вимогою грошової компенсації від зловмисників. Кошти стягуватимуть навіть із кривдників, які на словах образили єврея.

Проте справа не обмежується адміністративною відповідальністю. Уже найближчим часом народні обранці планують розглянути черговий законопроєкт, який передбачатиме зміни до Кримінального кодексу. Наразі там відсутнє поняття антисемітизму. Статті обмежуються загальними статтями щодо злочинів через гендерну, расову, релігійну та національну ворожнечу.

Згідно із новим законом, під антисемітизмом слід розуміти будь-які заперечення проти права на самоідентифікацію етнічних євреїв, заклики до насилля щодо представників національності, приховування чи виправдання їх убивств, заперечення Голокосту, як такого. Неправдиві відомості, стереотипи та ненависні висловлювання про єврейський народ - це також про антисемітизм, за що можна поплатитися чималим штрафом або взагалі понести кримінальну відповідальність.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ