Підтримати нас

На тимчасово окупованій території Херсонщини українські рахунки за водопостачання не доступні

Vgoru
Автор статті
05 жовтня 2022 17:55
692
Поширити:

Комунальні підприємства, які забезпечують життєдіяльність та знаходяться на тимчасово окупованій території області, підконтрольні окупаційній владі Херсонщини. 

Українські рахунки залишилися в тих підприємств, головні офіси яких на підконтрольній Україні території.

Про це Суспільному розповіла голова Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

"Херсон це Україна і ми мусимо платити відповідно нашому українському законодавству. Папірці, які надсилають окупанти, не треба на них зважати та реагувати. Це просто папірці", – говорить Галина.

Ольга разом зі своєю родиною залишається в окупованому Херсоні. Щомісяця жінка вносить показники лічильників за газ та світло і сплачує за українськими рахунками, щоб не накопичувати борги. Сайти енергопостачальної та газопостачальної компанії доступні, можна зайти в особистий кабінет і внести показники. Єдина послуга, за яку зараз неможливо сплатити – за водопостачання і каналізацію, розказує Ольга.

"Доступ до особистого кабінету заблокований, внесення показників і оплата – недоступні. Ще на початку літа, здається, саме водоканал оголосив про сплачування платежів готівкою і за терміналом у касі підприємства. Тож, розумію, що комунальна установа перебуває під повним контролем окупантів і за послуги не сплачую", - говорить херсонка.

За словами голови трьох ОСББ міста Людмили, вона свої правління не перереєструвала, як того вимагала окупаційна влада Херсонщини, рахунки залишилися українські. Ті, хто може сплачувати за послуги – сплачують, це близько 30 відсотків жителів. В гривнях отримують заробітну плату бухгалтери, сантехніки та прибиральники.

"Моя позиція, що я пропоную робити людям, якщо можете сплачувати за українськими рахунками, то сплачуйте. Я не рекомендую користуватися новоствореними російськими рахунками за будь-яку комунальну послугу", – каже Людмила.

Сплачувати за російськими розрахунками за комунальні послуги це те саме, що підтримувати окупаційну владу. Необхідно ігнорувати, говорить голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Я вважаю не потрібно сплачувати. Ми таким чином перекладаємо на окупаційну владу всі ці дотації, всі ці фінансування водоканалу, щоб вони шукали це самостійно. Щоб вони шукали ці кошти в російському бюджеті, кримському бюджеті або ще десь. Тобто ми все більше навантажуємо окупаційну владу додатковими проблемами. І це правильно", – говорить Олег Попенко.

За його словами, все залежить від конкретної ситуації, бо не сплачуючи, людина може піддавати себе ризику. Адже не можна передбачити реакцію окупаційної влади на людей, які затримуватимуть виплати.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ