Підтримати нас

На Херсонщину приїдуть швейцарські експерти

Автор статті
27 липня 2018 06:00
707
Поширити:

Наступного тижня, 2 серпня, фахівці продспоживслужби та тренери SAFOSO продемонструють на прикладі ферми держпідприємства «Асканійське» (Каховський р-н, с. Тавричанка) як перевіряють молочне виробництво у Швейцарії.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

SAFOSO - швейцарська консалтингова компанія заснована у 2003 році колишнім директором швейцарської ветеринарної служби. Тепер компанія за підтримки Швейцарської Конфедерації реалізує в нашій країні проект «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні».

У Швейцарії вимоги до якості та безпеки продукції - надзвичайно високі. Там починають не з перевірки кінцевого результату, тобто молока, а контролюють з самого початку «виробничого ланцюжка» і оцінюють ризики. Наприклад, чи немає на пасовищі речовин, що забруднюють землю; чи немає рослин, що негативно впливають на смак молока; які наявні там комахи можуть нашкодити коровам. Така система контролю вважається найсучаснішою та називається «ризикоорієнтованою».

Отже, SAFOSO допомагає запровадити таку сучасну систему й в Україні. Щоб українські споживачі були теж більш захищеними, а продукція наших виробників конкурувала на міжнародних ринках.

Експерти не тільки консультують державні служби та виробників продукції, а й допомагають з рекомендаціями щодо вдосконалення законодавства і надають необхідну технічну допомогу.

У рамках Проекту відбулося вже декілька конференцій, тренінгів для наших держслужбовців та виробників в різних регіонах країни, зокрема, у Вінницькій та Харківській областях. У травні інспектори центрального апарату та Головних управлінь Держпродспоживслужби з пілотних областей побували з навчальним візитом у Швейцарії.

А навчально-демонстраційне інспектування молочнотоварної ферми дослідного державного господарства «Асканійське» заплановано в рамках тренінгу, що запланований у Миколаєві на 1-2 серпня.

Тренінг проводиться для середніх виробників молока, що є постачальниками партнерів Проекту в Миколаївській області – товариства з додатковою відповідальністю «Баштанський сирзавод» і приватного акціонерного товариства «Первомайський молочноконсервний комбінат». Навчання присвячено кращим практикам виробництва молока: утриманню худоби, здоров’ю та гігієні, а також - новим підходам до державного контролю.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ