Підтримати нас

Молодь херсонських ОТГ перевірила якість надання адміністративних послуг

Автор статті
28 грудня 2019 05:28
798
Поширити:

Цього року в Музиківській, Асканія-Нова та Новорайській об'єднаних громадах молодіжні ради досліджували, як надаються адміністративні послуги місцевим жителям.

Моніторинг проводився в рамках проєкту “Секретний агент в ОТГ”.

«У цих громадах ще не створені Центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), де регламентується перелік послуг, має бути точна інформація на сайті, розроблена інформаційна та технологічна картка до кожної послуги. Тут -це добра воля надавачів послуг (сільських/селищних рад) надавати таку інформацію мешканцям. Такі проєкти як «Секретний агент ОТГ» потрібні для  того, щоб влада побачила те, що випадає з їх поля зору. З іншого боку, це корисно для команд молодіжних рад як консультативно-дорадчих органів. Вони можуть виходити за рамки організації розважальних заходів і робити соціально корисні речі», - розповіла представниця ГО «Нова генерація», яка допомагала у проведенні проєкту, Наталія Дорофєєва .

У кожній громаді перевірялися різні послуги:

  • Асканія-Нова ОТГ: видача довідки про склад сім'ї та про місце реєстрації.
  • Музиківська ОТГ: видача довідки про наявність або відсутність земельних ділянок різного цільового призначення і приймання заяв та документів для призначення субсидій, для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг, придбання газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
  • Новорайська ОТГ: реєстрація місця проживання.

Молодь використовувала різні методи для перевірки якості надання послуг: шукали інформацію на сайтах громад, ознайомлювалися з інформаційними стендами, спостерігали, як послуги надаються жителям, спілкувалися з працівниками виконкомів, зверталися до жителів та питали їх думку щодо послуг та самі виступали в ролі “таємних клієнтів”, а також збирали пропозиції на електронну скриньку.

Асканія-Нова. Робоча зустріч членів молодіжної ради з представниками селищної ради

Загалом, за результатами моніторингу, послуги надаються вчасно, за потреби пропонується консультація та допомога в заповненні заяв та бланків. У громадах існує багато послуг: Асканія-Нова ОТГ - 88, Музиківська ОТГ - 70, Новорайська ОТГ більше – 100, але на сайтах ОТГ та на інформаційних стендах у приміщеннях сільських/селищних рад відсутні і дані про ці послуги, і про те,  як їх можна отримати.

“Тільки коли ми почали робити моніторинг, я дізналася, що можу отримати потрібні мені послуги в громаді. І для цього мені не доведеться їхати в колишній районний центр. Це було справжнім відкриттям”, - поділилась голова Молодіжної ради в Асканія-Нова ОТГ Наталя Мазурян.

За результатами моніторингу можна виділити декілька спільних рекомендацій для всіх трьох громад:

  • інформувати жителів на сайтах громад та в приміщеннях сільських рад про всі послуги та як і коли їх можна отримати.
  • створити можливості для отримання послуг для маломобільних груп населення.
  • підвищувати компетенції та вміння надавачів послуг працювати з людьми.

Також в Асканія-Нова селищній раді треба обладнати вхід у приміщення кнопкою виклику та створити велопарковку біля входу.

Як розповіла голова Молодіжної ради Музиківської ОТГ Вероніка Гущіна, після зустрічі з представниками влади вже відбулися певні зміни: на сайті сільської ради з’явився перелік всіх послуг, які надаються та кнопка виклику - якщо людина не може сама дістатися до потрібного кабінету, треба натиснути на кнопку і працівник  спуститься до неї. Але ще немає точного графіка роботи, поручнів біля пандуса та дитячого куточка.

Зустріч молоді з представниками влади

Молодіжні ради провели зустрічі з керівництвом та працівниками сільських рад, які надають послуги. Їм презентували результати моніторингу та пропозиції, як можна покращити надання адміністративних послуг. Вони погодились, що такі моніторинги допомагають побачити проблеми, які всередині системи непомітні та пообіцяли, що отримані рекомендації будуть враховані у роботі сільських/селищних рад та при формуванні ЦНАПу.

Зустріч молоді з посадовцями селищної ради - надавачами послуг у Новорайську

Проєкт "Секретний агент в ОТГ" реалізовано членами молодіжних рад у Музиківській, Новорайській та Асканія-Нова громадах за експертної підтримки громадського центру «Нова генерація», у рамках проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні».

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ