Підтримати нас

Молодь Херсона прагне «живої» Суворівської

Vgoru
Автор статті
20 листопада 2020 06:00
1,223
Поширити:

Ми вже писали про проєкти для молоді, що реалізує місцева громадська організація «Глобальний погляд». П’ятий рік поспіль ця команда не змінює свого «молодіжного» курсу і пропонує «молодій» частині нашої громади перспективи для поступу, а «досвідченій» –  нові можливості розвитку філантропії.

Так, проведенням першого в Херсоні Аукціону проєктів, завершився у вересні проєкт «Акселератор молодіжних ініціатив». Не менш цікавим публічним заходом у кінці листопада фінішує ще один проєкт «Зупинка_Суворівська: переосмислення вуличного простору». Це буде відкрита Zoom-конференція, присвячена презентації проєктів дизайну «оживлення» вулиці Суворова, запропонованих креативною молоддю. Тобто, усі охочі зможуть долучитися до цієї конференції і почути-побачити, яка ж вона, наша люба Суворівська, очима молодих херсонців. 

А тепер найважливіше про проєкт «Зупинка_Суворівська: переосмислення вуличного простору» (декому для розуміння, а декому, можливо, і для подальших ідей):

1) Це освітній молодіжний проєкт  поєднує урбаністику, архітектуру, історію, краєзнавство, культуру з проєктним менеджментом і соціальними ініціативами. Тому в ньому беруть участь студенти, що навчаються за професіями, дотичними до цих питань, які прагнуть втілювати інноваційні проєкти розвитку міських територій у Херсоні (у проєкті 16 учасників – переважно, архітектори і містобудівники, дизайнери середовища та фахівці з туристичного обслуговування);

2) Учасники набувають необхідних знань з урбаністики і краєзнавства, переосмислюють історичне минуле нашого міста та напрацьовують інноваційні рішення щодо сучасного розвитку простору першої пішохідної вулиці Херсона імені О. В. Суворова (щоб архітектура і територія вулиці не стали «мислити» себе окремо від людей, для яких, взагалі-то, і призначені);

3) Колаборація з ментором-фахівцем з Європейського Союзу (урбаністом Павелом Яворським), а також місцевими експертами (архітектором Андрієм Луциком і краєзнавцями Єгором Сидоровичем та Олексієм Макієнко), допомагає учасникам розробити проєкти дизайну вулиці Суворова з урахуванням її історичного бекграунда, що можуть бути запропоновані до громадського бюджету нашого міста.

4) Проєкт нетривалий, зате динамічний. За два з половиною місяці активної фази встигли чимало: пішохідна екскурсія «Суворівська: мандри в минуле»; квест «Архітектурний пазл Суворівської»; творчий диспут-краєзнавча реконструкція «Побут та звичаї суворівської публіки»;  онлайн-резиденція ментора з ЄС і воркшоп від нього «Жива вулиця Суворова»; воркшоп «Від ідеї до моделі»; тренінг «Урбаністика: від об’єднання людей до комфорту в місті». Попереду тільки проєктна майстерня, акселераційна студія і командна презентація проєктних пропозицій на платформі «Акселератор молодіжних ініціатив», що діє в Арт-клубі МассОн більше року;

5) В учасників проєкту завдання хитромудре – вигадати, як «оживити» Суворівську в сучасних урбаністичних «традиціях», не порушивши її автентичність. Тому всі ідеї дизайну вуличного простору мали ґрунтуватися на низці принципів: загальнодоступність (інклюзія); функціональність (зручність використання); комфортабельність; комунікабельність (соціалізація) та історичний бекграунд. Було б непогано, щоб чиновники теж знали ці принципи і керувалися ними, приймаючи рішення про нові забудови чи трансформації міських просторів. А ще хотілося б, щоб запитували нашу думку – думку жителів вулиць, кварталів, мікрорайонів Херсона.

Більше інформації  на веб-сайті ГО «Глобальний погляд» і на офіційній сторінці організації у мережі Фейсбук. Підписуйтеся і стежте за нами.  

*Проєкт «Зупинка Суворівська: переосмислення вуличного простору» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ