Підтримати нас

Міноборони замовляє авіапалива на 720 мільйонів до 10% дорожче від «Антонова»

Автор статті
08 жовтня 2019 04:05
843
Поширити:

Міністерство оборони України 19 вересня за результатами тендеру обрало трьох постачальників авіаційного палива на загальну суму 719,74 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передає сайт "НашіГроші".

З ТОВ «Торум» 3 жовтня укладено контракт  на постачання за 251,26 млн грн. замовили 10 830 т авіапалива Джет А-1 виробництва компанії «Hellenic Petrolium S.A.» (Греція) по 23 200 грн./т.

Ще двом фірмам оголосили про намір укласти угоди.

ПП «ОККО Контракт» за 237,00 млн грн. поставить 9 650 т авіагасу по 24 560 грн./т. Фірма принесла документи на авіапаливо РТ виробництва ПАТ «Укртатнафта» і ВАТ «Нафтан» (Білорусь) та авіапаливо Джет А-1 виробництва «Orlen Lietuva» (Литва).

ТОВ «Глуско Україна» за 231,48 млн грн. замовили 9 377 т авіагасу по 24 686 грн./т. Фірма принесла сертифікат відповідності на авіапаливо РТ виробництва «Укртатнафти» і протокол випробувань на авіапаливо Джет А-1 виробництва «Orlen Lietuva» (Литва).

Фірма «Торум» виграла аукціон за своїм лотом по ціні. На торгах за іншими двох лотах «Укртатнафта», ТОВ «Торговий дім Сокар Україна» і ТОВ «Альянс Енерго Трейд» пропонували на 2-6% нижчі ціни, але їх відхилили, бо вони не усунули якісь недоліки у документах протягом доби після ознайомлення з цими недоліками на переговорах.

Аукціон по цим лотам проходили 12 вересня, тобто саме тоді були зафіксовані цінові пропозиції переможців торгів. У той день світові ціни нафти відповідали рівню 9 вересня, коли свою угоду на поставку авіапалива Джет А-1 (ТС-1, РТ) уклало ДП «Антонов». Державний авіазавод тоді за 11,12 млн грн замовив паливо ТОВ «Авіа оіл» по 22 242 грн/т, тобто на 5-10% дешевше від пропозицій постачальників Міністерства оборони.

При цьому з моменту аукціонів Міноборони вже пройшов майже місяць, і світові ціни на нафту вже значно впали, навіть нижче рівня початку вересня. Відтак замовник може укладати з переможцями торгів додаткові угоди про зниження ціни у зв’язку зі зміною ринкової кон’юнктури.

Столичний «Торум» входить у так звану групу Грановського-Адамовського (найвідоміша фірма «Трейд Коммодіті»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці тощо на мільярди гривень. «Ферст Груп» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців «Укрзалізниці» та групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

Фірмою «Окко Контракт» володіє ПрАТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова.

«Глуско Україна» за вісім місяців 2019 року воно стало другим після ТОВ «БНК-Україна» найбільшим імпортером авіагасу в Україну. Воно належить швейцарській компанії «Глуско Енерджі» («Glusco energy SA») ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, котрий є другом Віктора Медведчука – нардепа і голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента Росії Володимира Путіна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ