Підтримати нас

Мешканці Стрілкового висловилиcя з приводу децентралізації

Автор статті
23 жовтня 2019 11:00
623
Поширити:

У понеділок, 21 жовтня, голова Генічеської райдержадміністрації Андрій Онищенко  зустрічався с жителями села Стрілкове.

Одне з головних питань, яке хвилює людей - децентралізація. Мешканці населеного пункту вже чотири роки тому проголосували за об’єднання з Щасливцевською сільською радою, але в Перспективному плані й у новій редакції цього документу Генічеський район досі значиться як єдина громада.

Люди попросили Андрія Онищенка прокоментувати це. Глава  райдержадміністрації відповів, що проєкт рішення «Про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад області» доопрацьовується і його розгляд перенесли на листопад. Втім, Генічеська РДА не може вплинути на рішення обласної ради.

Але мешканці села не розуміють, чому обласні депутати вирішують їх долю? Люди висловили свою думку із залу: вирішувати, з ким об’єднуватися, має громада, бо процес є добровільним. І попросили голову Стрілківської сільради Олександра Пономарьова розповісти, на якому етапі зараз процес об’єднання.

«На кожній сесії та засіданні виконкому це питання підіймається. Ще у 2015 році ми разом із Щасливцевською сільською радою провели всі необхідні дії: пройшов етап обговорення, були прийняті рішення сесій, щоб ініціювати створення Стрілківської ОТГ з адміністративним центром у селі Стрілкове. Того ж року  направили ці документи до обладміністрації для отримання відповідного висновку, але відповіді досі не отримали. Згідно з перспективним планом, який був затверджений обласною радою ще 25 червня 2015 року, Генічеський район представлений як одна громада з центром у Генічеську. Після виборів Президента робота з децентралізації активізувалася, і у серпні-вересні 2019 року від нашої сільської ради, за моїм підписом, пішли 2 документи з додаванням усіх необхідних рішень 2015 року з проханням розглянути і включити до перспективного плану Херсонської області формування Стрілківської ОТГ», - пояснив голова сільради.

На що мешканка села, яка активно відвідує місцеві сесії, висловила думку, що голова сільради гальмує це питання:

«Олександр Петрович 12 червня отримав звернення від Щасливцевської сільської ради з проханням терміново зреагувати на  нашу позицію з приводу об’єднання. І лише через 42 дні зібрали сесію і ще через 12 днів відправили  її рішення».

Також вона додала,  якщо проблема в тому, що село в прикордонній зоні,  то, наприклад, у Каланчацькому районі об’єднання вже закінчилося. Тобто там «прикордонність» не завадила, і що їх громада згодна тільки на об’єднання у форматі Арабатської стрілки.

Інший небайдужий мешканець села також висловив свою думку з цього приводу:

«На сьогодні є закон про добровільне об’єднання, але ніхто з «верхів» у нас не питає, чого ми хочемо. А ми не хочемо об’єднуватися в одну громаду з районом. Генічеський район - великий: хтось на полях живе, хтось тут на курорті. Як ви бачите наше об’єднання? У селах, починаючи з Рівного і північніше, людей уже майже не лишилося, ви хочете, щоб і тут їх не було? У нас інший спосіб життя: вони займаються полями, тваринництвом, у нас цього немає. Якщо люди не хочуть об’єднуватися з Генічеськом, а хочуть із Щасливцевим, то в чому проблема?».

Після довгого обговорення та суперечок у залі люди так і не отримали остаточної відповіді на свої запитання, тому їм залишається лише чекати, що вирішить облдержадміністрація та сесія обласної ради.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ