Підтримати нас

Мешканці окупованих територій можуть голосувати без довідки переселенця

Автор статті
17 березня 2019 05:05
768
Поширити:

Мешканцям окупованих територій Криму та Донбасу спростили схему голосування.

Тепер для того, щоб проголосувати треба змінити своє місце голосування та прийти лише з паспортом, каже директор Громадської холдингу "Група впливу" Тетяна Дурнєва в коментарі для Gazeta.ua.

"Постанова 893 ЦВК говорить про виборців, чия адреса знаходиться в населеному пункті, перелік яких визначений в указі президента від 07 лютого 2019 року. Якщо людина проживає в населеному пункті, який є в переліку, то їм не потрібно ніяких документів окрім паспорта. Якщо вона проживає в одному з населених пунктів, якого немає в списку, то разом з паспортом вона може взяти будь-який документ який підтверджує фактичне місце проживання або необхідні зміни місця голосування: договір оренди житла, документи права власності на квартиру, довідка з роботи, транспортні документи, але майже всі мешканці окупованих територій включені в реєстр і їм нічого не треба брати окрім паспорта", - каже вона.

В разі відмови експертка радить вимагати письмову відповідь та звертатися до суду.

"Підставою для відмови може бути невчасне подання заяви, відсутність виборчої адреси взагалі, визнання судом недієздатним, але в будь-якому разі треба вимагати письмову відповідь і з нею звертатися до суду", - говорить Тетяна Дурнєва.

За її словами зможуть проголосувати майже всі охочі.

"Якщо людині виповнилося 18 років після окупації й вона прописана і має місце проживання, то їй треба перевірити себе онлайн, а потім особисто звернутися до реєстру з копією паспорта з пропискою та написати заяву про включення в реєстр, а потім про зміну місця голосування", - запевнює експертка. "Але ті люди, яким виповнилося 18 років і вони не мають прописки не зможуть проголосувати, бо не зможуть змінити місце голосування. Це дуже поширена проблема", - підсумовує Дурнєва.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ