Підтримати нас

Конституційний суд Чехії дозволив власнику готелю не селити росіян, які не засуджують анексію Криму

Автор статті
03 травня 2019 04:42
627
Поширити:

У вівторок, 30 квітня, Конституційний суд Чехії встановив відсутність дискримінації в діях власника готелю Brioni Boutique в чеській Остраві, який відмовлявся селити російських громадян, які не засуджували окупацію Криму.

Про це повідомив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у Facebook.

Подібну боротьбу Томаш Крчмарж почав ще п'ять років тому.

"24 березня 2014 в своєму готелі він вивісив оголошення про те, що через анексію Росією Криму громадян РФ тут селити не будуть. Через кілька днів, однак, він змінив умови: громадян Росії готель буде поселяти тільки в разі, якщо вони письмово заявлять про засудження окупації Криму", - розповів Перебийніс.

Чеська торговельна інспекція оштрафувала Крчмаржа на 50 тис. крон (приблизно 2 тис. євро), назвавши його дії дискримінацією.

"Багато людей тоді пропонували Томашу, що заплатять цей штраф за нього, але він вирішив, що це справа принципу і потрібно боротися. На його думку, він не зробив нічого поганого", - додав посол, процитувавши слова Томаша Крчмаржа:

"Я вважав це своїм громадянським обов'язком. Якби я мав армію, то ввів би надзвичайний стан, оскільки у мене її немає, то я роблю те, що можу. Потрібно нагадувати людям, які погано вчили історію, що може статися, якщо не звертати увагу на деякі речі. Росіяни вже тут колись були. Я їх тут більше не хочу ні для себе, ні для своїх дітей. Путін зробив те ж саме, що перед війною зробив Гітлер у Судетах".

Через суд Томаш домігся зменшення штрафу до 5 тис. крон, однак і це його не влаштувало. За його словами, він не погодиться з таким рішенням, навіть якщо доведеться заплатити одну крону.

"Пройшовши цілий ряд успішних і неуспішних судових розглядів у різних інстанціях, Томаш довів справу до Конституційного суду. І ось сьогодні було оголошено вердикт вищої чеської судової інстанції. Конституційний суд ухвалив, що в цьому випадку про дискримінацію не йшлося. Він відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки - визнав дії готелю раціональними", - додав Євген Перебийніс.

Суд констатував, що анексія Криму суперечить основоположним принципам міжнародного права, пославшись на позицію міжнародних організацій, а також МЗС Чехії. Також чеський Конституційний суд зазначив, що й державні органи дотримуються різних підходів до різних людей залежно від їх громадянства, яке є принципово іншим поняттям, ніж національність.

 

"Відмова клієнта, враховуючи його етнічне походження або релігію, на думку суду, вважалася б дискримінацією, але з огляду на громадянство - ні. Тепер справа знову повертається до Вищого адміністративного суду, який повинен переглянути своє попереднє рішення з урахуванням вердикту КС. Таким чином, ми маємо надзвичайно важливий прецедент рішення Конституційного суду країни ЄС, в якому не тільки відновлено ​​справедливість щодо людини, яка стала на захист України, а й підтверджено протиправність анексії Росією території України", - повідомив Перебийніс.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ