Підтримати нас

Китайське посягання на Тайвань

Vgoru
Автор статті
16 березня 2022 12:00
1,426
Поширити:

В Україні триває війна з агресором. 

А на іншому кінці світу починають розгортатися схожі події. Китай намагається поглинути Тайвань. І це не дивно, острів-держава, яка називається Республіка Китай, має вагомий внесок у секторі виробництва напівпровідників, мікросхем та інновацій. Уряд Піднебесної намагається використовувати той же сценарій, як Росія в Україні у 2014-2022 роках, наголошуючи на “нерозривності” та “братерстві” Тайваню і Китайської народної республіки.

З чого все почалося

Коли ж виникло це протистояння та чому у світі існують одразу дві китайські держави. Кажуть, вперше острів Тайвань згадується у 239 році нашої ери, коли сюди була відправлена перша китайська експедиція. Після нетривалого перебування у статусі голландської колонії (1624-1661 рр.) острів потрапляє під управління китайської династії Цін.

У 17 столітті Тайвань починають більш інтенсивно освоювати китайські переселенці. У 1895 році китайцям довелося віддати острів Японії після поразки у Першій китайсько-японській війні. Повернувся Тайвань у сферу управління Китаю тільки після Другої світової війни.

У цей час в Піднебесній починається протистояння двох політичних сил Гоміньдану* на чолі з Чан Кайши та комуністів під керівництвом Мао Цзедуна. У результаті громадянської війни у 1949 році Чан Кайши разом зі своєю партією довелося втекти на Тайвань. Також сюди емігрували 1,5 мільйона людей, яких називали материковими китайцями. Вони склали 14 % населення, домінуючи у політичному житті острова. Так на мапі світу з'явилися дві китайські держави - Республіка Китай на Тайвані та Китайська народна республіка. Чан Кайши та його син Цзян Цзін-го управляли Республікою Китай у формі диктатури.

У 2000 році змінилася політична ситуація на острові. Під впливом демократичних процесів тут були проведені перші вибори президента. Ним став член партії Гоміндан Чень Шуйбяня. Потім почався збільшуватися вплив інших політичних партій. У результаті, у 2016 році була обрана президентом Цай Інвень від Демократичної прогресивної партії. Ця політична сила виступає за неприєднання до Китайської народної республіки, що більше загострило відносини між островом-державою та Піднебесною.

Що відбувається зараз?

З 2018 року Китайська народна республіка посилила свій тиск на міжнародні компанії Тайваню, погрожуючи заборонити їх діяльність на території Піднебесної. У листопаді того ж року Демократична партія програла на місцевих виборах. Пекін це сприйняв безпідставно як бажання тайванців приєднатися до КНР. І з того часу китайська компартія продовжує активну компанію щодо приєднання Тайваню, але поки безрезультатно.

Але Китай не збирався зупинятися. Так, 14 березня 2022 року було направлено до острова 13 літаків народно-визвольної армії КНР. Такі військові маневри китайської авіації спостерігалися з початку року майже кожного дня. Тому уряд Республіки Китай почав з 5 березня 2022 року проводити навчання резервістів.

Уряд Китайської народної республіки вважає “тайванську проблему” внутрішнім питанням та вимагає не втручатися у цю ситуацію США та Японію. Американський уряд, своєю чергою, продовжує надавати військову підтримку Тайваню. На тлі подій, які відбуваються в Україні, дуже схоже, що Китай рішуче налаштований поглинути острів.

*Гоміньдан - перша керівна політична партія Республіки Китаю, існує з 1912 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ