Підтримати нас

Хвороба Лайма: симптоми та лікування

Автор статті
24 червня 2019 07:30
1,094
Поширити:

Хвороба Лайма (системний кліщовий бореліоз) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів. Характеризується ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі.

Етіологія: збудник хвороби – грамнегативні спірохети, роду Borrelia, які передають чорноногі кліщі з хітиновим хоботком роду Ixodes.

Хвороба Лайма – це зоонозна хвороба. На неї хворіють люди, собаки, коні, велика рогата худоба. Зараження відбувається внаслідок укусу кліща, інфікованого спірохетами роду Бореллем.

Патогенез: перебіг захворювання має три стадії, які проявляються різними симптомами.

Перша фаза – шкірні прояви. Інфекція зі слиною паразита проникає в верхню частину епітелію, де за короткий період – всього кілька днів, спірохета досягає статевої зрілості і починає розмножуватися. Личинки поширюються на сусідні ділянки шкіри, проникаючи в підшкірні шари, надалі на тілі виникає мігруюча еритема у вигляді кільця з червоним обідком «бичаче око». Захворювання проявляється лихоманкою, головним болем та м’язовими і суглобовими проблемами. Температура тіла найчастіше досягає 40̊ С. У деяких випадках відзначається нудота, блювання, першіння в горлі, нежить і сухий кашель. Початкові симптоми хвороби проявляються протягом 3-32 днів після моменту укусу та схожі на симптоми грипу.

Друга фаза – поширення збудника в організмі. Розвивається у разі відсутності адекватного лікування та супроводжується повторними симптомами артралгії (біль у суглобах), невралгією,загальними симптомами інтоксикації, ураженнями нервової системи,серцево-судинної (серцева аритмія, міокардит, перикардит). Для другої стадії характерні бронхіт, ураження нирок і печінки, захворювання очей, ангіна.

Третя фаза – хронічна стадія. Після закінчення вище описаних перших двох фаз формується третя, при якій хвороба набуває тривалий рецидивуючий перебіг. Збудник зберігається в організмі частіше в лімфатичній системі понад 10 років, у перехворілих може бути повторне зараження навіть через 5-7 років. У цій стадії залишається біль у суглобах (артрит Лайма), через 1-2 місяці з’являється кульгання, страждає нервова система, може розвиватись менингит та енцефаліт, також можливе продовження тих уражень, що були у другій фазі.

Рання діагностика хвороби Лайма ґрунтується на даних клініко-епідеміологічних досліджень. Для остаточного підтвердження діагнозу показано проведення серологічних досліджень.

Лікування хвороби Лайма в обов’язковому порядку проводиться стаціонарно в інфекційній лікарні із застосуванням антибактеріальних препаратів. У разі укусу кліщем, уже наступного дня необхідно обов’язково звернутися в інфекційну лікарню.

Особливо високий ризик зараження хворобою Лайма навесні та влітку. Кліщі можуть потрапити в дім з букетом квітів, собаками та іншими тваринами, тому необхідно дотримуватися заходів обережності, а саме подбати про одяг, щоб захиститися від кліщів, використовувати репеленти, після перебування на природі – пильно оглянути тіло на наявність кліщів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ