Підтримати нас

Хто «нагрівся» на грошах херсонців за опалення

Автор статті
08 жовтня 2019 12:05
1,375
Поширити:

У кримінальній оборудці замішані прокурори, слідчі і так звані «міцні» господарники.

Вищий антикорупційний суд незабаром почне розглядати кримінальну справу проти колишнього гендиректора акціонерного товариства «Херсонська ТЕЦ» Богдана Антоновича Педченка. Підготовче судове засідання призначено на 9 жовтня 2019 р.

АТ «Херсонська ТЕЦ» обслуговує майже 50% житлового фонду обласного центру, що опалюються централізовано. Державі належать 99,8328 відсотків статутного капіталу компанії. Богдан Педченко керував підприємством з 2012-го по квітень 2019 року.

Приводом для звинувачення Богдана Педченка стала позика - 8,785 млн. гривень, які він таємно від власників підприємства, Фонду держмайна позичив приватній фірмі.

За даними детективів Національного антикорупційного бюро, керівник підприємства Богдан Педченко, «прагнув догодити директору ТОВ «Квадро-Фінанс» - цитата.  І в травні 2015 року надав цьому приватному товариству безпроцентну позику -  8, 785 млн. гривень. Хоча на той час «Херсонська ТЕЦ» сама була у боргах - на початку року мала поточну кредиторську заборгованість більше 228 млн. грн.

Детективи порахували: якщо б керівник «Херсонської ТЕЦ» розмістив  8, 785 млн. гривень на депозиті в банку, то за період з 13.05.2015 по 31.10.2016 (коли мали повернути позику), підприємство одержало би доходу майже в 2 млн. грн.

Крім того, пана Педченко і «Квадро-Фінанс» зв’язує не лише позика. На початку  2016 року «Херсонська ТЕЦ» замовила цьому підприємству ремонт тепломереж. Вартість робіт становила 18 055 411,60 грн.  Але ремонти виконувалися не в повному обсязі.

У травні 2016 року детективи відкрили провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 209 КК України (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені за змовою групою осіб, або у великому розмірі).

Поки йшло розслідування, пан Педченко подовжував керувати підприємством.

Детективи НАБу намагалися відсторонити звинуваченого від виконання посадових обов’язків, але суд таке клопотання не задовольнив. 

Потім Наглядова рада акціонерного товариства своїм рішенням відсторонила Богдана Педченка від посади. Однак він оскаржував рішення ради. У позові до суду Богдан Педченко стверджував, що за увесь час роботи дисциплінарних стягнень не мав, умов контракту не порушував, і його відсторонення дестабілізує роботу підприємства. Суддя Херсонського міського суду Валерія Дорошинська з ним погодилася й визнала рішення ради незаконним.

Лише у квітні 2019 року Херсонський апеляційний суд встановив, що рішення Наглядової ради є законним. Тобто Богдана Педченко змогли звільнити.

Підозри «НГ»

У жовтні 2016 року «Наші гроші» провели паралель між позикою ТОВ «Квадро-Фінанс» та збагаченням Марії Педченко - матері Богдана Педченка.

Засновниками «Квадро-Фінанс» є Володимир Лук’янов, Євгенія Руденко та Ірина Окуневська. Після того, як «Квадро-Фінанс» отримало від гендиректора «Херсонська ТЕЦ» безпроцентну позику в розмірі 8, 785 млн. гривень, Марія Педченко, Ігор Лук’янов (син засновника «Квадро-Фінанс» Володимира Лук’янова) та Євгенія Руденко стали співвласниками ТОВ «Пансіонат «Петровець».

За даними реєстру нерухомості, «Пансіонат «Петровець» на той час володів житловим приміщенням площею 7 235 кв.м. у смт. Лазурне Херсонської області. І в селищній раді орендував на 49 років ділянку 9,4 га. Розмір статутного капіталу - 9 281 753,66 грн.

Половина ТОВ «Пансіонат «Петровець», тобто 50%, було оформлено на Марію Педченко, ще 25% – на Ігоря Лук’янова, решта 25% – на Євгенію Руденко. До речі, пані Руденко  була обрана керівником пансіонату.

Задній хід, або повернення позики

Як тільки детективи НАБу почали слідство, «Херсонська ТЕЦ» одразу звернулося в Господарський суд Херсонської області з позовом до «Квадро-Фінанс»  про повернення позики 8, 785 млн. грн.

У відповідь «Квадро-Фінанс» направило зустрічний позов, в якому просив суд визнати той договір позики - недійсним.

Директор ТОВ «Квадро-Фінанс» Володимир Ігорович Лук’янов спочатку наполягав, що це не він підписував документ позики, вимагав призначити по справі судову комплексну технічну та почеркознавчу експертизи; потім оспорював термін повернення коштів; ну а потім, коли вже всі терміни вичерпалися, заявив: усі претензії - до ТОВ «Таврійська будівельна компанія». Мовляв, «Квадро-Фінанс» уклало 12.06.2017 р. угоду з «ТБК», згідно з якою, віддало їй всі свої боргові зобов’язання за позикою перед АТ «Херсонська ТЕЦ».

Втім, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду останню заяву ТОВ «Квадро-Фінанс» теж не взяло до уваги. Серед головних аргументів - платіжні документи, які підтверджують, що кошти «Херсонської ТЕЦ» були надіслані саме на рахунок ТОВ «Квадро-Фінанс». Тому апеляційний суд постановив залишити рішення першої інстанції, про повернення позики, без змін.

Херсонський господарський суд  видав відповідний наказ про примусове виконання рішення.

Журналісти «Вгору» поцікавилися, що ж являє собою ТОВ «Таврійська будівельна компанія». За даними Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб, засновники ТОВ «Таврійська будівельна компанія» - Лук’янов Володимир Ігорович та Лук’янов  Ігор Абрамович. Тобто, Володимир Ігорович, судячи з вищевикладеного, намагався списати борг однієї своєї кампанії на свою ж, але іншу, щоб затягнути справу. 

Невдалий  «розпил»

У тому ж 2016 році, коли детективи НАБу виявили, що «Квадро-Фінанс» не виконує  ремонти мереж у повному обсязі і роботи не якісні, АТ «Херсонська ТЕЦ» розірвало договори підряду й подало до суду другий позов - про повернення понад 12 млн. грн.. (12 238 079,09 грн.) сплаченого авансу.

«Квадро-Фінанс» знову подало зустрічний позов -  вимагало заплатити ще майже 2 млн. (1 816773,46 грн.) за виконані, прийняті, але неоплачені роботи.

Крапку у цієї справі  поставили лише у листопаді минулого року. «Квадро-Фінанс» не лише має повернути залишки авансу, а й ще сплатити майже 750 тис. судового збору. І компенсувати понад 67 тис. «Херсонській ТЕЦ» за витрати на професійну правничу допомогу.

У результаті звинувачення Богдана Педченка, яке дійшло до суду, стало на одну кримінальну статтю меншим.  Наразі його звинувачують лише за ч. 2 ст. 364 КК України, - зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

Але і це - не все

Нічого особистого чи херсонський тераріум

Поки пан Педченко намагався обілити себе перед законом й повернути гроші підприємству, його мати залишилася без пансіонату.

Як повідомляє видання «Верховенство права», спочатку про «позбавлення прав» дізналася співвласниця та керівниця ТОВ «Пансіонат «Петровець» Євгенія Руденко. В кінці 2017 року вона виявила, що більше не є директором цього товариства і частка його майна  їй не належить. І не лише їй. Начебто були збори акціонерів, на яких всі співзасновники вирішили передати майно пансіонату «Петровець» у власність ТОВ «Керуюча компанія «Петровець». А засновник і одержувач прибутків ТОВ «Керуюча компанія «Петровець» - вищезгаданий пан Володимир Лук’янов.

Євгенія Руденко написала заяву до правоохоронних органів про рейдерське захоплення пансіонату. Її покази підтвердила й Марія Педченко. Але поки «суд та діло», апартаменти пансіонату розпродаються за $400-450 кв. м. І серед нових власників апартаментів - родичі слідчих та прокурорів, які мають розслідувати цей кримінальний злочин. Зокрема, батько першого заступника прокурора Херсонської  області Сергія Циганка.

${gallery:4846439abe292cb8f3557cefc4d04b63}

Про причетність до цієї афери посадовців у погонах свідчить й кримінальне провадження, яке розпочали слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі.

Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, службові особи правоохоронних органів Херсонської області (зокрема, представники обласної прокуратури), використали своє службове становище всупереч інтересам служби, сприяючи Володимиру Лук’янову в незаконному заволодінню пансіонатом «Петровець». У справі фігурують  ім’я заступника прокурора Херсонської області Юрія Ясеницького та прокурора прокуратури Херсонської області Сергія Кондюріна.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ