Підтримати нас

Херсону нову зону відпочинку – так вирішила громада

Автор статті
17 вересня 2019 08:00
843
Поширити:

Голова громадської організації «Херсонський обласний центр «Успішна Жінка» Олена Микитась раптово пішла з життя ще на початку літа, але друзі та симпатики  активістки не забувають свою подругу та соратницю - днями у Херсоні відбулися громадські слухання щодо створення скверу імені борчині за права жінок.

Громадські слухання відбувалися в Палаці дитячої та юнацької творчості, де раніше упродовж довгого часу Олена Микитась працювала заступником директора цього закладу.

Презентацію проекту майбутнього скверу підготувала Анжела Литвиненко, яка нині головує у ГО «Успішна жінка». Анжела  повідомила, що локація по вулиці Залаегерсег віднедавна вже отримала статус скверу, там  є зелені насадження та стежини, протоптані містянами, але ініціатори проекту хочуть не просто увічнити пам’ять відомої херсонки, а зробити цікавий та сучасний громадський простір європейського зразка. Наприклад, частину земельної ділянки планують відвести під спортивний майданчик з тренажерами, решту локації займатиме лекторій  або медійний зал під відкритим небом, де будуть розташовані креативні лавки та гамаки. Зараз, окрім височезних дерев , там нічого немає - жодної лавочки та урни, це просто занедбане місце, яке обминають перехожі.    

На думку Анжели Литвиненко, там повинні бути економні LED-ліхтарі та сучасні скульптури й інсталяції, на тему прав людини, аби людям було затишно, цікаво та безпечно там відпочивати.    

Серед тих, хто прийшов на громадські слухання, було чимало колег та давніх приятелів Олени Микитась, які згадували її теплими словами. 

Тим більше, що жителі мікрорайону ХБК заслуговують мати гідне місце для відпочинку на свіжому повітрі. Під час громадських слухань  сформовано ініціативну групу, яка опікуватиметься створенням громадського простору  в поки що безіменному сквері.

Нагадаємо: Олена Микитась разом з однодумцями створила організацію «Херсонський Обласний Центр «Успішна жінка» 1 листопада у 2000 році, до цього займалася розвитком скаутського руху для жінок. Разом з колегами сприяла створенню Кризового центру для жертв домашнього насильства.      

Голова громадської організації «Громадський центр «Нова генерація» Ольга Жукова зі сльозами на очах згадує подругу. Розповідає, що в них разом із Оленою було багато спільних акцій, тренінгів та майстер-класів. Найяскравішим спогадом був проект, коли ще до початку створення національної поліції подруги-активістки проводили зустрічі тоді ще з представниками міліції та вчили їх протидіяти домашньому насильству й надавати допомогу постраждалим від  сімейних тиранів.    

Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий - теж один із найдавніших друзів Олени Микитась, він зізнається, що ідея створити сучасний сквер імені громадської активістки йому дуже імпонує:

"Олена була напрочуд енергійною та прогресивною людиною, яка з радістю підхоплювала нові ідеї. Традиційний сквер з клумбами і квітами не може відобразити невгамовну та креативну натуру цієї жінки – незвичайні скульптури та ленд-арт - це якраз те, що потрібно в даному випадку. Тому я обіцяю долучитися до облаштування скверу".         

Питання про присвоєння скверу по вулиці Залаегерсег імені Олени Микитась будуть розглядати під час засідання робочої групи з присвоєння найменувань вулицям та скверам. Кошти на виконання усіх необхідних робіт на зазначеній земельній ділянці (освітлення, встановлення дизайнерських скульптур, урн та лавок) активісти планують отримати, подавши проект по облаштуванню сквера на громадський бюджет наступного року.  

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ