Підтримати нас

Херсонська влада має перерахувати тарифи на теплопостачання

Автор статті
11 липня 2019 06:44
827
Поширити:

«Захмарні» платіжки за централізоване постачання тепла та гарячої води тепер поза законом, адже Кабмін встановив граничні тарифи за житлово-комунальні послуги для населення міст обласного значення та Києва. А також разом з Мінюстом ініціював  правопросвітницьку програму «Я маю право на чесну платіжку».

Чому прийняли таке рішення, та чого слід очікувати, розповіла 10 липня під час робочого візиту на Херсонщину заступниця Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

За її словами, уряд ще торік зацікавився, чому ціна на газ для всіх постачальників тепла й гарячої води в регіонах однакова, але їх тарифи - дуже різняться. Для населення різниця в оплаті комунальних послуг іноді доходить до тисячі гривень. Провели дослідження і з’ясували, що деякі компанії, як приватні, так і державні, перетворилися на справжніх «комунальних баронів», що просто грабують людей і країну.

Наприклад, є компанії, які виводять кошти в офшори. Зокрема: компанія ТКЕ Донецької області належить офшору з Кіпру, в Сумах – теж одна кіпрська, а інша компанія зареєстрована на Сейшелах.

Але є такі постачальники тепла, які не піклуються про енергозбереження, не модернізують, не осучаснюють обладнання, не ізолюють труби,  по яких подається гаряча вода. Тобто опалюються вулиці, повітря, земля, - все, окрім квартир. А люди змушені платити за таку недбалість неймовірні суми. Найбільше безвідповідальних «постачальників послуг» - серед комунальних підприємств.

Тому було прийнято рішення встановити граничні тарифи. Це має стимулювати профільні компанії «повернутися до споживачів», а також, зекономити фінансові (за рахунок зниження субсидій) та енергетичні ресурси держави.

У результаті, за підрахунками Кабміну в середньому  по всій країні тариф на опалення має до 1 вересня знизитися на 14%. Але здешевіє послуга лише для тих, чиї обслуговуючі компанії нараховують сплату вищу за встановлену Кабміном межу, а саме:

- максимально граничні тарифи за тепло встановлено на рівні 35,21 грн. за 1 кв. м (якщо немає лічильника), або 1400 грн./Гкал (якщо є лічильник);

- граничні тарифи на гарячу воду - 83,66 грн. за 1 кв. м за наявності рушникосушильників та підключення їх до систем постачання гарячої води, та 75,74 грн. за кв. м за відсутності рушникосушильників.

Всі вищезазначені розрахунки вказано з урахуванням ПДВ.

На фото зліва направо: заступниця Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, керівник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський та завідувач сектору зв’язків із громадськістю Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Гаяне Оганесян.

Фото Ірини Ухваріної

Що стосується херсонців, то, наприклад, абоненти комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», в яких є лічильники тепла, сплачуватимуть менше. Адже їх тариф «зашкалює», становить 1621,08 грн./Гкал. Але якщо лічильника немає, то сума в платіжках не зміниться, бо послуга вартує менше граничної  і становить  34,37 грн. за 1 кв. м.

Найбільше економії для населення очікується в Кіровоградській області - 34,2%. Тобто там вартість 1 гігакалорії знизиться на 729 гривень (якщо встановлено прилад обліку).

Найменше - у Львівській області - на 4,6% (економія в грошах становить 68 гривень за 1 Гкал).

На Херсонщині - 13,6 % (економія 222 грн./Гкал).

Аналогічна ситуація з оплатою гарячої води.

Приймаючи рішення про встановлення обмежень вартості цих послуг, уряд передбачав супротив як з боку теплопостачальників, так і з боку місцевих чиновників.   Адже тарифи затверджуються органами місцевого самоврядування. Тому й ініціював разом з Мінюстом правопросвітницьку програму «Я маю право на чесну платіжку». Щоб місцеве населення теж «включилося» в цей процес, щоб люди добивалися реалізації своїх прав і в результаті отримували чесні, а не «захмарні»  платіжки.

Як зазначила Світлана Глущенко, кожен може порахувати самостійно, чи справедлива плата за послугу, чи ні, та скільки грошей можна зекономити з сімейного бюджету. Адже на сайті Урядового порталу та на сайті Міністерства юстиції вже з’явився калькулятор розрахунку чесної платіжки.

Крім того, Міністерство юстиції оприлюднить 15 липня повний перелік усіх постачальників комунальних послуг з детальним описом хто цими підприємствами керує і хто є їх реальними власниками.

А ще всі п’ять тисяч юристів та адвокатів Центрів безоплатної правової допомоги (які підпорядковуються Мінюсту та працюють у кожному регіоні та районі країни) вже готові захищати інтереси споживачів послуг із централізованого постачання тепла та гарячої води і перед міською владою, і перед постачальниками послуг, і в суді.

А від споживачів дуже очікують наступних кроків:

- якщо місцева влада до 1 вересня не перерахувала тарифи, зверніться на Урядову гарячу лінію за номером 1545, або направте звернення на адресу Уряду (вул. Михайла Грушевського, 12/2, Київ, 01008) і повідомте про бездіяльність органу місцевого самоврядування; зверніться до місцевого органу самоврядування з вимогою виконати рішення Уряду (для зручності Мінюст розробив зразки такої вимоги);

- якщо місцева влада знизила тарифи, але платіжки все одно «захмарні», зверніться до постачальника послуг із вимогою перерахувати вартість послуг.

Якщо влада або постачальник «не реагують», - добивайтеся своїх прав разом із фахівцями Центрів безоплатної правової допомоги.

«Живі» приклади, і що ще робить уряд - у відео інтерв’ю зі Світланою Глущенко:

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ