Підтримати нас

Хто і навіщо вивозить пісок з Арабатської стрілки?

Автор статті
06 вересня 2021 05:36
30,984
Поширити:

А ви відпочивали на Арабатській стрілці Генічеського району Херсонської області? Це одне з найпопулярніших місць відпочинку на Азовському морі: чудовий клімат, тепла прозора вода, безліч цікавих локацій та навіть свої гейзери є - гарячі джерела лікувальної мінеральної води. Так ось, навколо цієї Арабатки постійно точаться скандали - начебто пляжний пісок крадуть та кудись вивозять.

Здавалось би, навіщо комусь потрібен той пісок, його що, в офіційних кар’єрах вже не вистачає? Але річ у тому, що це особливий пісок - черепашковий. Його використовують і для оздоблення пляжів, і для годування ним птахів, і для виготовлення добрив та будівельних блоків.

Упродовж багатьох років місцеві жителі свідчили про дивну активність вантажівок на пляжах Арабатки. Щоправда, з початку окупації Криму Російською Федерацією вивіз черепашки начебто припинився. Але навесні цього року - знову розпочався.  У численних публікаціях генічеських ЗМІ багато натяків, що всі знають, хто це робить, однак прізвища причетних до незаконної діяльності людей не оприлюднюються. Також жодна кримінальна справа стосовно незаконного видобутку піску на Арабатці до суду не дійшла.

“Вгору” вирішила розібратися, що ж відбувається, чи законно/незаконно видобувають на Арабатці пісок-ракушняк, хто організував такий “бізнес” та куди дивляться правоохоронці.

За інсайдерською інформацією минулі гучні скандали були пов'язані з діяльністю товариства з обмеженою відповідальністю експортно-імпортна компанія “ЮГ-інвест”.

Штучна водойма у районі видобутку піску у 2009-2013 роках. Фото Олександра Корнякова

Згідно з Єдиним реєстром юридичних та фізичних осіб, компанія зареєстрована з 2007 року за адресою Херсонська обл., Генічеський район, село Стрілкове, вулиця Дачна, будинок 1-А. Ця компанія працює й нині, її керівником є Дерев’янко Катерина Ігорівна, а співзасновниками є Кулєшова Людмила Євгенівна, Касьянов Сергій Павлович та Пуделко Юрій Борисович.

Основний вид діяльності - інженерні дослідження та пов’язаними з цим консультації, неспеціалізована гуртова торгівля, будівництво житлових і нежитлових споруд, монтаж водопостачання, опалення і кондиціонування повітря.

У 2009 році компанія “ЮГ-інвест” уклала договір з Генічеською міською радою про оздоблення і благоустрій території Стрілецької пляжної зони і взяла в оренду 5,1 гектара пляжу та 2 га зеленої зони. Саме з цього часу розпочалися найбільш гучні скандали в місцевих ЗМІ, пов'язані із вивозом черепашки.

Правоохоронці жодної кримінальної справи щодо діяльності “Юг-інвест” до суду не спрямовували. Проте у 2013 році Генічеська міська рада через Господарський суд Херсонської області розірвала цей договір за порушення компанією товариством умов благоустрою та утримання об’єктів. 

Після того два роки було певне затишшя, та з 2015 році місцеві ЗМІ знову стали повідомляти про чергові акти крадіжки природних ресурсів. Правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження та арештували у червні 2016 року приватний ЗИЛ-ММЗ, на якому вивозили пісок. Проте нікому так і не пред'явили звинувачення й через пів року арешт з вантажівки зняли.

У 2017 році був ще скандал, пов'язаний із діяльністю стрілківського комунального підприємства “Шанс”. Проте тодішній сільський голова оприлюднив дозвіл КП “Шанс” на рекультивацію та подальше використання земель у сільськогосподарських потребах. 

Тобто, за офіційною версією, на Арабатці пляжі тоді не розкрадали, а рекультивували.

На той час КП “Шанс”керував депутат сільради Бербека Василь Євгенович, який не відповідав на інформаційні запити журналістів, і ті були змушені вимагати відповіді через суд.  

Навесні 2021 року з’явилася нова хвиля публікацій місцевої преси про чергові епізоди видобутку піску біля Стрілкового. За твердженням наших колег журналістів, ця кампанія відрізняється від інших не тільки масштабами, а й нахабністю порушників. Якщо раніше вони хоча б удавали спеціальні роботи, приганяли спеціальні вантажівки, демонстрували якісь договори/дозволи, то тепер туди просто ганяють “Москвичі”, які вивозять пісок у невідомому напрямку. А поліція знову не знаходить жодних правопорушень.

За дивним збігом обставин, хвиля нових повідомлень про нищення рекреаційної зони припадає на початок призначення старостою Стрілкового Юрія Борисовича Пуделко - співзасновника ТОВ “ЮГ-інвест”. Того самого, яке 8 років тому звинуватили у порушенні умов договору про благоустрій місцевого пляжу та зеленої зони.

Цікавим є також і той факт, що одна зі співзасновниць, що володіє 50% акцій цієї компанії - це Кулєшова Людмила Євгенівна, яка жила і зараз живе у Москві. Також саме вона є кінцевим бенефіціаром.

На наші питання щодо видобутку черепашки, Юрій Борисович категорично заперечив будь-які правопорушення. Стверджує, що уся діяльність, про яку пишуть у ЗМІ, є законною і люди просто хочуть підняти галас навколо цих подій. Цитуємо:

  • Сьогодні в Стрілковому є офіційний кар’єр, за рішенням сесії міської ради минулого року, депутати це офіційно затвердили. Потім брали звідти пісок для відсипки дороги на центральній вулиці. Нам дійсно потрібно брати пісок звідти, адже ніхто “з материка” не збирається давати нам пісок. А у нас тут усе для цього є. Єдине, що потрібно використовувати цей пісок лише там, де це справді потрібно. Дійсно, усі документи для цього треба приводити у порядок і діяти. Але у нас коли автомобіль з’являється - одразу здіймається галас людей, що, мовляв, цей пісок коштує величезних грошей, це не можна чіпати, а людина ще не встигла нічого зробити. Іноді доходить просто до абсурду, і ось так люди своїми руками не дають розвиватися тут бізнесу. Усе їм погано.

Юрій Пуделко

Ми перевірили, чи є на Арабатці офіційний кар'єр та кому видано ліцензію на видобуток черепашки/піску на Арабатці. Згідно з публічною інтерактивною картою мінеральних ресурсів України на Херсонщині, станом на 31.08.2021, офіційно розробляються (тобто видано ліцензії на видобуток) лише Кардашинське, Каланчацьке та Шабівське родовища піску. Все.   

Редакція медіаплатформи “Вгору” також поцікавилася, чи розслідували взагалі правоохоронці  та СБУ (бо були гучні заяви, що вони разом з місцевою прокуратурою припинять це ганебне явище) факти видобутку піску на Херсонщині загалом та конкретно на Арабатці, та яка доля відповідних кримінальних проваджень. 

За офіційною відповіддю обласного управління Національної поліції, з 2015 року й станом на 21 липня загалом було розпочато 46 кримінальних проваджень. За цей же час було закрито 47 кримінальних проваджень (одне з них тяглося ще з попередніх років). Причому, 46 матеріалів закрили через відсутність складу злочину, а старе - через завершення строку давності. Жодної справи щодо нелегального видобутку піску до суду скеровано не було.  Чи стосувалися вищезазначені матеріали саме Арабатки, чи ні, - поліція не уточнювала.

А обласне управління СБУ, своєю чергою, взагалі не надало жодних даних через “таємницю слідства”.

І така результативність без результату, а особливо - “таємниця слідства” викликає дивне відчуття, що і правоохоронці, і “контррозвідка” геть не зацікавленні у збереженні Арабатської стрілки як унікальної рекреаційної зони України - набагато більш цінної, ніж гроші, отримані окремими махінаторами за вкрадений пісок.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ