Підтримати нас

Грошей немає, але ви тримайтесь: херсонські медики два місяці без зарплати

Автор статті
05 червня 2020 10:00
1,012
Поширити:

Більш як два місяці без зарплати та шалені черги пацієнтів! Цього тижня до журналістів газети "Вгору" звернулися працівники Комунального некомерційного підприємства "Херсонський міський психіатричний центр" Херсонської міської ради.

Заклад більш відомий як психдиспансер, розташований за адресою Морська, 1. Зокрема, директор закладу Олександр Логачов нарікає на недофінансування центру:

"Зараз йде реформування медицини. Наш заклад виграв усі тендерні процедури й уклав контракт з Національною Службою здоров'я України (НСЗУ). З якоїсь невідомої для нас причини НСЗУ урізало нам фінансування — тепер ми отримаємо 20% від тієї суми, яка була в попередні роки. Але як нам вкластися в цей бюджет? У нас 12 лікарів, а також середній та молодший медичний персонал. Частково люди звільнилися, інші у відпустці власним коштом. Нагадую, наш заклад один на все місто. Працюємо як можемо, робимо і можливе, і неможливе", — нарікає керівник психіатричного центру.

Через те, що фахівці поліклініки масово звільняються, ті, що залишилися, не встигають оглядати всіх пацієнтів — щодня у дворі закладу великі черги. Олександр Логачов додає:

"Ви самі бачите, який натовп зібрався, і це тільки 10-та ранку. А люди постійно підходять. Щодня до нас приходить приблизно 120 пацієнтів на професійний огляд. І ми не всім у змозі надати допомогу, бо працює тільки 2 лікарі — один дитячий, інший для дорослих. Щоб потрапити до психіатра, записуються на 2 тижні вперед", — з сумом розповідає фахівець.

Дійсно, багатопрофільним закладам, зокрема, психіатричним лікарням, наразі урізають кошти. Це відбувається в межах другого етапу медичної реформи.

Зменшення фінансування, насамперед, має спонукати заклади, де  хворих лікують стаціонарно, переходити на більш ефективне амбулаторне лікування.

Але ж КНП "Херсонський психологічний міський центр" і так лікує пацієнтів виключно амбулаторно! Тобто, люди отримують консультації фахівців та медикаментозне лікування під час прийомів. Хворі у цьому закладі не "лежать" і не відірвані від повноцінного життя.

А різниця фінансування - колосальна.

Для порівняння: торік Херсонському психіатричному центру  виділили близько 5 млн грн, а в цьому році  йдеться лише  про 900 тис. гривень.

Директор закладу коментує:

"Зараз у всьому світі пріоритетом є не стаціонарне, а саме амбулаторне лікування. Людина не повинна жити роками у психіатричній лікарні, втрачаючи соціальні навички та зв'язки. Крім того, на утримання стаціонару йдуть дуже великі суми — адже медперсонал та пацієнти цілодобово перебувають у закладі. Також  потрібно закуповувати їжу та речі щоденного вжитку для хворих. Тому назріла медреформа і в психіатрії. Скорочуючи фінансування, НСЗУ змушує лікарні перейти на новий рівень лікування хворих. Але яким чином наш амбулаторний заклад потрапив під "Дамоклів меч" оптимізації коштів — незрозуміло. Якби НСЗУ виділила нам хоча б половину від потрібної суми, ми б ще змогли якось “зводити кінці з кінцями”  та хоч щось платити нашим лікарям, але ми отримали всього 20%", - дивується Олександр Логачов.

Аби не збанкрутувати, заклад офіційно звернувся за допомогою до міськвиконкому. На запит відповіли директор Департаменту бюджету та фінансів Роман Підперигора та начальниця Управління охорони здоров'я Херсонської міськради Світлана Межерицька. За словами Логачова, чиновники відписали, мовляв "зараз скрізь важкі часи, всі гроші пішли на боротьбу з коронавірусом." У приймальні Межерицької підтвердили цю інформацію, але порадили звернутися до депутатів, аби питання про співфінансування психдиспансеру винести на голосування сесії міської ради.

Чи допоможе депутатський корпус врятувати від банкрутства психіатричний центр — питання відкрите. Журналісти "Вгору" слідкуватимуть за подіями навколо закладу на Морській, 1.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ