Підтримати нас

Громадський бюджет Херсона вже на стартовій смузі

Автор статті
30 березня 2020 11:00
872
Поширити:

Кожна людина хоче жити у місті з розвиненою інфраструктурою, цікавими зонами відпочинку та чистими вулицями. Якщо раніше від мешканців мало що залежало, то зараз вони можуть реалізувати свої ідеї, які допоможуть зробити життя в громаді комфортнішим. Для цього п’ять років тому в Україні вперше запустили цільову програму «Громадський бюджет». Торік Херсон також долучився до неї.

«Громадський бюджет» - це своєрідний конкурс на найбільш цікаві ідеї з покращення благоустрою та інфраструктури міста, реалізація яких фінансується з міського бюджету. До того ж, що саме втілюватиметься в життя, обирають самі мешканці відкритим голосуванням.

Як це було торік

У 2019 році херсонці подали у міську раду 78 проєктів. Усі вони поділялися на малі (до 250 тис. грн) та великі (до 1,5 млн грн). Одна особа могла подати не більше 3 малих проєктів та 3 великих. Щоб ідею прийняли до розгляду, необхідно було зібрати 15 підписів (окрім автора).   

Для залучення херсонців до конкурсу Громадська організація «Глобальний погляд» провела цикл тренінг-семінарів “Як подати свій проєкт до громадського бюджету”.

Після яких, у травні, містяни додатково могли поставити питання для заповнення  заявки під час акції “Відкриті діалоги”.

У вересні провели ще дві акції про те, як і де голосувати в паперовій і електронній формах.

Також автори ідей презентували їх на громадських обговореннях і відповідали на питання мешканців міста. Після чого у авторів була можливість допрацювати свої пропозиції.

Голосування тривало впродовж 2 тижнів, проголосувало 8595 херсонців, які загалом віддали 17 057 голосів.

Переможцями стали ідеї, що набрали найбільше схвалення за рейтинговою системою. Малі мали набрати мінімум 300, а великі – 500 голосів. Але, оскільки загальна сума 14 проєктів, які перемогли, склала 7,8 млн грн, а на їх реалізацію з бюджету виділити 10 млн, на засіданні Координаційного комітету з питань громадського бюджету вирішили знизити мінімальну кількість голосів для малих проєктів до 200, а для великих до 400 голосів і додати до переможців ще 4 проєкти.

Тож, у підсумку, перемогли 18 проєктів – 7 малих та 11 великих. Загальна сума, що необхідна для їх реалізації, складає 9, 75 млн грн.

Автори проєктів-переможців Громадського бюджету - 2019.

Якщо порівняти та узагальнити ідеї херсонців - найбільше ініціатив було у галузі освіти, авторами яких були працівники шкіл та дошкільних закладів. Також херсонці подали багато проєктів з будівництва дитячих та спортивних майданчиків у тих чи інших районах міста.

 «У нас з 18 проєктів-переможців, 12 – управління освіти. Насправді, це показує проблеми, які має місто, ці заклади недофінансовують, тому вони шукають інші можливості. Ми плануємо врегулювати це питання. Можливо, цього року, як в інших містах, встановимо певний відсоток для проєктів з освітніх закладів», - каже Голова координаційного комітету Громадського бюджету Херсона Людмила Кузьменко.

Під час підбиття підсумків першого року Громадського бюджету у Херсоні координаційний комітет та представники Департаментів, що вестимуть роботи, обрали 3 малі проєкти-переможці які профінансували і реалізували ще наприкінці 2019 року.

Всі інші проєкти місцеві органи виконавчої влади втілять впродовж 2020 року. Автори ідей не займатимуться їх прямою реалізацією і не отримають гроші. Проте вони мають право слідкувати за  виконанням і контролювати дії чиновників в процесі втілення їх ідеї у життя.

А що цього року

Цього року херсонці знову зможуть втілити свої ідеї в проєкти, які мають змінити життя у місті на краще.

Так само, як і минулого року, на вас чекатимуть майстер-класи з написання проєктів, але, у зв’язку з карантином, терміни подачі їх та дати проведення заходів можуть бути перенесені. Можливо, деякі події будуть проводитись онлайн. Онлайн-газета «Вгору» повідомлятиме про всі події та важливі дати, також всю актуальну інформацію можна прочитати на сторінці у Фейсбуці “Громадський бюджет Херсон”.

* Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2020 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ