Підтримати нас

Громадський бюджет Херсона. Підсумки року

Автор статті
23 грудня 2019 13:00
1,099
Поширити:

Серед «родзинок» року, що минає, - втілення  мрій херсонців коштом міського бюджету. Бо нарешті запрацював Громадський  бюджет. На проєкти містян влада виділила 10 мільйонів гривень. 

Херсонцям потрібно було виписати ідею проєкту, порахувати бюджет та виграти у відкритому голосуванні. Плани могли бути різної тематики: відкриття культурних майданчиків, проведення фестивалів, інфраструктурні зміни і щось масштабніше, наприклад, побудова стадіонів, спортивних майданчиків і т.д.

Отже, як розпочинався Громадський бюджет, на які «граблі» наступили його організатори, що вдалося, а що треба змінити – про це говорили на прес-конференції «Громадський бюджет Херсона 2019. Підсумки року».

Несподіванки

Для херсонців, які виявили бажання отримати фінансування в рамках Громадського бюджету, все почалося з навчання. Бо було важливо дати потрібну інформацію, навчити писати проєкти. За травень місяць провели 5 тренінг-семінарів “Як подати свій проєкт до громадського бюджету”.

«Ми думали, що буде мало охочих. Але на перший тренінг прийшло 48 людей, і ми зрозуміли, що все вийде. Майже 200 містян пройшли навчання. Окрім тренінгів, проводили телефонні та онлайн-консультації. Також провели 3 вуличні акції «Відкриті діалоги». На першій, 25 травня,  консультували херсонців, як заповнити проєктну заявку, як сформувати бюджет, як писати описову частину і т.д. У вересні провели ще дві акції про те, як і де голосувати в паперовій і електронній формах» - розповіла голова правління «Глобального погляду» Людмила Абсава.

Всього херсонці подали 78 проєктів на загальну суму понад 42,7 млн грн.

На фото (зліва направо):Людмила Абсава та Людмила Кузьменко. 

Успіхи

Для перемоги малі проєкти (до 250 тис. грн) мали набрати 250 голосів, а великі (до 1,5 млн грн) - 500. Проголосувало понад 8, 5 тис. людей. Херсонці обрали 14 проєктів. Реалізація їх коштувала приблизно 7, 5 млн грн. Оскільки у бюджеті закладено 10 млн, координаційний комітет вирішив знизити кількість голосів до 200 і 400 голосів відповідно. Тож до переможців додалися ще 4 проєкти - 2 великих і 2 малих. У підсумку перемогли 18 проєктів – 7 малих та 11 великих. Загальна сума, що необхідна для їх реалізації, складає 9, 75 млн грн.

«Ми дуже хотіли, щоб деякі малі проєкти були реалізовані вже в цьому році. Ми побачили б як це працює, а херсонці зрозуміли, що їх наміри справді реалізують. Наша виконавча влада говорила, що ми не маємо права це робити в цьому році. Але ми знайшли вихід - подали на сесію зміни в Положення. Тож 2 проєкти вже виконані і один буде втілено до кінця року. Всі інші проєкти реалізуються у 2020 фінансовому році» - розповіла Голова координаційного комітету Громадського бюджету Херсона Людмила Кузьменко.

«Граблі»

Голосування стартувало на початку вересня. Використовувалися дві форми голосування: паперова - у приміщенні ЦНАПу Херсонської міської ради, та електронна на платформі «Громадський проект».  

«Важким був процес голосування, особливо паперове. У Положенні координаційного комітету прописано, що кожного дня один із членів комітету має чергувати на пункті голосування. Оскільки членів 29, ми могли це зробити, але в підсумку прочергувало лише 5 людей», – розповіла Людмила Кузьменко.

Як зазначила журналістка онлайн-газети «Вгору» Юлія Лук’яненко, багато питань у херсонців виникала процедура реєстрування на онлайн-платформі голосування за допомогою електронного ключа або банк-ID. Все ж люди у нас ще не дуже довіряють цим технологіям, бояться за свої персональні дані. Через це вони просто не хотіли голосувати онлайн, добре, що можна було обрати інший варіант.

Оксана Глєбушкіна, з громадського центру «Нова Генерація», акцентувала увагу на тому, що більшість проєктів стосуються комунальних закладів, хоча йдеться саме про «громадський» бюджет. На її думку, це - неправильно. Мало долучаються звичайні херсонці, не пов’язані зі школою чи садочком, де, звісно, батьки і всі знайомі проголосують.

«Для мене єдиний варіант -  заборонити подавати проєкти на обладнання та осучаснення комунальних установ, бо постійно вкладатимемо кошті в ті самі лікарні, садочки і школи. Так спотворюється сам принцип «Громадського бюджету».  Якщо буде більше проєктів пов’язаних з громадським простором, змінами, якими зможуть користуватися всі жителі міста, буде більше довіри до Громадського бюджету. Люди побачать, що вони можуть подати свої ідеї та зробити Херсон кращим для всіх», - додала пані Оксана.

Оксана Глєбушкіна.

Взагалі майже у всіх містах України, в перший рік Громадського бюджету, освітяни подають багато проєктів.

«У нас з 18 проєктів-переможців, 12 – управління освіти. Насправді, це показує проблеми, які має місто, ці заклади недофінансовують, тому вони шукають інші можливості. Всі ж ми плануємо врегулювати питання з подачею проєктів. Можливо, як в інших містах, встановимо певний відсоток для проєктів з освітніх закладів» - відповіла Людмила Кузьменко.

Окрім цього, на наступний рік планують внести зміни до Положення та розпочати інформаційно-промоційну кампанію, не пізніше 1 березня. Бо, як зазначила Людмила Кузьменко, цього року її розпочали запізно, аж у кінці квітня.

Директорка Громадської організації «ІРЦ Правовий простір» Наталя Бімбірайте додала, що проблемою багатьох учасників було те, що вони не організовували інформаційну кампанію своїм проєктам, щоб за них голосували. Бо подати проєкт – це одне, але, щоб люди проголосували за нього, треба докласти зусиль.

«Можливо, вони цього не зрозуміли, вирішили, що подали і все – перемогли. Можливо, наступного року треба зробити окремий просвітницький блок на цю тему. Також, на мою думку, публічні обговорення мають бути у форматі спілкування з людьми на вулицях для привернення уваги та розкрутки проєктів, щоб за них проголосували» - зазначила пані Наталя.

Далі буде

Таким був перший Громадський бюджет у Херсоні, але ставити крапку рано, бо більшість проєктів будуть реалізовані в наступному році. На другий Громадський бюджет міська рада планує виділити вже не 10, а 15 млн гривень. Сподіваємося, що так воно й буде. І херсонці подадуть багато цікавих проєктів, які змінять місто на краще.

* Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ