Підтримати нас

Громадські організації вимагають зберегти у держбюджеті фінансування коледжів

Автор статті
05 листопада 2018 17:00
640
Поширити:

Майже 70 коледжів, технікумів та училищ, яким з 1 січня 2019 року загрожує припинення державного фінансування, опиняться на межі закриття. Громадські організації у гуманітарній сфері звернулися до Верховної Ради та Міністерства освіти та науки із вимогою переглянути проект бюджету і зберегти освітні заклади.

Про це повідомила президент Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, проект держбюджету на наступний рік передбачає переведення цих закладів на баланс місцевих бюджетів у рамках децентралізації.

"На жаль, як показує реальна практика децентралізації, місцеві органи влади воліють виділяти кошти на освіту – та й на всю гуманітарну інфраструктуру загалом! – в останню чергу. Результатом чого стає закриття шкіл та інших освітніх закладів під приводом недостатньої кількості учнів та студентів. Хоча протягом десятиліть до початку децентралізації їхня кількість чомусь жодних побоювань не викликала.

Саме тому можна передбачити, що на ці сім десятків коледжів чекає або дуже непроста доля, або ж дуже швидке закриття. А ціною буде падіння якості ринку праці та соціальної безпеки – в масштабах усієї країни, а не окремих населених пунктів", – зазначила Заболотна.

Вона також повідомила, що Фонд гуманітарного розвитку України разом із партнерами в громадських організаціях звернувся до Міністерства освіти та науки та профільного Комітету Верховної Ради із вимогою провести громадські слухання щодо ситуації навколо коледжів і знайти можливість їхнього збереження.

"Бюджетна норма про припинення фінансування державою освітніх закладів має бути скасована – бо вона є антидержавницькою і нагадує, скоріше, підступну диверсію, аніж реформу", – зазначила Заболотна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ