Підтримати нас

“Хазяїн слова не давав!” - про заборону безкоштовних поліетиленових пакетиків у Херсоні

Автор статті
10 грудня 2021 06:30
1,250
Поширити:

Уже з п’ятниці, 10 грудня, нам доведеться переглянути свої звички - купувати одноразові поліетиленові пакети, які задарма отримували у магазинах та на базарах, або взагалі відмовитися від них та використовувати альтернативні упаковки.

Адже саме з 10 грудня набуває чинності заборона безкоштовного використання тонких і надтонких пластикових пакетів у супермаркетах, аптеках, закладах харчування тощо. Йдеться про одноразові, переважно прозорі пакетики, звернені у рулони. Саме у них, наприклад, продавці пакують покупцю овочі, хліб та пігулки.

"Вгору" вирішила дізнатися,  як торговельні заклади підготувалися до заборони й чого чекати клієнтам: брати більше коштів на “тару”, чи можна буде використовувати свої власні запаси, чи розраховувати на якусь безкоштовну альтернативу й на яку саме? 

Працівники “Сільпо” виявився настільки збентеженим цими питаннями, що навіть адміністраторка розгубилася. Лише відказала, що в неї немає стільки часу на обговорення такої дрібниці, про яку вона навіть і не чула та попросила завітати пізніше, аби детальніше дізнатися про це у керівництва.

У кіосках та магазинах з кондитерськими виробами продавчині теж традиційно складають у поліетиленовий пакетик кожне замовлення. На запитання, що робитимуть з п'ятниці, чи приготували якісь альтернативні засоби пакування, відповіли:

Ой, дівчатка… Нічого не знаємо і не чули навіть про це. Керівництво не повідомило нам нічого!

На торговій точці з продажу овочів та фруктів жіночка взагалі засоромилася розмовляти з журналістами:

Нічого не можу сказати вам.  Нічого не знаю. Хазяїн слова не давав! 

Лише фармацевтки Олена та Ганна виявилися готовими до змін:

Так, ми чули та знаємо про закон. Пакети викинемо, будемо віддавати товар так, а ампули пакувати в картонні упаковки чи перев’язуватимемо гумками. Поки що від керівництва такі розпорядження. А надалі вже будемо міркувати, як зручніше для клієнтів.

Нагадаємо, з 10 грудня 2021 року набирає чинності Закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”.

Звичайні багаторазові пакети, які можуть витримати вагу в 15 кілограмів, поки не забороняють. Ця вимога не поширюється й на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, призначені для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів (круп, цукру) і льоду. Проте їх ширина не повинна перевищувати 22,5 сантиметра, глибина — 34,5 сантиметра, а довжина — 45 сантиметрів з урахуванням ручок.

Крім того, уряд встановив нові мінімальні роздрібні ціни на багаторазові пластикові пакети. 

З 10 грудня не можна їх продавати дешевше за:

  • пакет без ручок і без бокових складок — 2 гривні;
  • пакет без ручок з боковими складками — 2 гривні 50 копійок;
  • пакет з ручками без бокових складок — 2 гривні 50 копійок;
  • пакет з ручками і боковими складками — три гривні.

За безкоштовне розповсюдження поліетиленових пакетів загрожуватиме штраф від 1700 до 3400 гривень. При повторному порушенні — від 3400 до 8 500 гривень.

Штрафуватимуть не покупців, а власників маркетів, магазинів, кафе, ресторанів, торгових точок тощо. Як  вони дотримуються законодавства, - перевірятимуть працівники Держпродспоживслужби. Перевірки можуть бути не лише плановими, а й позаплановими.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ