Підтримати нас

Гадяцьким «шерифам» «підкинули» роботи

Автор статті
07 вересня 2018 12:34
732
Поширити:

Обсяг робіт відділу охорони комунального підприємства «Сервіс» Гадяцької районної ради збільшився. Окрім Петрівсько-Роменської ОТГ працівники організації почали охороняти комунальні заклади та патрулювати ще на території трьох сільрад (Сарівської, Рашівської та Харковецької). Тому штат розширили – з 8 до 16 осіб.

У планах – підписати договір ще з однією сільрадою. Про це команді «Шерифи для нових громад» повідомив перший заступник начальника відділу охорони Олег Синяговський.

На чергування заступають по двоє. Автомобіль заправляють на добу. Нагадаємо, що відділ охорони фінансується за кошти районного бюджету та громади.

У районі встановлено вже понад 100 відеокамер

Роботу охоронцям полегшують відеокамери, яких по району встановили уже понад сотню.

"Усі відеокамери виводяться на монітори головного центру управління відеоспостереженням  у Гадячі. Доступ до них має і поліція. Одночасно пункти виводу відео з камер є і на місцях. Зокрема і в Петрівсько-Роменській, і в Сарівській громадах", - ділиться Олег Синяговський, перший заступник начальника відділу охорони та головний інженер КП «Сервіс».

Співробітники КП постійно перебувають на території обслуговування. У Петрівсько-Роменській громаді - в центрі безпеки, який відкрили на базі місцевої пожежної охорони (МПО). МПО є і в Рашівці – там теж для хлопців з охорони виділили кабінет, де вони можуть перепочити.

Основний обов’язок цивільних «шерифів» - це охорона об’єктів комунальної власності громади. Плюс охорона публічного порядку – цього просять сільські голови. Але водночас вони допомагають поліції й у розкритті злочинів, співпрацюють з пожежною службою та медиками.

Так, у вересні 2018 року охоронники КП «Сервіс» під час патрулювання виявили біля села Рашівка посів коноплі, разом з поліцією вирвали рослини та направили на експертизу. Також записали відеоролик, в якому звернулися до жителів сіл з проханням бути пильними та повідомляти в поліцію, якщо побачать десь висаджену коноплю.

Відео: Гадяч News

Завдяки відеокамерам охоронцям вдалося знайти викрадений велосипед  у Сарівській сільраді:

"Плаче дівчина – вкрали велосипед. Охорона приїхала, розпитала – ніхто нічого не знає. Пішли у сільраду – подивилися відеокамери. Побачили, хто його забрав. Дівчина каже: «О! Так оце ж мій велосипед. Цього чоловіка я знаю». А на відео чітко видно, що він взяв, сів і поїхав. Ми зателефонували у поліцію. Ті приїхали, розкрили справу. Чоловік покараний, велосипед дівчині повернули".

Медикам охоронці КП допомагали разом з поліцією переправляти до лікарні хворого на туберкульоз. Чоловік ухилявся від примусового лікування. Також зимою, коли дороги заметені, допомагають лікарям добиратися на «Ниві» до важкодоступних населених пунктів.

«Навчені гірким досвідом: спочатку побилися, потім заяву написали на нас»

Як говорить Олег Синяговський, робота охоронців КП розрахована на свідомих людей та переважно полягає в переговорах та переконуванні не порушувати правопорядок. У представників КП немає жодних повноважень. Розповідає, що у їхній роботі вже траплялися випадки, коли виїжджали на виклик, щоб розборонити – а врешті-решт залишалися винними.

"Ми вже гірким досвідом навчені. Натрапили там на одних. Спочатку побилися, потім заяву на нас на «102» зареєстрували. Просто наклеп звели. Потім стоїш виправдовуєшся – виходить, що сам винний. То з такими людьми дуже важко боротися. У нас такі сутички траплялися, і перше питання, яке нам ставила поліція: «А що ви там робили, чого там були?» Ми розповідаємо, що по договору у нас охорона громадського порядку…. Але слабенько ми захищені у правовому полі. Виходить, якщо все добре – то працюйте, а якщо якісь ексцеси, то ви – самі по собі", - говорить перший заступник відділу охорони.

Охоронці вчать Закон

У лютому бійці відділу охорони вивчали законодавство. Фото: Гадяч News

Для працівників КП проводяться навчання. Так, у лютому 2018 року у Гадяцькому бюро правової допомоги відбувся семінар «Захист прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами». Учасники ознайомилися з основними нормами законів України «Про охоронну діяльність», «Про національну поліцію» та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють діяльність охоронної служби.

Нагадаємо, відділ охорони КП «Сервіс» Гадяцької районної ради створили у Петрівсько-Роменській громаді у лютому 2018 року. Розмістили охоронців у центрі безпеки, який відкрили на базі місцевої пожежної охорони (МПО). Спочатку у відділі працювали 8 охоронців, які обслуговували 4 сільські ради, що увійшли до ОТГ. Коштом бюджету громади та Гадяцької райради бійцям придбали автомобіль «Нива», спецодяг. Всього на діяльність відділу виділили 1 мільйон гривень.

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.


Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ