Підтримати нас

Громадському простору - бути: у Херсоні проходить марафон “16 днів проти насильства”

Автор статті
29 листопада 2021 14:40
1,275
Поширити:

Громадський простір на розі вулиць Суворова та Воронцовської таки створять. На початку листопада на сесії Херсонської міськради вирішено передати земельну ділянку в постійне користування ГУ Нацполіції області. Це стало одним з головних меседжів відкритого круглого столу “Херсон - місто, вільне від насильства”, проведеного в рамках всесвітньої кампанії “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства”. Докладніше - у наступному матеріалі.

У Херсоні 25 листопада стартував марафон “16 днів проти насильства”. Кампанія розпочалася зі створення спільного маніфесту проти домашнього насильства. Долучитися до акції мали змогу всі охочі, написавши на спеціальному банері власні лозунги проти домашнього насильства, побажання постраждалим і заклики щодо викорінення проблеми.

Фото Олександра Корнякова

Того ж дня відбувся круглий стіл “Херсон - місто, вільне від насильства”. Представники національної та патрульної поліції області, органів місцевої влади та громадських організацій підбили підсумки старту акції, спланували подальші кроки 16-денного марафону та шляхи протидії насильству в області в цілому. 

Зокрема, йшлося про роботу секретного притулку для постраждалих від домашнього насильства; роботу соціальних спеціально навчених фахівців та психологів, які надають допомогу потерпілим; оперативну та злагоджену роботу екіпажів поліції, що виїжджають за викликами, привернення уваги жителів області до необхідності протидії насильству шляхом розповсюдження тематичних буклетів, брошур та інших роздаткових матеріалів. 

Та головною темою круглого столу стало планування подальших спільних дій для створення першого в місті Громадського безпечного простору, який планується облаштувати між Херсонським планетарієм та Корабельною районною у м. Херсоні радою. 

Як повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції у Херсонській області Олександр Баклан, питання виділення цієї ділянки довгий час не вирішувалося, але: 

“На сесії Херсонської міської ради 5 листопада 43 депутати проголосували за затвердження проєкту землеустрою щодо відведення в постійне користування земельної ділянки Головному управлінню Нацполіції Херсонської області для облаштування громадського простору. Ми приводили до ладу цю ділянку, неодноразово збирали й вивозили сміття, боролися за цей шматочок землі. А 23 листопада  вже отримали витяг з державного реєстру на право постійного користування ділянкою. Тож можемо працювати над подальшим облаштуванням цієї території”.

Про ідею створення безпечного громадського простору та його подальший розвиток нашому виданню докладно розповіла учасниця круглого столу, правозахисниця, директорка ГО “ІРЦ “Правовий простір” Наталя Бімбірайте. За її словами, створення громадського простору ініційоване ще у 2018 році утвореною того ж року Громадською консультативною групою Херсона. Тобто, Громадський простір — це результат кількарічної співпраці членів громадської консультативної групи, що була створена за ініціативи Управління патрульної поліції. До складу групи увійшли співробітники Управління патрульної поліції в Херсонській області, Головного управління Нацполіції, представники міської ради, а також громадських організацій: Херсонський обласний центр “Успішна жінка”, Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”, Бізнес-асоціація “Ми - херсонці” і Центр культурного розвитку “Тотем”:

“Ми визначали небезпечні для жителів місця в Херсоні і ставили за мету зробити наше місто більш безпечним, затишним та дружнім до його жителів та гостей, - розповідає Наталя Бімбірайте. - За результатами проведеного аналізу, вирішили зупинитися на вулиці Суворова, яка є історичним центром і “серцем” нашого міста, проте перебуває у дуже занедбаному стані. 

Ділянка між Корабельною райрадою та планетарієм була однією з найбільш небезпечних зон з несанкціонованим смітником. Тут дійсно було страшно і дуже некрасиво. І саме це місце ми обрали для створення  першого у Херсоні безпечного, інклюзивного та дружнього для херсонців і гостей міста простору”.  

Фото Олександра Корнякова

На сьогодні вже є проєкт щодо облаштування території. Для його розроблення залучали архітекторів з інших регіонів, які протягом тривалого часу працювали у Херсоні. Це результати роботи команди, що працювала в рамках проєку "Конструкції взаємодії". 

Важливо, що на цю роботу, за словами Наталі Бімбірайте, не витрачено жодної копійки з міського бюджету: 

“За цю роботу ми жодних коштів не отримуємо, це наш внесок у розвиток міста й громадянська позиція, - продовжує пані Наталя. - Ми поставили  за мету створити перший в місті безпечний Громадський простір, об'єднавши зусилля громадськості, органів влади й правоохоронців. І щоб це сталося, було потрібно, щоб цю земельну ділянку  передали в постійне користування ГУНП у Херсонській області. Тож Громадський простір матиме своє цільове призначення. Він буде не лише комфортним, інклюзивним і красивим, а матиме ще й соціальну та безпекову складову. Зокрема, інформаційну, просвітницьку і превентивну функцію щодо попередження домашнього насильства та інших небезпечних явищ для людей. А це входить до функцій правоохоронних органів. До того ж, поліції це дасть можливість залучати бюджетні на спонсорські кошти для облаштування і підтримки Громадського простору”.

Проєктом передбачено, що на цьому місці будуть перголи, оскільки в Херсоні переважає сонячна погода й спека, розповідає Наталія Бімбірайте:

“Проєкт з перголами дуже гарний і сучасний. Також він передбачає озеленення, створення комфортного мікроклімату і затінення, враховуючи те, що ділянка перебуває на сонці майже весь день. Планується розташувати зони для показів фільмів, дискусій, невеликих музичних концертів та інших культурних заходів. Планується встановити бювет з питною водою, лавочки, тощо. Тут буде інклюзивний простір, щоб люди з обмеженими можливостями також відчували себе комфортно й мали можливість інтегруватися в соціумі. Громадський простір буде доступний для всіх. У ньому можна буде безкоштовно проводити різноманітні заходи. Тут буде освітлення, зона Wi-Fi, камери відеоспостереження - він буде під пильним наглядом правоохоронців”.

Поки що це перший в обласному центрі Громадський простір. Проте Херсон потребує створення якомога більшої кількості таких місць у кожному мікрорайоні. Виділення ж земельної ділянки - це вже великий успіх для нашого міста.   

Головне фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ