Підтримати нас

Готель, ТРЦ і аквапарк біля «Фрегату» — в Херсоні планують реконструювати набережну на проспекті Ушакова

Автор статті
13 вересня 2019 08:00
1,622
Поширити:

Міська влада планує кардинально змінити зовнішній вигляд одного з небагатьох громадських просторів херсонців.

Вже більше місяця в Херсоні оголошений закритий архітектурний конкурс комплексної реконструкції набережної на проспекті Ушакова. Архітектори та активісти готуються бити на сполох, а онлайн-газета «Вгору» спробувала розібратися в ситуації.

Архітектура — це надовго, пояснює архітектор Михайло Вустянський. Він є членом архітектурної ради при міському голові Херсона і переконаний - до проектування міських громадських просторів необхідно підходити максимально акуратно:

"Де ми ще в Херсоні можемо спуститися до річки? Шматочок у Річпорту, шматочок біля «Фрегату», Арештанка, в районі ХБК трохи, — перераховує Вустянский. — Ці частини міста треба розвивати. А то маємо шматок рекреаційної зони найпривабливіший, у самому центрі Херсона, і  перетворюємо його на житло. Буде там створено ОСББ, будуть майки-труси висіти на балконах".

За умовами конкурсу, готель «Фрегат» планують переробити під житло і продавати в ньому квартири. Також під реконструкцію підпадає і набережна. Крім цього, проект повинен передбачити будівництво нової будівлі готелю з торгівельно-розважальним центром та аквапарком.

${gallery:0e489f5d7ae5f6d8ba9dcceaaf93124a}

Колега Михайла Вустянського, архітектор Андрій Луцик, стурбований, що проекти, в яких не буде передбачена додаткова забудова території, конкурсна комісія може просто не допустити до участі:

"Переможці таких конкурсів, зазвичай, відомі завчасно. Кількість учасників теж обумовлюється заздалегідь, всі один одного знають — впевнений Луцик. — Та й за 15 тисяч гривень премії (за перше місце) розробити таку якісну концепцію просто смішно. Міжнародні та й українські архітектори за такі гроші просто не зможуть працювати, залишаються тільки наші, херсонські".

Андрій Луцик.

І Вустянський, і Луцик впевнені,  територію набережної та навколо готелю «Фрегат» необхідно максимально розширити та збільшити, а не зменшити за рахунок нових будівель. Ідеальний варіант вони бачать у проведенні відкритих всеукраїнських архітектурних конкурсів або пленерів за участю не тільки херсонських архітекторів.

Замовником конкурсу є приватне акціонерне товариство «Туристичний комплекс «Фрегат», якому і належить будівля готелю. А земля, на якій він розташований, перебуває у комунальній власності. ПРаТ «Фрегат» разом з Департаментом містобудування та землекористування Херсонської міської ради виступає організатором цього конкурсу. Тож онлайн-газета «Вгору» звернулась до заступника директора Департаменту Максима Ващука, щоб зрозуміти, чи дійсно необхідно проводити цей конкурс.

Максим Ващук.

- «Вгору»: Скажу одразу — мене збентежив цей конкурс через будівництво на набережній ...

- Ващук: На набережній нічого будуватися не буде.

- Добре, поруч з набережною. Тим більше, якщо це історична зона. У заявці на конкурс обовязковими пунктами вказані будівництво нового готелю, аквапарку, ТРЦ.

- По-перше, те, що власник (директор ПрАТ «Туристичний комплекс Фрегат» Олег Довбиш - ред.) просить передбачити, це не означає, що воно буде передбачено в детальному плані.

По-друге, конкурс для цього і оголошувався, щоб розібратися з готелем «Фрегат» і прийняти якесь компромісне рішення. Або це буде житлова забудова, або це будуть апартаменти, або готель з житловими приміщеннями. Але, врешті-решт, у тій частині міста треба щось робити. Ця частина міста вмирає, вона не розвивається.

Не факт, що там буде будівництво нового готелю, не факт, що там буде аквапарк. Для цього і зібрали конкурс, щоб визначити найкращу пропозицію.

- Як я розумію, ці умови це вимоги власника. І будівництво готелю, і аквапарк, і ТРЦ.

- Це не умови власника, це його побажання.

- А без його побажань не можна було цей конкурс оголосити?

- Можна.

- Але ви все одно вирішили внести ці пункти.

- Можна було влаштувати конкурс і без його побажань, але треба їх фінансувати з бюджету. На наступний рік будемо без побажань власників оголошувати конкурси.

- А в чому проблема профінансувати конкурс?

- У грошах.

- Це настільки дорого?

- Коли кожна копійка на рахунку і першочергові завдання в місті —  медицина або опалення, то хто мені зараз дасть ці гроші? Концепція розробляється за рахунок власника. На наступний рік я буду планувати бюджет департаменту так, щоб у мене були гроші на проведення архітектурно-будівельних конкурсів.

- Тобто, або місто платить, але вписує ті умови, які хоче, або власник платить, але вписує свої побажання?

- Ні. Не важливо, хто платить. Всі умови конкурсу прописуються відповідно до генерального плану та містобудівної документації.

- І міська влада нормально до цього поставилася, до цих побажань?

- Ми нормально до цього ставимося, бо дійсно з набережною  Херсона треба щось робити.

Ми все це затіяли тільки заради набережної. Щоб зупинити ці хаотичні бажання поставити там якісь тимчасові споруди, якийсь розважальний або питний заклад. Це повинна бути красива набережна, де люди можуть ввечері вийти і прогулятися, куди можна прийти з дитиною.

- І зараз можна прийти.

- Не знаю, мені з дитиною там важко гуляти. Я коли приїжджаю, то там постійно якісь бездомні з сумками, ще щось. А детальним планом буде розписано, що там необхідно зробити. Можливо, там буде якась нормальна пристань для тих же маломірних суден. Коли до нас заходять яхти океанські, а у нас така набережна ...

-А на якому етапі громадськість підключиться до розробки цього детального плану?

- Коли будуть оголошені громадські слухання. Але і зараз ми відкриті, приходьте будь ласка всі на конкурс. А після розробки детального плану будуть  громадські слухання.

- Там можуть вноситися якісь корективи?

- Звичайно.

- Вони будуть як рекомендація або обовязкові до виконання?

- Ні, результати цих громадських слухань обов’язкові до виконання. Якщо вони відповідають закону, вони обов’язкові.

- Але, наприклад, при підвищенні тарифу на проїзд результати громадських слухань для виконкому носять рекомендаційний характер.

- Якщо будуть проходити громадські слухання і будуть якісь зауваження,  будемо їх враховувати. Ми рідко йдемо проти. Тут у нас будівництво, і це трохи інше, це не транспорт. Тут задню передачу не увімкнеш. Якщо процес вже запланований, розкладений і поставлений, то зупинити його досить складно.

- Чому міська влада не оголошувала конкурс раніше, до того, як власник попросив?

- Ми з власником «Фрегату» розмовляли з цього питання тривалий час. Спочатку він хотів готель реконструювати під житловий будинок. Потім він захотів знести фонтан. Зараз це таке компромісне рішення: давайте зробимо детальний план, оголосимо конкурс, залучимо архітекторів, ви профінансуєте цей конкурс, а вони покажуть, що там реально можна зробити, щоб оживити саме цю частину міста.      

Він - господар Фрегату, це його приватна власність. Завтра він закриє готель, заб’є вікна дошками, буде продавати його за шалені гроші і буде сидіти і чекати, коли до нього прийдуть.

Він орендує цю землю у міста, платить за неї гроші. І я буду йти до будь-якого господаря приміщень і допомагати приводити будівлі і територію навколо до ладу. Якщо він хоче зробити щось хороше — ми йому допоможемо.

- Вас не бентежать ці формулювання: «нове будівництво»?

- Звичайно, бентежать.

- Тобто, якщо прописано будівництво нового ТРЦ, готелю, то це ще не означає, що вони там будуть?

- Правильно.

- Можуть вибрати проект, який буде 16-ти поверховою будівлею або новим ТРЦ «Суворовським»?

- Шістнадцятиповерховий будинок там побудувати неможливо.

- Ну, ТРЦ «Суворовський» теж не можна було будувати.

- Давайте подивимося склад комісії ... Громихін  — це архітектор, який безпосередньо проектував «Фрегат». Найдьонова — те ж саме, участь у проектуванні та будівництві «Фрегату», якщо мені пам’ять не зраджує. Степаненко — член архітектурної ради при міському голові. Авраменко — глава Спілки архітекторів Херсонщини. Думаю, вони не дадуть просто так побудувати там...

- Але «Суворовський» все ж побудували. І після цього на воду дмеш, щоб не було в черговий раз якоїсь жахливої споруди в центрі міста.

- Суворовський не закінчили будувати, почнемо з цього.

- Але навіть у тому вигляді, в якому він є зараз, це ...

- ... це убогий жах. Будь-яке незавершене будівництво має непривабливий вигляд. Як на мене — його треба добудувати і спробувати втілити в життя ідею, що в центрі міста щось повинно з’явитися. Хоча ті убогі фасади «Суворовського»…

- Так, і побоювання викликає, що може бути те ж саме і на набережній.

- Набережна не чіпається взагалі.

- Добре, навколишній простір. Вулицю Суворова, начебто, теж «не чіпали».

- А що поганого, якщо там з’явиться аквапарк з готелем?

- Але, згідно з вимогами до забудови в історичному центрі, є певна висотність, вище якої будувати не можна.

- Так, не більше 16 метрів.

- І, якщо там буде готель...

- Я не готовий сказати, який там буде готель, але я не думаю, що він буде високим.

- Тобто, ви готові відстоювати позицію, що будь-яке будівництво в цій зоні буде не вище 16 метрів?

- Од-но-зна-чно. І взагалі, моя думка — «Фрегат» треба реконструювати. Там прекрасне житло буде. Якщо побудувати попереду «Фрегату» споруду вище або такої ж висоти — хто захоче там квартири купувати? У першу чергу його привабливість — це набережна, це відкритість, це вид.

- А там будувати можна тільки перед Фрегатом?

- Як я розумію, там планується.

- Тому що згідно з планом зонування Херсона більше ніде. Або на місці фонтану, або перед.

- На місці фонтану будувати аквапарк не можна, це однозначно. Генеральний план це забороняє. Фонтан залишається. Можливо, він буде не в таких обсягах, як зараз, не такий енергомісткий, не таких розмірів. Але він повинен залишитися як туристичний об'єкт.

- Тобто, будівництво планується перед Фрегатом?

- Не готовий відповісти, архітектори покажуть де.

- Ви сказали, що на наступний рік плануєте закладати в фінансування департаменту проведення конкурсів. Про конкурси на які обєкти йде мова?

- На наступний рік я хочу оголосити конкурс на повну реконструкцію, детальний план вулиці Суворова. Зараз підраховуємо вартість. Вулицю Суворова треба теж приводити до ладу. Від проспекту Ушакова до Театральної, повністю реконструювати. Це історична частина міста. Розробити детальний план, зберегти фасади... Та в будь-якому випадку, навіть якщо будемо прописувати умови конкурсу по вулиці Суворова, враховуватимемо думки людей, які там живуть, думку власників цих будівель.

Але зараз я хочу потренуватися на «Фрегаті».

Онлайн-газета «Вгору» й надалі стежитиме за ситуацією навколо реконструкції набережної на проспекті Ушакова.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ