Підтримати нас

Гірський велосипед — розкіш чи необхідність?

Vgoru
Автор статті
20 серпня 2022 13:10
6,047
Поширити:

Сфери, де сучасна людина сьогодні активно використовує гірський велосипед, різні, але для кожної з них потрібна спеціальна модифікація:

  1. Транспортний засіб (для перевезення вантажів та людей).
  2. Для спорту (різні дисципліни спорту вимагають наявності моделі велосипеда з особливими властивостями характеристики).
  3. Для дозвілля/розваг (проста їзда, катання у рекреаційній зоні, велотуризм).

Які конструктивні особливості притаманні гірським велосипедам?

Головне призначення гірських велосипедів (хардтейлів або маунтинбайків — МТБ, скор. від англ. mountain bike) — це їзда поза дорогами. Тому такі моделі відрізняються від своїх аналогів інших типів деякими особливостями:

  1. Характеризується нижчою (спортивною) та зручною посадкою, призначеною для довгої їзди по складних маршрутах;
  2. Надміцна рама гірських велосипедів з великими грязьовими просвітами — головна їхня відмінність;
  3. Для згладжування вібрації та різних ударів під час руху оснащений потужною амортизаційною вилкою з ходом 80-100 мм.
  4. Відрізняється наявністю широких покришок із комбінованим/позашляховим малюнком;
  5. У гірських моделей встановлені міцні колеса з великими по діаметру (559 мм/26″, 584 мм/27.5″ чи 622 мм/29″) ободами.

Гірські велосипеди легко справляються з навантаженням до 115 кг — це параметр, розрахований на середньостатистичної людини (він вказується далеко не в кожній моделі) і не враховує запасу міцності самого велосипедиста.

Які критерії важливо враховувати для придбання моделі гірського велосипеда?

Найбільш популярними та потрібними серед населення сьогодні можна назвати саме МТБ велосипеди. В Україні вони актуальні за рахунок своєї високої прохідності дорогами будь-якого типу. Важливо вміти вибирати ту модель, яка вам дійсно потрібна, а не переплачувати за зайві «плюхи» крутого і модного велосипеда.

Декілька рекомендацій щодо вибору відповідної моделі гірського велосипеда

  1. МТБ середнього/високого класу чи аматорського рівня — гарний вибір, якщо вам щодня доводиться долати бездоріжжя чи практикуєте агресивну їзду. На бюджетну модель навіть не дивіться, її дешевий пружинно-еластомірний амортизатор, яким зазвичай оснащена виделка бюджетників, не впорається зі своїм завданням. Ваше тіло відчує всю «принадність» вібрацій та ударів при русі на цьому велосипеді складною дорогою.
  2. Вам варто придивитися до сітібайка, як прогулянковий велосипед він дозволить вам поганяти з вітерцем по рівних дорогах, якщо ціна на гірський байк для вас занадто велика. Для їзди по місту в неквапливому стилі (при бажанні все-таки придбати саме МТБ байком), підійде модель початкового класу хардтейлів.
  3. Для їзди по магазинах, на роботи та прогулянках містом у звичайному темпі немає сенсу купувати МТБ, ці велосипеди не пристосовані для катань містом. Їх надто низька посадка стомлюватиме хребет на рівній дорозі й не дасть необхідний огляд, який важливий в умовах їзди містом, де дороги завантажені різними видами транспорту.
  4. У ситуації, коли ви використовуєте велосипед для їзди містом і відвідуєте місцевості з відсутністю доріг, є варіант придбати два різні велосипеди один — для бездоріжжя, другий — для міста. У подібній ситуації можна сміливо рекомендувати купівлю хардтейлу та пари комплектів коліс (для міста/бездоріжжя). Як показує практика, гібриди, оснащені пружинно-масляною або повітряною вилкою, здатні жартома долати розбиті дороги та бездоріжжя.

Якісний гібридний або гірський велосипед купити в Києві та по Україні можна в інтернет-магазині Unisport. В нас на сайті https://unisport.ua/ua/ представлений величезний асортимент велосипедів усіх типів від найпопулярніших у світі торгових марок.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ